tisdag 11 september 2012

2001: A Space OdysseyTitel: 2001: A Space Odyssey / År 2001 - Ett rymdäventyr
Genre: Sci-Fi/Äventyr
Land: USA/Storbritannien
År: 1968
Regi: Stanley Kubrick
I rollerna: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Robert Beatty

Handling: År 2001 - ett rymdäventyr är en nedräkning till imorgon, en karta till det mänskliga ödet, en strävan efter oändlighet. För att påbörja sin resa in i framtiden besöker Kubrick vår apliknande historia, och hoppar sedan framåt in i den koloniserade rymden och slänger bort astronaut Bowman till oexploaterade delar av rymden.

Omdöme: Att Stanley Kubrick tillhör de allra främsta regissörerna tror jag de flesta håller med om. Han var en regissör som testade på många olika genrer och lyckades med det mesta. Detta är en av hans allra mest kända filmer och en som bl.a. inspirerat många sci-fi filmer genom åren. Första gången blev jag inte jätteimponerad då den främst kändes seg. Nu kände jag inte riktigt så och njöt främst av det visuella.Även om exteriörerna med rymdfarkosterna är snygga och oftast välgjorda (kan se lite sämre ut när farkosterna filmats från nära håll), så är det ingen tvekan om att interiörerna är riktigt snygga och välgjorda. Fotot är filmen igenom utsökt och det är helt klart speciellt att befinna sig inne i den futuristiska farkosten. Det mesta tycker jag också har åldrats med värdighet, vilket tyder på stor fingertoppskänsla.Historien tätnar och blir som bäst när det hela handlar om HAL-9000 - den intelligenta datorn som styr farkostens system. Kallad för Hal fungerar det som att tala med en vanlig människa. De två i besättningen som är vakna (de tre övriga är forskare som är nedsövda under resan) får snart problem med Hal som börjar bete sig konstigt. Bowman (Keir Dullea) och Poole (Gary Lockwood) inser att det kan leda till stora problem. Frågan är bara om de hinner göra något åt saken i tid.Det visuella är som vanligt genomtänkt när det gäller Kubrick. Rymden fångas på ett stämningsfullt sätt där man gärna använder klassisk musik. Personligen kan jag tycka att rymdscenerna (utanför farkosten alltså) kunde ha trimmats lite. De blir lite för utdragna när man ser farkosterna sakta flyga fram gång på gång. Men det är en liten och ganska obetydlig detalj som inte stör lika mycket som slutsekvensen.Filmens sista tjugo minuter är för mig tyvärr en besvikelse. Det hela flippar ur och avslutas på ett väldigt flummigt sätt. Nu förstår jag att grundhistorien handlar om mänskligheten och det är ju även det man inleder filmen med. Men både de avslutade tjugo och de inledande femton-tjugo (med aporna) är klart svagare än resten av filmen. Själva rymdäventyret där emellan är annars en fyra så det är väldigt synd att dessa två delar, främst då den avslutande sänker filmen en aning.3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
5 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.4

8 kommentarer:

 1. Fann den här mest seg och halvtråkig om jag ska vara ärlig. Kanske borde ge den en ny chans, men nja det lockar inte direkt. Drog mig faktiskt för att se den första gången. Sista tjugo minuterna är trams tycker jag, gillar inte heller dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Ja, vi verkar vara ganska överens. Tyckte dock om den mer nu. Tyvärr sänker sista tjugo filmen. Ser jag den igen ska jag nog stänga av innan tramset drar igång. Då kommer jag nog känna mig mer nöjd ;)

   Radera
 2. En kompis sa till mig att om man synkroniserar slutet på filmen tillsammans med Pink Floyds låt Echoes får man en helt annan syn på saken. Prova: http://www.youtube.com/watch?v=xQZAf97990w

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dan: Intressant och nog funkar det lite bättre ;) Synd att man inte kan gå in och ändra på vissa filmer och ge dem de slut man själv önskar...

   Radera
 3. Måste se om den här men minns att jag nog på nån nivå uppskattade flummet i slutet och på en annan nivå tyckte att det bara var... flummigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Saken är den att det under rymdscenerna är mycket bra, om än lite långsamt. Tyvärr är slutet allt för flummigt och funkar helt enkelt inte i mina ögon.

   Det är dock en film värd att se om då den bjuder på mycket av värde rent visuellt.

   Radera
 4. Kubrick och jag är inte speciellt goda vänner ;)Bortsett från The Shining tycker jag hans filmer är ganska överarbetade och känslokalla, men det är det.
  2001 har sina partier men på det stora hela är den ganska trist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jag gillar Kubrick och mycket som han gjorde är riktigt bra filmer. Men allt är inte så bra som många vill ha det till. Dock tycker jag inte det går att missa hur skicklig han var.

   Radera