tisdag 21 augusti 2012

The Front PageTitel: The Front Page / Stoppa pressarna
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1974
Regi: Billy Wilder
I rollerna: Jack Lemmon, Walter Matthau, Susan Sarandon, Vincent Gardenia, Charles Durning

Handling: Hildy Johnson är trött på sitt arbete som reporter, trots sin framgång, och bestämmer sig för att lämna sin tjänst för att gifta sig och lämna staden. Hans chef Walter Burns lockar dock med ett prestigefyllt uppdrag och Hildy får svårt att släppa taget.

Omdöme: Mästerregissören Billy Wilder hade ett långt och lyckat samarbete med favoriten Jack Lemmon. Tillsammans gjorde de sju filmer mellan 1959-1981. Trion Wilder, Lemmon och Walter Matthau gjorde tre filmer tillsammans där denna blev den andra och i mitt tycke den bästa.Historien filmatiserades första gången redan 1931, och fick även en nyversion med klassikern His Girl Friday (1940) av Howard Hawks. I denna version blev det alltså Lemmon/Matthau som fick äran att underhålla oss som Hildy respektive Walter. En relativt ung Susan Sarandon spelar Hildys kärleksintresse Peggy som dock främst hamnar i bakgrunden när huvudstoryn kommer igång.Till stora delar utspelar sig handlingen i pressrummet där reportrarna från de olika Chicago-tidningarna samlats för att täcka hängningen av polismördaren Earl Williams. Det blir full fart på saker och ting när Williams lyckas fly och reportrarna försöker få sin heta story. Hildy är stjärnreportern och Walter hans redaktör. Walter gör allt för att få Hildy att täcka storyn. Hildy vill lämna branschen, men har reporteryrket i blodet.Det är lite konstigt att jag inte gillar det här mer. Wilder/Lemmon/Matthau och en bra story som uppenbarligen funkat tidigare borde bjuda på fyrverkerier. Bitvis får man sig någon enstaka rolig situation och kommentar, men värmen och det finurliga som man ser i de bästa komedierna saknas. Karaktärerna är lite för stela och man hade hellre sett att de fått ta ut svängarna lite mer, något Lemmon/Matthau var duktiga på. Inte i närheten av en fyra utan det blir knappt en stark trea.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

6 kommentarer:

 1. mmm håller med om i princip allt. Wilders Lemmon+Matthau-filmer "The Fortune Cookie", "Buddy Buddy" och "omaka par" är alla superbra och bättre än "Front Page". Föredrar den gamla versionen av den här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. David: Personligen tyckte jag nog denna var lite bättre än både The Fortune Cookie och Buddy Buddy (där föredrar jag det franska originalet). Däremot är "Omaka par" (The Odd Couple) inte en Wilder film utan det är Gene Saks som regisserat den.

   Radera
  2. Ok, så var det ja. Tack för korrigeringen.

   Radera
  3. David: Lätt hänt då den hade lite samma stil som många andra Wilder-filmer.

   Radera
 2. Håller inte riktigt med! Jag gillade den här väldigt mycket. Underbara skådisar, ett bra manus, bra tempo och jag tycker att den har mycket värme. Matthau passar väldigt bra som den cyniske chefen och Jack Lemmon är inte sämre han! Har inte sett originalet eller Hawks version dock.

  Slutet är f.ö. underbart... hehe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Ja, Lemmon och Matthau är bra, de är alltid bra ;) Men jag tycker speciellt Lemmon inte får ta ut svängarna som han är så bra på i vanliga fall. Matthau har en bättre karaktär.

   Tycker inte man ska jämföra med Hawks version (His Girl Friday), men som jag minns det så är den roligare och ja, bättre.

   Slutet håller jag med om är klart passande och bra :D

   Radera