onsdag 19 september 2012

A Kiss Before DyingTitel: A Kiss Before Dying / En kyss före döden
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1956
Regi: Gerd Oswald
I rollerna: Robert Wagner, Virginia Leith, Jeffrey Hunter, Mary Astor

Handling: Studenten Bud Corliss uppvaktar Dorothy Kingship enbart för att lägga beslag på hennes fars rikedomar. Han upptäcker att hon har blivit gravid och inser att hon på grund av det troligtvis kommer att strykas ur sin fars testamente. Plötsligt begår Dorothy självmord. Eller gör hon? Ett par månader senare finner nämligen systern Virginia bevis som pekar på att allt inte står rätt till med systerns död.

Omdöme: Det här är något så ovanligt som en film-noir i färg. Nu är det så att man självklart tappar en del av stämningen som det svartvita fotot i noir-filmer automatiskt får fram. Trots det kan man alltså hitta några i färg och det här är en av dem. Det gjordes senare en remake med samma titel, A Kiss Before Dying (1991), som jag hade sett innan denna och tyckte var helt ok.Det går inte att komma ifrån att filmen förmodligen hade fått en extra dimension om den hade filmats i svartvitt. Det är något som jag inte kan sluta tänka på under filmens gång. Men om man väl ser förbi detta är det svårt att inte tänka på remaken som trots allt skiljer sig en del från denna. Den största skillnaden är att den första delen är mer utdragen. Det har sina för- och nackdelar, men det funkar nog bättre i remaken.Filmen kommer egentligen inte med så mycket nytt och den är på sina håll lite slarvigt gjord. Det saknas även en del spänningsmoment som man trots allt fick till ett par gånger i remaken. Däremot lyckas filmen bli ganska stämningsfull tack vare helt ok musik. Men denna B-noir känns ganska trött och även om remaken inte är direkt bra fann jag den ändå mer tillfredsställande. Kanske hade denna film blivit lite bättre om jag inte hade sett remaken först, vilket så klart alltid påverkar.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

  1. Jag såg remaken rätt nyligen och håller med dig om att den är helt okej. Är därför lite nyfiken på den här, även om den inte direkt känns så bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. addepladde: Kul att höra att du såg remaken och tyckte den var ok. Nja, tror faktiskt det räcker med remaken. Hade du sett denna först hade jag nog sagt att det är värt att se remaken, men inte tvärtom faktiskt. De är ganska likvärdiga egentligen, men man bjuds inte på mycket nytt om man sett remaken.

      Radera