lördag 25 augusti 2012

The Cabin in the WoodsTitel: The Cabin in the Woods
Genre: Skräck/Komedi/Fantasy/Thriller
Land: USA
År: 2012
Regi: Drew Goddard
I rollerna: Kristen Connolly, Fran Kranz, Chris Hemsworth, Richard Jenkins

Handling: Fem ungdomar är på väg till en stuga i skogen för fest. Väl där dröjer det inte länge förrän de börjar uppträda som stereotyper ur en skräckfilm medan de sakta men säkert uppdagar stugans blodiga förflutna samtidigt som någon övervakar varje steg de tar...

Omdöme: Var ganska nyfiken på den här skräckfilmen efter att den fått bra kritik. Visste iofs inget om handlingen, men det kanske var lika bra. Det hela börjar som en typisk ungdomsskräckis där ett par vänner (fem närmare bestämt) ger sig iväg till en stuga ute i skogen. Stugan tillhör en kusin till en av dem, men på vägen dit förstår vi att någon övervakar allt de gör, något som givetvis väcker frågor och gör det intressant.Karaktärerna är de gamla vanliga, något de iofs skämtar om lite senare i filmen så inga problem med det. Dock är det bara en som sticker ut och det är Marty. Det är inte bara den bästa karaktären, Fran Kranz spelar honom också bäst. En sån som duktige Richard Jenkins får man dock inte alls se från sin bästa sida, enbart pga en mindre bra karaktär.Utan att gå in för mycket på handlingen, då det skulle förstöra en del om man inte sett den, så kan man säga att det är en kombination av The Evil Dead (1981) och Westworld (1973). Man har nämligen kopierat hela skräck-i-stuga grejen och kombinerat det med övervakningsdelen. Och själva idén är det absolut inget fel på. Däremot känns filmen tyvärr alltför spretig.Humorn som övervakarna står för funkar inte och det blir en konstig obalans i en skräckfilm. Vissa undantag finns givetvis då det kan funka. Som tur är blir det inte lika skrattretande som Drag Me to Hell (2009), men man borde ha tänkt att "less is more". För när slutdelen drar igång blir det för mycket cgi-effekter (halvdåliga sådana) och helt enkelt för mycket av allt. Annars lyckas man med en del saker och det är som sagt en kul idé om man bara inte hade överdrivet i princip allt.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

12 kommentarer:

 1. Jag kan hålla med om att det till viss del kan kännas som att det är två parallella filmer som spelas upp, men jag gillade å andra sidan den cyniska övervakningshumorn väldigt mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag skulle absolut inte ha något emot humorn från övervakarnas sida. Problemet var bara att det inte var gjort med tillräcklig charm för att vinna min röst.

   Radera
 2. Buu. Jag tror att du har missat poängen med denna film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Haha, det är möjligt. Jag förstod dock att man ville leka med genren och allt det där. Men det borde man ha gjort på ett bättre sätt. Tyckte det saknades något i utförandet helt enkelt.

   Radera
 3. Synd att du inte gillade den. För mig kändes det som en frisk fläkt i ett vanligtvis ganska sunkigt skräckfilmsträsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Kanske var det det att jag förväntade mig en ren skräckfilm. När det visade sig att man tog med en massa humor (som jag inte fann särskilt rolig) så föll det liksom. Jag hade föredragit om man tonat ner det hela, lekt med genren och överraskat. Nu fick jag lite av varje, men kände inte att något funkade fullt ut.

   Radera
  2. Det är klart att det kan bli knepigt om man förväntar sig en renodlad skräckis, men jag vet inte om det går att leka så mycket mer med genren än vad man gjorde här.

   Radera
  3. Sofia: Det går att leka med den på ett annat sätt. Antingen med annorlunda humor som hade funkat bättre i mina ögon, eller ta bort cgi-effekterna och bara låta de skrämmande, klassiska karaktärerna från skräckfilmer få vara med. Nu blev det bara för mycket.

   Radera
 4. I agree det funkade inte!! Drag me var dock bättre enligt min åsikt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: Där kan jag inte hålla med. Drag Me to Sleep var på det stora hela strattretande dålig ;) Ingen av de två var dock min typ av film...

   Radera
 5. Måste påstå att jag verkligen gillade Cabin, även om slutknorren/hemligheten inte var något vidare. Drag Me To Hell såg jag däremot som en hysteriskt rolig rulle med bra drag i.
  Min fråga till dig är sålunda: Har du något exempel på en skräckkomedi som du tycker funkar i båda genrerna? (Om någon!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henrik: Det var en bra fråga. Det finns nog några som funkar som skräckkomedier. Det finns ingen klockren sådan, men två jag kommer att tänka på som jag gillar är The Return of the Living Dead (1985) och Day of the Dead (1985), även om det inte är toppfilmer. En annan som funkade ganska bra var Severance (2006) som blandade komedi med skräck på ett trevligt sätt.

   Generellt så gillar jag gamla skräckfilmer mer än nya så det spelar nog också in.

   Radera