fredag 21 september 2012

Gun CrazyTitel: Gun Crazy / Deadly Is the Female
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1950
Regi: Joseph H. Lewis
I rollerna: John Dall, Peggy Cummins, Berry Kroeger, Harry Lewis

Handling: Bart Tare har alltid älskat skjutvapen. Efter reformskola och militärtjänstgöringen följer han med några kompisar på karneval - där träffar han sin drömtjej och de två blir ett par - ett dödligt par.

Omdöme: Innan Bonnie and Clyde (1967) kom denna film som baseras på samma personer. Det är helt enkelt en föregångare och räknas bland de bättre i noir-genren. Just Bonnie/Clyde referensen är väldigt tydlig när Bart (John Dall) och Annie (Peggy Cummins) börjar utföra diverse väpnade rån.John Dall och Peggy Cummins bildar ett explosivt par som Bart och Annie. Bart är vapenfixerad, men inte våldsam av sig. Annie å andra sidan vill ha action, som hon själv säger. Det är hon som är den drivande kraften och eftersom Bart genast blir kär i henne övertalas han att medverka i de väpnade rånen. Peggy Cummins påminner förresten då och då om Geena Davis rent utseendemässigt.Under ett av rånen får man i en enda lång tagning följa med när paret kör fram sin bil till en bank, utför rånet och ger sig iväg. Hela tagningen görs från baksätet av bilen och är riktigt fräck. Eftersom det hela var i en enda tagning visste många förbipasserande inte att rånet inte var äkta. En scen som visar ambitionsnivån och imponerar än idag.Något jag tänker på under filmens gång är att det inte är den typiska noir-filmen utan snarare ett kriminaldrama med ett kärlekspar som grund. Men det går inte att missa noir-elementen, även om de inte är lika starka som i många andra filmer i genren. Fotot är t.ex. ganska ljust och stämningen inte så mörk. Men ändå finns det där och fotot är på det stora hela skickligt.Det är lite konstigt för när jag såg filmen första gången tyckte jag det var en av de bättre noirerna. Tycker inte riktigt den tillhör toppen nu när jag ser om den, men det är fortfarande en bra film. Den har även ett bra tempo hela tiden och är på knappt 90 minuter som känns lagom. Fyran är inte längre lika given utan det är snarare en svag fyra.3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

  1. Tack för påminnelsen, den här måste jag se! Ser väldigt intressant ut. Så fort jag kommer i noir-humör har jag ett par av dina rekommendationer som jag ska ta tag i. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. svartnoir: Ja, det ser jag fram emot. Detta är trots allt en av de där man ska se i genren.

      Radera