måndag 27 augusti 2012

The InsiderTitel: The Insider
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 1999
Regi: Michael Mann
I rollerna: Al Pacino, Russell Crowe, Christopher Plummer, Diane Venora, Philip Baker Hall, Lindsay Crouse

Handling: Jeffrey Wigand avskedas från sin position på ett multinationellt tobaksbolag när han protesterar mot att cancerframkallande ämnen tillförs i cigaretter för att öka beroendet. Han hotas till att hålla tyst om vad han vet, men väljer ändå att gå ut med sin historia till allmänheten genom Lowell Bergman på "60 Minutes".

Omdöme: Efter att ha gjort en av filmhistoriens allra främsta kriminalfilmer i Heat (1995), följde Michael Mann upp med detta verklighetsbaserade drama. Filmen kom att få hela sju Oscars-nomineringar, bl.a. för bästa film, regi och manus. Detta är en bra film.En sån här film kan lätt bli för pratig och innehålla långa svackor där det inte händer något. Men det har man lyckats undvika här genom att ge historien ett spänningsmoment. Detta i form av att tobaksbolaget gör allt för att se till att Jeffrey Wigand (Russell Crowe) ska hålla tyst. Det hela trappas sakta men säkert upp filmen igenom. Men effekten blir inte bara att Jeffrey blir skrämd - det sporrar honom även att kämpa vidare för att få sin röst hörd.Samtidigt som Jeffrey kämpar mot tobaksbolaget, kämpar en annan man vid namn Lowell Bergman (Al Pacino) för att kunna få en exklusiv intervju med Jeffrey. Men han blir motarbetad, även från sina egna medarbetare eftersom de fruktar vad tobaksbolaget kan göra mot dem. Lowell måste även övertyga Jeffrey om att han kan lita på honom, något som är lättare sagt än gjort.Man känner verkligen att det här är en högklassig produktion, vare sig det är skådespeleri, foto eller regin som helhet. Michael Mann och fotografen Dante Spinotti (Oscarsnominerad) har en tendens att filma tätt inpå skådespelarna, bl.a. över axeln, och det gör att man känner en speciell närhet. Och själva reporterarbetet fick mig att tänka en del på All the President's Men (1976), även om det handlar om en lite annan typ av journalism.Russell Crowe och Al Pacino är båda mycket bra. Man känner att de skulle kunna explodera när som helst i sina roller då de får utstå en hel del. Och visst är det nära, men de klarar av att hålla sig i skinnet. Även veteranen Christopher Plummer gör vad han ska i rollen som Mike Wallace, och en Oscarsnominering hade inte varit oförtjänt. Kanske är det så att han hade behövt visa lite mer känslor för att prestationen skulle få mer uppmärksamhet.Det finns egentligen inga svagheter med produktionen. Den är genomgående väldigt stabil. Samtidigt får man ingen wow-upplevelse och avslutningen tar en inte med storm. Å andra sidan är det nog bara bra att man hittat balansen och inte slängt in något som förmodligen inte hade passat in och bara blivit för mycket.Vissa blir möjligtvis inte lika engagerade och då är det så klart svårt att få ut så mycket av det här. Personligen finner jag det dock intressant, engagerande och skönt att få se ett intelligent drama som det här verkligen är. Sen är det alltid en bonus när en viktig story berättas.

5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
21 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5 alt. 8.0
IMDb: 7.9

2 kommentarer:

  1. Intressant -- ja, pga BOATS-vinkeln. Välgjord -- ja, vad jag kan komma ihåg. Engagerande -- skulle kanske behöva se om den. Summa summarum -- den försvann från min radar jäkligt snabbt efter att jag hade sett den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Det är inte någon film som lämnar mycket för diskussion eller analys. Men det är helt enkelt ett gott hantverk och berättar historien väl.

      Radera