torsdag 30 augusti 2012

What's Up, Doc?Titel: What's Up, Doc? / Go'dag yxskaft?
Genre: Komedi/Romantik
Land: USA
År: 1972
Regi: Peter Bogdanovich
I rollerna: Barbra Streisand, Ryan O'Neal, Madeline Kahn, Kenneth Mars, Randy Quaid, M. Emmett Walsh

Handling: Howard och hans fästmö befinner sig i San Francisco för att försöka få ett bidrag till Howards musikaliska forskning. Men Howards så välorganiserade tillvaro vänds upp-och-ned, och han hamnar i en härva av stulna juveler, förväxlat bagage och hemliga agenter.

Omdöme: Det är inte så konstigt att stuntmännen i den här filmen fick komma med i eftertexterna. Man bjuds på några hissnande stunts under filmens sista halvtimme. Detta lär också ha varit den allra första amerikanska filmen där stuntmännen nämns i eftertexterna.Det hela är en typisk förväxlingskomedi som lånat mycket från de klassiska screwballkomedierna från 30- och 40-talet. Främst är det Bringing Up Baby (1938) som man lånat från till grundstoryn. Där hade man en jobbig Katharine Hepburn i huvudrollen, här har man en inte så jobbig Barbra Streisand. Ryan O'Neal är till en början nästan för stel som den tankspridda Howard, men kommer efter ett tag in i det hela han med.Barbra Streisand funkar förvånansvärt bra och har både bra timing och en skön stil. Ryan O'Neal funkar bra som komplement till henne, men det känns ändå som han tar lite tid på sig att bli varm i kläderna. Sen har vi Madeline Kahn och Kenneth Mars som båda senare spelade liknande roller i härliga Young Frankenstein (1974). Kenneth Mars spelar för övrigt exakt samma karaktär (fast som polis), säkerligen mycket pga hans fina prestation här.Filmens första timme utspelar sig på ett hotell där fyra likadana väskor står i fokus. Den ena innehåller bara kläder, den andra ett par meningslösa stenar, den tredje hemliga dokument och den fjärde juveler. Väskorna med de hemliga dokumenten och juvelerna är givetvis hett eftertraktade. Detta medför ett par roliga scener när karaktärerna går mellan de olika rummen som befinner sig på samma våning.Det är småroligt hela första timmen, främst alltså när väskorna byter rum och de olika karaktärerna springer till höger och vänster. Men det är under den sista halvtimmen som filmen tar ytterligare ett steg när man bjuds på biljakt. Här bjuds man på några både roliga och imponerande stunts, plus en bra avslutning på det hela.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

4 kommentarer:

 1. Kul att du såg om den och gillade den. Jag tyckte ju den var värd en fyra t.o.m. Intressant info om stuntmän i eftertexter.

  http://jojjenito.wordpress.com/2012/08/03/whats-up-doc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Ja, det var precis vad jag kände för så det var tur att du påminde mig om den för ett tag sen ;)

   Radera
 2. Denna såg jag på filmklubben i högstadiet. Kommer ihåg titeln "Go'dag yxskaft". Kommer inte ihåg något från filmen dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Filmen är helt klart värd att se om ifall du inte kommer ihåg den. Mysig och rolig liten film.

   Radera