söndag 5 augusti 2012

The Dark Knight RisesTitel: The Dark Knight Rises
Genre: Action/Äventyr/Drama/Thriller
Land: USA/Storbritannien
År: 2012
Regi: Christopher Nolan
I rollerna: Christian Bale, Anne Hathaway, Tom Hardy, Gary Oldman, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael Caine, Matthew Modine, Ben Mendelsohn

Handling: Åtta år efter händelserna i The Dark Knight äntrar terrorledaren Bane Gotham City. När polisstyrkan står maktlös tvingas pensionerade Batman att återvända för att återigen rädda staden.

Omdöme: Den tredje (och sista) Batman-filmen av Christopher Nolan utspelar sig åtta år efter den andra filmen om vår hjälte. Bruce Wayne / Batman (Christian Bale) har dragit sig tillbaka och dyker inte ens upp på de stora festerna han annars brukade vara huvudperson på. Men när den oerhört starke och onde Bane (Tom Hardy) dyker upp i Gotham City måste Batman återuppstå.Förutom tre återvändande ansikten i poliskommisarie Gordon (Gary Oldman), vännen och betjänten Alfred (Michael Caine) samt snillet Fox (Morgan Freeman), dyker det upp tre nya karaktärer. Det är polisen Blake (Joseph Gordon-Levitt), Selina/Catwoman (Anne Hathaway) samt Miranda (Marion Cotillard). Alla tre får mycket utrymme tillsammans med huvudskurken Bane, något som gör att filmen måste bli lång - 2.45.Den inledande sekvensen med flygplanet tycker jag inte riktigt känns så övertygande att inleda filmen med. Det känns mer som dussinaction, om än en påkostad sådan. Däremot gillar jag karaktären Bane redan från början och han bibehåller sitt järngrepp om allt och alla. Tom Hardy får inte visa sitt ansikte, men gör trots allt vad han ska med karaktären.Är inte lika glad över Selina/Catwoman som iofs spelas helt ok av Anne Hathaway, men som jag tycker saknar en lite mer förförisk sida. Hon känner lite för bitchig och kall, men det är givetvis så karaktären ska vara för att lämna lite till slutet. Och Miranda vet man inte riktigt var man har när hon dyker upp. Man förstår att hon har ett intresse för Bruce Wayne, men denna bit utforskas inte riktigt som jag hade önskat.En del klagar på att Christian Bale ofta spelar samma typ av karaktärer och stör sig på hans röst här som Batman. Men det är en del av karaktären och som Bruce Wayne pratar han ju normalt. Tycker också han får mer utrymme här än i The Dark Knight (2008) där fokus ju främst låg på Jokern. Detta påminner istället en del om Batman Begins (2005) och det är inte helt fel. Problemet är väl främst att filmen inte kommer med så mycket nytt. Nu blir det lite av Batman Begins och lite av The Dark Knight, men den är lite sämre än båda.Antingen är det jag som tröttnat lite nu när det blivit en tredje film, eller så är det så att det hela blivit urvattnat. Enligt mig känns det som att regissören själv tröttnat lite efter att egentligen ha berättat klart sin historia i Batman Begins och The Dark Knight. Jag är helt övertygad om att det inte blir fler Batman-filmer av Nolan. I ärlighetens namn hade jag förväntat mig en lite bättre avslutande tredje del, men det är ganska underhållande och ett gott hantverk. Kanske är jag lite snål med betyget, men jag bjöds inte på tillräckligt mycket magi.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 9.0

15 kommentarer:

 1. Synd att du inte uppskattade den fullt ut. Även om jag själv inte är stormförtjust i varken Begins eller TDK (gav faktiskt samma betyg till alla tre) så kände jag mig också en aning mätt på Batman och hela grejen med sequels och remakes och reboots rent generellt. Det är svårt att bli överraskad av nåt originellt.

  Gillade också Bane. Till skillnad från dig tyckte jag Selina (Hathaway) var en bra karaktär. Hmm, kan hålla med om flygkapningen, den känns som en helt separat grej och hör liksom inte ihop med resten av filmen. Fast den var sååå cool att se i IMAX. ;)

  http://jojjenito.wordpress.com/2012/08/01/the-dark-knight-rises/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Nej, det blev inte någon wow-upplevelse, inte för att de tidigare två blev det heller, men där kände jag mig mer nöjd trots allt.

   Selina/Catwoman kunde ha varit mycket sämre. Hon var alltså inte dålig, men jag hade nog ändå velat se henne mer förförisk än att vara så kall. Men det hade sin charm det också ;)

   Radera
 2. Jag hade inga problem med filmens längd, däremot med det faktum att det ändå kändes som att man sprang över vissa saker lite väl fort. Håller med om att Mirandas roll gärna hade kunna utökas lite och visst är det lite tröttsamt att om det är två kvinnor med i en sådan här film måste en vara god och en vara ond?

  Fast flygkapningen (som lyckligtvis var total ospoilad för min del) tyckte jag var ascool, dess actionbetoning störde inte det allra minsta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Filmens längd var i sig inget problem. Jag kände mig aldrig trött eller helt ointresserad. Samtidigt var det inte superintressant heller och några karaktärer hade man kanske kunnat skippa/dra ner för att ge mer utrymme till andra.

