måndag 3 september 2012

Fatal AttractionTitel: Fatal Attraction / Farlig förbindelse
Genre: Thriller
Land: USA
År: 1987
Regi: Adrian Lyne
I rollerna: Michael Douglas, Glenn Close, Anne Archer, Stuart Pankin

Handling: Dan Gallagher har allt en man kan önska sig. Framgång, pengar och en vacker fru. Ändå kan han inte motstå frestelsen att gå till sängs med den gåtfulla karriärskvinnan Alex Forrest. Dan uppfattar mötet som en tillfällig förbindelse, men den nerviga Alex blir som besatt av sin tillfällige älskare.

Omdöme: Jag har alltid gillat Michael Douglas. Han passar så bra i dessa typer av roller och han hade utan tvekan sin storhetstid under denna period. Han vann ju bl.a. en Oscar för Wall Street (1987) som kom samma år som denna film. Men han övergläns här av Glenn Close som gör en riktigt bra och creepy prestation som bitchen Alex som Dan har en affär med. Hon blev också Oscarsnominerad för sin roll, helt förtjänt. Hennes karaktär påminner förresten starkt om Evelyn i Clint Eastwood-filmen Play Misty for Me (1971).Filmen kommer igång mer och mer och det är också då prestationerna från de två i huvudrollerna är som bäst. Det jag gillar med filmen, förutom de fina prestationerna, är fotot som jag tycker ger filmen en mörkare ton. Fotot och den mörka tonen påminner starkt om Adrian Lynes nästa film Jacob's Ladder (1990). Det är något som visuellt känns väldigt viktigt för filmens skull och skapar rätt stämning i filmen, tillsammans med mycket regn.Det är lite intressant att filmen egentligen hade ett helt annorlunda slut. Detta slut skulle enligt Glenn Close själv ha gett filmen mer av ett film-noir slut. Testpubliken var dock inte alls nöjda med originalslutet och då blev det alltså ett lite annorlunda slut. Hade varit intressant att se detta slut som lär ha släppts i den japanska versionen. Men det funkar bra som det är och känns ändå ganska passande i denna thriller.Filmen fick hela sex Oscarsnomineringar, bl.a. bästa kvinnliga huvudroll, biroll, manus, regi och film. Jag tycker kanske inte filmen skulle fått så många nomineringar, men Glenn Close borde nog ändå ha fått Oscarn. Det är hur som helst en spännande och bra film och trots sin längd (nästan två timmar) lyckas den bygga upp mer och mer spänning, även om den på vissa ställen kunde ha kortats ner en aning.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

 1. Var ett tag sedan jag såg filmen men har sett den ett par tre ggr och den håller än idag :)
  Douglas är bra på att spela lite sleazy o självgod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, jag håller med dig. Inte så konstigt att Douglas fick flera såna här roller där han blir utnyttjad av kvinnor, som t.ex. Basic Instinct och Disclosure.

   Radera