torsdag 20 september 2012

Dead Man WalkingTitel: Dead Man Walking
Genre: Drama
Land: USA/Storbritannien
År: 1995
Regi: Tim Robbins
I rollerna: Susan Sarandon, Sean Penn, Robert Prosky, R. Lee Ermey

Handling: Den socialarbetande syster Helen Prejean får ett brev från fången Matthew Poncelet som behöver någon att prata med. Han väntar på sin dödsdom för mordet på två tonåringar.

Omdöme: Denna verklighetsbaserade historia bygger på nunnan Helen Prejeans bok om hennes upplevelser kring dödsstraffet. Helen (Susan Sarandon) arbetar med behövande och lär även ut till klasser. Hon blir en dag ombedd att besöka dödsdömda fången Matthew Poncelet (Sean Penn) som suttit i fängelse sex år och väntar på att bli avrättad. Helen går med på att träffa honom, men vet inte vilka konsekvenser det kommer ha på hennes och andras liv.Dödsstraffet är givetvis omdiskuterat och man lyckas på ett väldigt bra sätt få en att känna för båda sidorna. Eftersom man inte kan vara helt säker på om han är skyldig till hundra procent så är det självklart något som gör att man är lite tveksam. Inte blir det enklare av att man får se Matt från både sin goda som onda sida.Det känslomässiga klarar man väldigt bra och man bygger upp en ganska obehaglig stämning inför finalen. Just upplösningen får mig att tänka på en annan film som behandlar samma tema, men en mycket äldre film i form av I Want to Live! (1958). Även den gången belönades filmen med en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll (där för Susan Hayward, här för Susan Sarandon). Skillnaden är dock att Susan Hayward i princip spelade Sean Penns roll...Det är egentligen svårt att förstå varför Tim Robbins inte regisserat fler filmer när man ser det här. Förmodligen är det för att han har starka politiska åsikter och att det är just sådana filmer han endast skulle vilja göra. Givetvis är det politiska budskapet starkt, men om man försöker se historien för vad den är bjuds man på en stark och välspelad film.Både Susan Sarandon och Sean Penn spelar utomordentligt bra. Sarandon har jag aldrig riktigt gillat, men hon kan agera. Och Penn är i princip alltid bra. Det jag gillar är att att de inte spelar över trots att det finns många chanser till det. Istället imponerar de på en filmen igenom. De övriga har mindre roller att spela, men Robert Prosky som advokaten är en skön veteranskådis som förtjänar beröm.Varför filmen inte känns ännu bättre än den är vet jag inte riktigt. Möjligtvis är det för att man inte blir direkt överraskad. Man vet vad det hela går ut på och vad som väntar. Hade man inte gjort det hade det nog blivit ännu starkare och mer effektivt. Alternativt att man blir överraskad av något, även om det är svårt att göra det här. Filmen lever dock mycket på känslor och det lyckas den mycket bra med.

5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

4 kommentarer:

 1. En stark film om dödsstraff! Det är alltid skickligt när man kan få en att känna med brottslingen trots det hemska brottet han har gjort. Den blir aldrig överdriven eller onödigt sentimental. Jag gillar den! En svag fyra får den av mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Japp, som du säger går den aldrig över gränsen och det är skönt. Hade jag gillat Sarandon mer hade det kanske varit en fyra, nu är det nog en väldigt svag fyra.

   Radera
 2. Hur kan man inte gilla Susan Sarandon?! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Vissa skådespelare går helt enkelt inte hem. Däremot stör jag mig inte på henne som med en del andra. Hade hon inte varit duktig hade det varit enklare ;)

   Radera