tisdag 21 augusti 2012

Thunderbolt and LightfootTitel: Thunderbolt and Lightfoot / Thunderbolt
Genre: Kriminaldrama/Komedi
Land: USA
År: 1974
Regi: Michael Cimino
I rollerna: Clint Eastwood, Jeff Bridges, George Kennedy, Geoffrey Lewis, Gary Busey

Handling: Thunderbolt och hans kumpaner hade räknat ut allt. Planen var att råna en bank, gömma de numrerade sedlarna i en skola bakom den svarta tavlan och sedan vänta på att polisen skulle sluta leta efter pengarna. Allt gick som planerat, förutom en liten detalj...

Omdöme: Innan Michael Cimino gjorde klassikern The Deer Hunter (1978) regisserade och skrev han manus till denna film, hans regidebut. På ytan verkar det bara vara en film i mängden, en lättsam Clint Eastwood-film helt enkelt. Men när man sett klart den förstår man att det är en film med lite mer djup och hjärta.Det enda jag egentligen kom ihåg från filmen var det absoluta slutet. Givetvis något som kan förstöra en film, men inte denna. Vägen dit är nämligen tillräckligt intressant, spännande och rolig för att det ska bli en trevlig filmupplevelse. Att Jeff Bridges blev Oscarsnominerad för sin roll som Lightfoot visar även att det är mer än en standardfilm i genren.Lite intressant är att Clint Eastwood trots huvudroll (som Thunderbolt) inte sticker ut mest. Han spelar ungefär som man är van vid att se honom. Han är ganska cool, samlad och sköter sig. Istället är det hans kumpaner som lämnar mest avtryck efter sig. Jeff Bridges är mycket bra som den unge Lightfoot och hanterar humorn med djup i sin roll på ett övertygande sätt. Detta kom att bli hans andra nominering i en mycket fin karriär.Trots två stjärnor i Eastwood och Bridges i huvudrollerna så är det svårt att tänka sig hur filmen hade sett ut utan karaktärsskådespelaren George Kennedy. I rollen som Leary är han både elak och rolig. Han passar perfekt i den här typen av roll som han fick spela många gånger i sin karriär. Leary bjuder också på filmens absolut bästa replik när han är ute och kör glassbil med kumpanen Goody (Geoffrey Lewis) och en jobbig unge dyker upp. Underbar replik i ett perfekt ögonblick.

"Look kid, go fuck a duck!" - Red LearyNej, det här är en liten pärla. Den har ett "buddy" tema mellan Thunderbolt och Lightfoot med mycket hjärta, den har humor där alla fyra är inblandade och även spänning. Kan tänka mig att slutet får en del att bli lite besvikna och häpna, men det är ett realistiskt och annorlunda slut som funkar mycket bra till resten av filmen.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

4 kommentarer:

 1. Minns att jag gillade denna! Och framförallt att Jeff Bridges var mycket bra. Att se honom och Clintan i samma film är roligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Utan tvekan. Och jag håller med om att Clintan och Bridges funkade bra ihop. De hade gärna fått göra fler filmer tillsammans. Det gjorde istället Clintan och George Kennedy året senare när de gjorde The Eiger Sanction som jag minns som klart trevlig.

   Radera
 2. Såg den på bio och har aldrig sett om den. Brukar finnas på ICA för en tjuga så jag kanske ska ta o slå till.

  SvaraRadera