måndag 13 augusti 2012

The Lady VanishesTitel: The Lady Vanishes / En dam försvinner
Genre: Mysterium/Komedi/Thriller
Land: Storbritannien
År: 1938
Regi: Alfred Hitchcock
I rollerna: Margaret Lockwood, Michael Redgrave, Paul Lukas, Basil Radford

Handling: På tåget till England från det fiktiva alplandet Bandrika försvinner en gammal dam. När en ung kvinna ber en manlig medpassagerare om hjälp att lokalisera damen blir det början på ett förvirrande händelseförlopp.

Omdöme: Favoritregissören Alfred Hitchcock gjorde här en av sina sista brittiska filmer innan det bar av till Hollywood. Personligen har jag alltid föredragit den amerikanska eran från 40-talet och framåt. Den här filmen är dock i övergångsfasen och visar prov på en del av det som han senare kom att bemästra fullt ut.Inledningsvis utspelas historien på ett litet hotell i alperna och det fiktiva landet Bandrika. Språket de lokala pratar är påhittat, men här finns en blandning nationaliteter som ska med tåget som blivit försenat p.g.a. snöstorm. Vi får på så vis lära känna några av huvudkaraktärerna en stund kvällen innan avresa. Det är den vackra och snart gifta Iris Henderson (Margaret Lockwood), musikern och den smått ocharmige Gilbert (Michael Redgrave), den gamla damen Miss Froy (Dame May Whitty) samt det komiska paret Charters (Basil Radford) och Caldicott (Naunton Wayne).Det är inte förrän det är dags för tågresan mot London som det börjar hända saker. Det har då gått nästan en halvtimme, men nu blir det allt intressantare. Först i en komisk scen dödar någon en irriterande serenadsångare, sedan vill någon döda Miss Froy precis innan ombordstigningen, men träffar istället Iris Henderson i huvudet.När Iris sedan vaknar upp efter att ha somnat på tåget, märker hon att Miss Froy spårlöst försvunnit. Ingen verkar ha sett henne. Antingen ljuger de för att dölja något, för att inte bli inblandade eller så har Iris inbillat sig alltihop efter sin huvudskada. Hon tar hjälp av Gilbert som hon inte har så mycket över för efter kvällen innan på hotellet, men som är villig att hjälpa henne att leta efter Miss Froy.Mysteriet tätnar och även om det sällan blir direkt spännande så är det ändå lite småmysigt att följa händelserna på tåget och försöka lista ut vilka som är inblandade. Orsaken är inte lika lätt att lista ut, men den får man reda på mot slutet, och som på ett smart sätt länkar samman ett par händelser tidigare i filmen.En av filmens trevligare sidor är dess humor som till stor del kommer från herrarna Charters och Caldicott, framförallt Charters som spelas klockrent av Basil Radford. Inte helt omöjligt att en viss Michael Caine fick inspiration från honom till sin karaktär som Lawrence Jamieson i Dirty Rotten Scoundrels (1988) då han är en exakt kopia av honom, både till utseendet med frisyren och mustaschen, beteendet och den torra, brittiska humorn. Charters och Caldicott blev så populära att de dök upp i ett par andra filmer, bl.a. Night Train to Munich (1940), som för övrigt har samma manusförfattare som här, Sidney Gilliat.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.1

4 kommentarer:

 1. Småmysigt var ordet sade Bull. Dock sympatiskt att den ligger inom public domain.

  http://bilderord.wordpress.com/2011/09/26/x2-forsvinnanden-i-korthet/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, småmysigt tycker jag passar perfekt då den inte är supermysig direkt ;) Hade sett den för länge sen och mindes den som lite bättre faktiskt.

   Radera
 2. Har den här liggandes hemma tillsammans med Slå nollan till polisen. Tids nog så river jag av plasten ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Haha, låter bra. Personligen tycker jag Slå nollan till polisen är en av hans bättre, se den. Denna är också sevärd och ganska harmlös.

   Radera