torsdag 23 augusti 2012

Terribly HappyTitel: Frygtelig lykkelig / Terribly Happy
Genre: Drama/Kriminalare/Mysterium
Land: Danmark
År: 2008
Regi: Henrik Ruben Genz
I rollerna: Jakob Cedergren, Kim Bodnia, Lene Maria Christensen, Lars Brygmann

Handling: Efter ett nervöst sammanbrott skickas en polis från Köpenhamn till en liten dansk by där byborna har sin egen syn på lag och ordning.

Omdöme: Polisen Robert (Jakob Cedergren) anländer till en liten dansk by. Han kommer från Köpenhamn och hans syn på yrket är som det ska. Men här är det inte så lätt att veta hur det funkar. Robert blir snart varse om detta när Ingelise (Lene Maria Christensen) dyker upp, beter sig konstigt och påstår att hennes make Jørgen (Kim Bodnia) slår henne. Samtidigt säger andra i byn att hon bara hittar på och gör sig själv illa för att dra åt sig uppmärksamhet.Robert dras snabbt in i byns intriger och står i centrum när det börjar hetta till. Hans försök att hålla ordning och reda är helt enkelt inte välkomna. Att han har personliga problem att ta itu med hjälper inte heller och gör att han börjar förlora kontrollen. Snart står det klart att Robert hamnat mellan Ingelise och Jørgen, vilket inte bådar gott då Jørgen är byns bråkstake alla är rädda för.Det är en lite annorlunda upplevelse att se den här filmen. Man vet liksom inte om det kommer bli mörk humor som präglar filmen, något som det lutar åt till en början. Eller om det helt enkelt kommer vara en mörk berättelse och kanske även tragedi. Många vill jämföra den med bröderna Coens regidebut Blood Simple (1984), och det kan jag nog hålla med om. Det är inte lika elegant gjort, men lite i den stilen är det.Eftersom det känns som filmen kommer innehålla en del humor kommer det lite överraskande att den inte tar den vägen. Nu är den på gränsen ett par gånger, och visst är det en del mörk humor med i bilden, men på det stora hela är det en neo-noir. Det är mycket som är lyckat, även om tempot är lite långsamt. Man hade nog kunnat få med fler karaktärer istället för att bara koncentrera sig på de tre huvudpersonerna. Tycker även filmen tappar lite sista biten, men inget som förstör helheten. Var förresten Danmarks Oscarsbidrag 2010, men blev aldrig nominerad.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

2 kommentarer:

  1. Dansk film är ofta bra, åtminstone de filmer som når utanför hemlandets gränser. Har inte sett den här men den verkar intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Det känns som att dansk film helt klart är bäst i Skandinavien för tillfället och de senaste tio åren eller så.

      Radera