fredag 10 augusti 2012

The PianistTitel: The Pianist / Pianisten
Genre: Drama/Krig
Land: Frankrike/Polen/Tyskland/Storbritannien
År: 2002
Regi: Roman Polanski
I rollerna: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Emilia Fox, Michal Zebrowski

Handling: Wladyslaw Szpilman var en briljant pianist i Warszawa. Wladyslaw var också jude och får under Tysklands invasion av Polen under andra världskriget tillsammans med sin familj uppleva alla de fasor som nazismen utsatte dem för.

Omdöme: Filmen baseras på Wladyslaw Szpilmans bok om hans upplevelser under andra världskriget då han som jude i Warszawa måste kämpa för sin överlevnad. Han är en erkänt duktig ung pianist som bl.a. spelar på radio när nazismen marscherar in i hans liv. Tillsammans med sina föräldrar och syskon går han igenom skräcken och gör allt för att de ska få hålla ihop.Efter den lite trevande inledningen med hans familj får han klara sig själv. Han är ensam, han blir sjuk, han måste gömma sig. Han gör inte så mycket, utan allt händer runt omkring honom och han kan bara titta på. Han är åskådaren och vi får se vad han ser och hur han upplever situationerna. Det är här filmen har sin starkaste sida - i berättandet av händelserna där han är en åskådare.Tyvärr måste erkännas att filmen funkar bäst första gången man ser den och att den känns lite långsam och händelsefattig när man ser om den. Det är fortfarande välgjort och givetvis starkt, men en riktigt bra film ska hålla i längden. Roman Polanski, Adrien Brody och manuset av Ronald Harwood vann alla en Oscar och det var trots allt välförtjänt.Förutom Brody är det inte någon som får mycket utrymme. Att det inte är några välkända namn i rollistan gör absolut ingenting, däremot blir det lite enformigt att bara följa Szpilman, även om det är hans öde som ska vara i fokus och hans kärlek till musiken som håller honom vid liv. Nu bygger det på en bok om hans egna erfarenheter så givetvis blir det svårt att få med fler starka karaktärer. Saknas gör de dock.De starka och kraftfulla scenerna funkar bäst första gången man ser filmen och även om ett par scener fortfarande sticker ut är filmen sällan på topp så man känner det fullt ut. En sån här film ska ge en rysningar, det gör den inte riktigt och det är väl lite det jag saknar. Det är fortfarande en bra film även om det inte finns så mycket att tänka på eller fundera över när filmen är slut.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.5

4 kommentarer:

 1. Jag såg om den för att se ifall den var lika tråkig som första gången. Det var den ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, lite småtråkig är den faktiskt. Den tar sig en del under andra halvan, men det blir lite för många partier där det inte händer så mycket. Trots allt en välgjord film.

   Radera
 2. Också en av mina få femmor. Kanske inte riktigt värd det men jag såg den på bio (på Sture på den franska filmfestivalen) och då blev själva upplevelsen en femma. Har inte sett om den efter det. *SPOILER* Det som lyfte filmen för mig var när han spelar piano för tysken i slutet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Första gången jag såg den var i Prag och det var också en fransk filmfestival om jag inte missminner mig. Vad jag inte visste då var att filmen var dubbad till franska (den engelska dialogen) medan den tyska var som den var tänkt.

   Kanske gjorde det att filmen då var och nosade på femman, det passade kanske bättre med franskt tal, jag vet inte. Det här var tredje gången jag såg den och det är fortfarande en bra film, men lite småseg på sina håll.

   Jo, det du nämner är klart passande och bra för filmens skull. Och Adrien Brody gjorde en fin prestation.

   Radera