måndag 3 september 2012

A Perfect MurderTitel: A Perfect Murder / Ett perfekt mord
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1998
Regi: Andrew Davis
I rollerna: Michael Douglas, Gwyneth Paltrow, Viggo Mortensen, David Suchet

Handling: Wall Street-höjdaren Steven Taylor verkar vara en perfekt make till den vackra Emily. Mycket lite i deras tillvaro är dock som det verkar utåt. Steven är mycket väl medveten om Emilys älskare, den bohemiske konstnären David Shaw. När Steven kontaktar David för att begå det perfekta mordet på sin älskade hustru, startar en kedjereaktion av händelser utanför hans kontroll.

Omdöme: Det är något visst med "det perfekta brottet" på film. Sällan blir det perfekt, men många gånger bjuds man på en spännande resa. I det här fallet har regissören Andrew Davis, som tidigare regisserade favorit-thrillern The Fugitive (1993), gjort en nyversion på klassiska Hitchcock-filmen Dial M for Murder (1954).Det hela går ut på att affärsmannen Steven Taylor (Michael Douglas) börjat förlora stora pengar. Han har dock inte berättat detta för sin fru Emily (Gwyneth Paltrow), som i sin tur har ett passionerat förhållande med konstnären David (Viggo Mortensen). Grejen är bara den att Emily är rik, väldigt rik, och både Steven och David vill åt hennes pengar. David genom klassiska sol-och-vårar metoder medan maken Steven planerar det perfekta brottet - mord.Filmens första halva går förvånansvärt snabbt. Det brukar annars ta ett tag innan man kommer till de intressantare delarna, men här tar det alltså inte lång tid. Triangeldramat är i full gång och likaså det perfekta brottet. Efter den första halvan tar filmen en lite annan väg, men det blir inte sämre för det. Steven, som är hjärnan bakom det mesta, måste nu tänka om, och det snabbt.Visst har historien en del saker man hade velat se annorlunda. Och visst hade man velat se ett lite annorlunda slut, någon lite mer intensiv scen. Visst hade det varit kul om man för en gångs skull skulle få se det perfekta brottet begås av någon som är en "bad guy". Men man får åtminstone en trevlig film som funkar även när man sett den tidigare. Douglas, Paltrow och Mortensen är perfekta i rollerna. Däremot är Hitchcocks original svårslaget, tätare och smartare...

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.4

4 kommentarer:

 1. Min minnesbild är att den här var lite platt. Det roligaste med den var att det är Viggos egna tavlor som syns i Davids studio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Mmm, det är ingen jättestark trea, men trots allt tycker jag den har något som håller intresset uppe filmen igenom.

   Ja, jag läste att det var hans egna verk, men i mitt tycke var de inte mycket att ha ;)

   Radera
 2. Den här gillade jag. Orginalet står hemma i DVD-hyllan. Mitt löfte från förra året att se fler äldre filmer har inte infrats får kanske söka bot o bättring under hösten ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Om du gillade denna bör du även gilla Hitchcocks original. I mitt tycke är just Dial M for Murder en av hans bästa.

   Radera