   Jo, tyckte också man gärna kunde låtit de två kvinnorna få slåss om Bruce Wayne.

   Flygkapningen tror jag hade funkat bättre för egen del om den inte kommit i början av filmen. Visst var det välgjort och allt, men inte så speciell som den hade kunnat bli.

   Då tycker jag t.ex. att inledningen av The Dark Knight var mycket bättre och satte ribban med en gång.

   Radera
 3. Jag tycker också den känns lite överflödig. Jag hade nöjt mig gott med att sluta vid TDK. Slutet i Rises släcker ju inte så många frågor heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. addepladde: Mmm, delar den uppfattningen. Tycker den gott kunde ha slutat lite tidigare och inte lämna det öppet för en fortsättning. Jag är iaf helt säker på att Nolan är klar med Batman och att detta var hans avslutning. Produktionsbolaget ville givetvis lämna det öppet för fler filmer så det bjöd han på.

   Radera
  2. Varning för SPOILERS!!!!!!

   Jag ser snarare slutet som ett nödvändigt ont då världen (i filmerna) gång på gång har bevisat att Gotham behöver ett skydd som Batman för att inte brottet ska få överhanden och därför hade ett slut där Batman helt och hållet försvunnit varit för enkelt och sentimentalt. Wayne vill att någon kan ta över Batman-manteln ifall ett hot dyker upp igen och då väntar hans efterträdare. Dock lär inte efterträdaren hänga på sig manteln innan dess då staden måste gå vidare tillsammans först och främst. Däremot är Bruce Waynes berättelseark som Batman definitivt slut och då filmerna kretsat som bäst kring honom så är det slutet jag vill se. Världen lever ju alltid vidare och Jokern sitter ju exempelvis fortfarande fängslad och vid liv på Arkham - alltid med risk att smita. :)

   Radera
  3. Jimmy: Jo, jag håller med dig. Jag ser egentligen inga problem i att de tar med historien om "prinsen" på slutet. Vad det gör dock är att man får ett lyckligt slut på det hela istället för att kanske lämna det lite mörkare, och öppnare. Nu har man uppenbarligen gjort så här för att man ska kunna spinna vidare. Jag gillar det inte, men samtidigt förstår jag att man gör det och accepterar det.

   Radera
  4. Jag tror dock inte att de kommer spinna vidare, utan de kommer (och måste nästan) enligt mig få nästa film att kretsa i ett nytt, annorlunda universum istället för att anamma vidare på Nolans stil. Dels kan jag inte se att Joseph Gordon-Lewitt kommer spela vidare i en fortsättning och det kommer ännu mindre någon av de andra, välbekanta namnen från Nolans trilogi att göra. Dessutom lär de nog få nästa Batman-film att vara mer onaturlig då de kommer vilja knyta Batman-karaktären till den kommande Justice League-filmen (DC-universumets motsvarighet till superhjältesamlingen The Avengers). Jag kan dock tänka mig en utflippad filmatisering av seriealbumet Arkham Asylum, där Batman måste in i Arkham och möta alla sina nemesis, inklusive Jokern - som ju löst knuten till Nolans unversum dessutom skulle vänta på Batman där inne. :) Dock skulle en sådan film vara väldigt olik Nolans stil och just därför uppmuntrar jag den. Jag tror ganska jättesäkert oavsett att någon helt ny kommer axla rollen som Batman och hans obeklädde persona.

   Radera
 4. Ikväll blir det av att se filmen. Det som oroar mig är längden men jag har köpt s.k extrastor stol då kan jag åtmindstone vräka mig lite extra och i värsta fall sova gott ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Låter som en utmärkt idé. Sova kanske du inte gör, men extra utrymme är aldrig fel. Alltid intressant att höra vad andra tycker så jag ser fram emot att läsa om dina tankar.

   Radera
 5. Den här var klart sämst i trilogin tycker jag och jag tvekar på att ens ge den en trea. Förutom att den till stor del drivs av ointressant dialog tycker jag att Bruce Wayne/Batman hamnar i skuggan av sin egna film. Ska skriva om den på min blogg (imorgon antagligen), men jag måste bara lägga till att slutet var en otrolig besvikelse och det var verkligen dåligt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Jag håller med dig, den är sämst av de tre. Jag gav den första bara en trea, men kände att jag kanske var lite snål och höjde lite. Men du har rätt, det var lite av en besvikelse.

   Och jag gillade inte heller direkt slutet eller för den delen upplösningen innan dess. Jag gillade dock när detonationerna började runt om staden, det var lite mäktigt.

   Radera
  2. Jag kan hålla med om att Batman och Bruce Wayne hamnade i skuggan i föregående The Dark Knight, men i The Dark Knight Rises hanteras han i mina ögon minst lika skickligt och utförligt som i Batman Begins.

   Mycket mer sker runt honom, men han finns alltid närvarande och det han går igenom känns mer än någonsin för mig.

   Radera
  3. Jimmy: Jag kan hålla med om att fokus ligger på Batman i denna tredje del, men bäst och störst var den i Batman Begins. I The Dark Knight var det ändå Jokern som fick störst utrymme och Batman fick ta ett steg tillbaka.

   Tycker egentligen inte det var något fel på fokuset i Rises, däremot utförandet som inte var lika "fokuserat" från Nolans sida.

   Radera