söndag 19 augusti 2012

The Thomas Crown AffairTitel: The Thomas Crown Affair / Äventyraren Thomas Crown
Genre: Kriminalare/Drama/Romantik/Thriller
Land: USA
År: 1968
Regi: Norman Jewison
I rollerna: Steve McQueen, Faye Dunaway, Yaphet Kotto, Jack Weston

Handling: Fyra män rånar en bank, dagtid, på ett mycket utstuderat sätt, dumpar pengarna i en soptunna och går sedan åt varsitt håll. Thomas Crown, en rik och framgångsrik affärsman hämtar pengarna i sin Rolls Royce. Försäkringsbolaget sätter Vicki Anderson på fallet och jakten på de skyldiga kan börja.

Omdöme: Fyra män får sina sista instruktioner vid olika telefonkiosker runt om Boston. Snart har de tagit sig till en bank där de utför ett vågat och lyckat rån som ger $2.6m. De lämnar pengarna som hjärnan bakom kuppen, Thomas Crown (Steve McQueen) sedan plockar upp. Så inleds filmen som bibehåller ett grepp om tittaren under första halvan av speltiden, kanske lite mer.Vicki Anderson (Faye Dunaway) skickas från försäkringsbolaget för att hitta de skyldiga. Lyckas hon med det är hon garanterad 10% av de $2.6m som blev stulna. Vicki är en iskall kvinna som sällan eller aldrig misslyckas. Hon är snabb med att få fram teorier om tillvägagångssättet och vart pengarna tagit vägen. Det är lite väl otroligt då det är rena chansningar. Och det tar inte lång tid innan hon "känner på sig" att Thomas Crown är den de jagar.Efter den trevliga inledningen tappar filmen oerhört mycket när Vicki och Crown inleder en relation. Allt annat stannar upp och det kretsar bara kring detta. Vicki gör fortfarande sitt jobb och försöker hitta sätt att sätta dit Thomas Crown, men han ligger hela tiden steget före känns det som.Avslutningsvis är det dags för ett nytt rån, iscensatt av Crown. Men detta kommer för sent då man till stor del redan tappat intresset. Det hade varit att föredra om Crown hade planerat ett nytt rån eller liknande under tiden han är med Vicki. Då hade handlingen gått framåt och inte bara stått och stampat på samma ställe under stora delar av andra halvan. Slutet lyckas åtminstone sluta på topp vilket är ett plus.Filmen har en del av intresse då den experimenterar en hel del med split-screen bilder där man har flera bilder i en, något som kom här i slutet av 60-talet. När det används på rätt sätt kan det vara väldigt effektivt. Här funkar det stundtals, men blir även lite tjatigt efter ett tag. Musiken är av blandad kvalité, men huvudmelodin är passande och bra. Och låten "The Windmills of Your Mind" som spelas när Crown är uppe och flyger är också bra. Den vann dessutom en Oscar. Det kom förresten en remake på filmen 1999 med Pierce Brosnan i huvudrollen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

4 kommentarer:

 1. Vi pratade om heist movies och bland annat The Thomas Crown affair (1999) på Har du inte sett den-podcasten som kommer ut imorgon måndag. Jag kommer givetvis också skriva en revy på filmen för min blogg. Inom någon vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Ah, ett litet sammanträffande alltså. Tycker det kunde ha blivit en riktigt bra heist film, men den är alldeles för händelsefattig under andra halvan. Var lite sämre än jag kom ihåg den som.

   1999 års version minns jag inte heller mycket av, bara att det där handlar om konststölder istället för bankrån.

   Radera
 2. Övriga filmer vi pratade om var The sting, Inside man, Tower heist, Oceans 11 och Le cercle rouge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: The Sting är en mycket bra film, och mer än en heist film. Den andra jag gillar bland dessa är Le cercle rouge av Melville (även om det inte är hans bästa film, eller ens heist film för den delen).

   Radera