onsdag 12 september 2012

Funeral in BerlinTitel: Funeral in Berlin / Begravning i Berlin
Genre: Drama/Thriller
Land: Storbritannien/USA
År: 1966
Regi: Guy Hamilton
I rollerna: Michael Caine, Paul Hubschmid, Oskar Homolka, Eva Renzi

Handling: Den brittiska agenten Harry Palmer skickas till Berlin för att smuggla ut en officer som bestämt sig för att hoppa av. Situationen blir dock mer komplicerad än så.

Omdöme: Uppföljaren till den lyckade The Ipcress File (1965) kom bara året senare. Från teamet som låg bakom den första filmen hade man fått byta ut två viktiga komponenter - kompositören John Barry och klipparen Peter R. Hunt. Även regissören Sidney J. Furie, som producenten Harry Saltzman inte lär ha kommit överens med, ersattes av en viss Guy Hamilton som gjorde fyra Bond-filmer, inte minst hyllade Goldfinger (1964).I originalfilmen om Harry Palmer höll man sig i London hela filmen. Denna gång skickas han ner till Berlin vilket givetvis är välkommet då det ger helt andra förutsättningar att göra något nytt. Det kalla kriget var på topp och kampen mellan öst och väst, inte minst Öst- och Västberlin gjorde att skådeplatsen kändes perfekt för en spionhistoria som denna.Från allra första början känner man att humorn som funkade i originalet även funkar här. Michael Caine får bra repliker att jobba med och levererar dem lika bra som vanligt. Även några av birollerna sköter sig bra, inte minst Oskar Homolka som spelar den avhoppande överste Stok på ett skönt excentriskt sätt.Humorn avtar tyvärr allt mer under filmens gång då det också blir lite mörkare. Men en sak måste man säga och det är att det är en realistisk spionhistoria där man inte förskönar något. Det är lite grått och trist, precis som det var på den här tiden. Visst hade man velat ha lite mer exotiska platser, men då hade man tappat en del av realismen.Själva historien är det egentligen inget fel på. Man saknar kanske samma finess som den första filmen hade när det gäller utförandet, men det är inte direkt lätt att veta vad som ska hända. Det är egentligen tre saker som gör att den här filmen inte blir lika bra. Det första är musiken då man helt enkelt inte kan ersätta John Barry. Tyvärr är den för skrikig och utan direkt stämning. Sen är det fotot som iofs är bra, men inte lika utmärkande som i den förra filmen. Och avslutningsvis är det att även om historien inte är dålig så saknas den där udden som hade krävts.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

 1. Jag var långt ifrån lika positivt inställd :(
  http://filmitch.wordpress.com/2010/12/30/funeral-in-berlin-1966-storbr/

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Hmm, läste igenom det du skrev och ja, vi hade lite annorlunda uppfattning ;) Dock är The Ipcress File den klart bättre filmen.

   Radera