onsdag 15 augusti 2012

Shadow of the VampireTitel: Shadow of the Vampire
Genre: Drama/Skräck
Land: USA/Storbritannien/Luxemburg
År: 2000
Regi: E. Elias Merhige
I rollerna: John Malkovich, Willem Dafoe, Cary Elwes, Udo Kier

Handling: Den berömde F.W. Murnau håller på att spela in "Nosferatu" i östeuropa. Han har bestämt sig för att detta skall bli den mest autentiska filmen någonsin. Murnau har därför anlitat en verklig vampyr vid namn Max Schreck i titelrollen. Inför sina förskräckta medarbetare förklarar regissören dennes egendomliga uppförande med att han är den främste av en ny sorts skådespelare, skolad av självaste Stanislavskij! Om Schreck spelar sin roll så autentiskt som Murnau vill - och lägger band på sina dolda lustar under inspelningen - skall han som belöning få filmens hjältinna och stjärna, den oemotståndligt vackra Greta.

Omdöme: Första gången jag såg den här filmen hade jag inte sett originalet från 1922. Trots det blev jag ganska fascinerad av filmen och imponerad av både John Malkovich i rollen som regissören F.W. Murnau och Willem Dafoe som skådespelaren/vampyren Max Schreck. Eftersom jag nu hade sett original Nosferatu (1922) i svartvitt och den restaurerade Nosferatu (1922) i färg, var det intressant att se hur den skulle hålla.Det är inget snack om att Malkovich och Dafoe bär filmen på sina axlar under långa stunder. De är verkligen bra och klockrena i sina roller. Dafoe blev även Oscarsnominerad för sin prestation. Men det är fler som gör vad de ska, som t.ex. Cary Elwes som den självgoda fotografen Fritz Arno Wagner och Udo Kier som filmens producent Albin Grau.Vad som är lite intressant är att jag inte kände att filmen blev så intressant eller bra som jag hade väntat mig efter att ha sett originalet. Visst är det kul att se ett par scener rekonstrueras och få en inblick bakom kulisserna. Och det är alltid kul att se en film om film, som fallet är här. Men varför infinner sig inte den där känslan ? Förmodligen för att det inte är något nytt längre, för att jag sett historien om Nosferatu ett par gånger nu. Med det sagt är det fortfarande en film värd att se då den förutom bra skådespeleri och en titt bakom kulisserna även bjuder på en del humor.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.9

2 kommentarer:

 1. Jag håller med, jag hade också förväntat mig mer av den här, dock oklart exakt vad. Kan det vara så att de medvetet gjort hänvisningarna till originalet mindre intrikata för att inte skrämma bort en ny publik? Men då kan man ju fråga sig vad poängen skulle vara med att göra den öht...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jo, det kändes lite konstigt faktiskt nu när man sett originalet. En sak jag t.ex. saknade var användandet av skuggor och några andra minnesvärda scener från originalet.

   Kände helt klart att filmen funkade bättre första gången jag såg den, innan jag sett originalet.

   Radera