tisdag 11 september 2012

Deja VuTitel: Deja Vu
Genre: Mysterium/Sci-Fi/Thriller
Land: USA/Storbritannien
År: 2006
Regi: Tony Scott
I rollerna: Denzel Washington, Val Kilmer, Jim Caviezel, Paula Patton

Handling: Federala agenten Doug Carlin kallas in för att säkra bevis efter en fruktansvärd explosion ombord på en New Orleans-färja. Snart blir han förd till ett topphemligt labb där det finns övervakningsutrustning med vars hjälp man kan se tillbaka i tiden. Men kan denna högteknologiska utrustning verkligen hjälpa Carlin att hitta den eller de som ligger bakom?

Omdöme: Samarbetet Tony Scott/Denzel Washington gav sammanlagt fem filmer. Den enda av de tidigare filmerna som jag uppskattade var den första, Crimson Tide (1995), men det var inte direkt Denzel Washingtons förtjänst. Han har aldrig varit en skådespelare som direkt imponerat, men här är han ganska stabil.Filmen börjar med att en färja sprängs i luften och över 500 personer omkommer i den fruktansvärda olyckan. Doug Carlin (Denzel Washington) börjar snart utreda fallet. När man hittar en död kvinna med 30% brännskador tror man först att hon var ett av offren från båten. Men det visar sig snart att hon påträffades redan innan explosionen och hon blir den bästa ledtråden i fallet.Man kan lätt dela in filmen i fyra delar à 30 minuter. Den första fjärdedelen är ett intressant mysterium där man bygger upp storyn bra. Man kommer snabbt in i det hela och är nyfiken på vart det ska leda. Andra fjärdedelen går sen ut på att Doug Carlin rekryteras till en hemlig grupp som leds av FBI-agenten Paul Pryzwarra (Val Kilmer). Här börjar man titta på det kvinnliga offret med hjälp av ny teknologi som gör det möjligt att se fyra dagar tillbaka i tiden.Första halvan av filmen är stabil och intressant. Visst är det lite överdrivet med sättet på vilket man kan övervaka och se tillbaka i tiden på, men det kan man köpa. Problemen börjar under tredje fjärdedelen då det hela tas ytterligare ett steg. Nu börjar man påverka det förflutna, vilket blir för mycket. Och i den sista fjärdedelen är det så dags att leka hjälte och då faller filmen totalt.Från att filmen under första halvan ligger på en stark trea till att avsluta med att vara typiskt tillrättalagd och knappt komma upp i en tvåa. Att man kunde förstöra filmen så mycket är oerhört synd när man faktiskt visar upp potential. Det är nästan så att jag väljer att se sista halvtimmen som att det bara var i Doug Carlins huvud eftersom det ju var omöjligt att göra det han gör. Ser man det på det sättet kan man iaf glömma sista halvtimmen som utan tvekan förstör resten av filmen.Det är förresten två filmer jag kommer att tänka på under filmens gång. Den första är Minority Report (2002) med sättet man kan se vad som hänt med senaste tekniken. Den andra är Source Code (2011) när man under andra halvan ska försöka ändra på det förflutna. Dock bör sägas att båda dessa filmer lyckas klart bättre med slutresultatet.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

2 kommentarer:

 1. Jag gillar Denzel han känns alltid stabil och vilket leende! Men visst han hör kanske inte till eliten i skådespelarskrået. Den här filmen har jag sett men minns knappt något mer än att den var ganska trist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Denzel tillhör för min del skådespelarna som jag inte har något emot, men inte heller ser fram emot att se ;)

   Filmen hade något, men tappade tyvärr bort det allt mer.

   Radera