onsdag 5 september 2012

Central do BrasilTitel: Central do Brasil / Central Station
Genre: Drama
Land: Brasilien/Frankrike
År: 1998
Regi: Walter Salles
I rollerna: Fernanda Montenegro, Vinícius de Oliveira, Marília Pêra, Matheus Nachtergaele

Handling: Central do Brasil är en berättelse om två personer som ödet för samman. Den ena är Dora, en bitter före detta lärarinna som försörjer sig på att skriva brev åt fattiga analfabeter på Central do Brasil, Rio de Janeiros stora järnvägsstation. Den andra är Josué, en nioårig pojke som känner en stark längtan efter sin försvunna pappa. Tillsammans ger de sig iväg efter Josués far, på en resa som får ett gemensamt mål för dem båda...

Omdöme: En av Brasiliens mest kända filmer måste vara City of God (2002), en riktigt bra film för övrigt. Den utspelar sig i Rio de Janeiros favelor. Den här filmen utspelar sig också i Rio till en början, men även ute på vägarna. Den visar upp Brasilien och människorna på ett normalt sätt och väljer att följa två av de nästan 200 miljonerna som bor där.Dora (Fernanda Montenegro) är en äldre kvinna som varje dag sitter på centralstationen i Rio. Hon skriver brev åt folk som inte kan läsa och skriva, analfabeter. Runt 10% av Brasiliens befolkning är just analfabeter, medan runt 30% är s.k. semianalfabeter, siffror som givetvis är större bland de fattigare. Därför är hennes uppgift både viktig och uppskattad. Men hon gör det inte gratis och är ingen genomgod kvinna.En dag kommer en kvinna vid namn Ana med sin son Josué och ber henne skriva ett brev till sin man. Dora och Josué kommer efter detta möte träffas igen, men den gången får Dora ta hand om den lilla pojken. Dora känner ett visst ansvar för pojken och bestämmer sig för att ge sig ut på en lång resa för att tillsammans med pojken ta sig till hans far.Filmen kom att bli Oscarsnominerad för bästa utländska film och bästa kvinnliga huvudroll (Fernanda Montenegro). Det är inte så svårt att förstå då både filmen och Fernanda Montenegro är bra. Filmen har något vackert över sig och detta är något som kommer fram allt mer. Man vet inte riktigt vart det ska leda under filmens första timme när det hela utspelar sig i Rio. Men under andra halvan av filmen bjuds man på en mysig road movie som väcker en del känslor.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.9

2 kommentarer:

  1. Tycker verkligen om bilderna och fotot. Har filmen något starkt så är det absolut känsla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. David: Det var absolut inget fel på fotot och jag tyckte det mesta funkade bra. Tyckte även den kom igång allt mer, men saknade nog ändå det lilla extra för att verkligen gilla den.

      Radera