söndag 2 september 2012

Har du tänkt på...

...följande fem grejer i filmens värld. Det finns givetvis en mängd saker man sett i en massa filmer, saker man känner igen. Här tar jag en titt på fem saker som jag tycker är lite extra kul. Några av dem har blivit sådana jag tänker på så fort filmen är från ett visst årtionde, när man får se en viss typ av scen osv.


- PEPSI PÅ 80-TALET -

Av någon anledning dyker Pepsi upp ovanligt mycket i amerikanska 80-tals filmer. Det var främst i ungdomsfilmerna där man satsade mest på reklamen för att försöka locka unga tittare.


Pepsi i "Secret Admirer" (1985)

Och det var inte bara i mindre kända ungdomsfilmer. Även i en storfilm som Tillbaka till framtiden II visade man upp sin futuristiska sida.


Pepsi i "Tillbaka till framtiden II" (1989)

Men det var inte bara i ungdomsfilmer detta förekom. Även i en actionfilm som Cobra bjöd man på lite Pepsi-reklam.


Pepsi i "Cobra" (1986)

Det var givetvis inte bara ett 80-tals fenomen då det pågick ända in på början av 90-talet, något som härliga Terminator 2 är bevis på. Men det var alltså under 80-talet det förekom oftare än någon annan gång.


Pepsi i "Terminator 2" (1991)


- SKRIKANDE DÄCK PÅ GRUS -

Något som har förekommit på film i jag vet inte hur många årtionden, och förekommer än i dagens filmer, är fenomenet att däcken "skriker" när man sladdar eller rivstartar på grus. Denna ljudeffekt använder man förmodligen för att höja spänningen eller känslan av att "nu går det fort".

Två bra exempel på att detta kan ses/höras i vilken film som helst, lågbudget som Oscarsvinnare, är Bond-filmen "Dr. No" (se här) och "Maffiabröder" (se här).


- MGM LEJONET -

Det välkända lejonet innan varje MGM-film drar igång har inte alltid sett likadant ut. Genom åren har man haft ett par olika lejon vilket jag personligen upptäckte när jag fick syn på ett lite annorlunda och fräckt lejon som visade sig användas i ett fåtal filmer mellan 1956-58.


- 555-NUMMER -

I amerikanska filmer är det vanligt att man använder sig av 555-nummer. Dessa nummer används av den enkla anledningen att vanliga människor inte ska bli uppringda av folk som precis sett en film där man använt sig av ett telefonnummer. 555-nummer började användas runt början av 60-talet i amerikanska filmer. Det bör dock noteras att numret 555-1212 används som ett riktigt nummer för de som behöver information.


555-nummer i "Ghostbusters" (1984)

Nuförtiden är det endast nummer mellan 555-0100 till 555-0199 som får användas till fiktiva nummer i filmer. Ett exempel är 555-0134 som användes både i "Fight Club" (Marla Singer) och "Memento" (Teddy).


- FÖRSTÖRELSE AV VOLVO -

Att man ofta ser och sett Volvo i främst amerikanska filmer är inget nytt. Däremot innebär det också nästan per automatik att de kommer att krocka, explodera eller förstöras på annat sätt. Extra kul blir det när man funderar på det tidigt i filmen och det sedan visar sig stämma längre fram i filmen. Om det bara är en slump eller om det finns någon anledning till detta, t.ex. att de anses vara så säkra och att man därför driver med det istället, låter jag vara osagt.

Här följer några exempel på detta fenomen:


Volvo sprängs i "Savages" (2012)


Förstörd Volvo i "Attack the Block" (2011)


Volvo krockar i "The Bourne Ultimatum" (2007)


Volvo krockar/förstörs i "Con Air" (1997)


Volvo krockar/voltar i "Disturbia" (2007)


Volvo krockar/brinner i "Live Free or Die Hard" (2007)


Volvo exploderar i "The Assignment" (1997)


Volvo krockar/brinner i "The Long Kiss Goodnight" (1996)

8 kommentarer:

 1. Kul iakttagelser -- skrikande däck på grus, 555-nummer och det skiftande lejonet Leo är klassiker, även om jag hade missat den lite vildare looken under 50-talet.

  Pepsi har jag inte tänkt så mycket på, utom när det blir lika uppenbart som i Back to the Future. Inte heller att Volvo skulle krockas ovanligt ofta. Däremot säger ju Jeff Bridges uttryckligen i Fearless att Volvo är en av världens säkraste bilar innan han kraschar sin 745 (är det väl?) in i väggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Pepsi hade verkligen sin storhetsperiod på film under 80-talet. Det var uppenbart att man satsade extra mycket då och speciellt i ungdomsfilmer.

   Du har rätt, jag ville ta med "Fearless", men hittade inga bra bilder så det fick vara (fanns ju ett par andra exempel). Men jo, just Volvo krockar/exploderar väldigt ofta.

   När jag var och såg "The Bourne Legacy" visade de trailern till "Savages" och i trailern sprängs just en Volvo ;) Hittade de bilderna så de syns i inlägget.

   Radera
 2. Härligt nördigt inlägg. Får gärna bli ett återkommande tema.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Haha, jag tar det som något positivt :D Tyckte det var lite kul att ta upp sånt jag brukar tänka på/lägga märke till. 555-nummer är ju välkänt, men jag visste själv inte exakt hur det låg till så alltid kul att lära sig något nytt.

   Återkommande tema blir kanske lite svårt med just den här typen av saker, men får se om det dyker upp något annat liknande.

   Radera
 3. Roliga iakttagelser! Har tänkt på de flesta någon gång förutom Volvo-grejen. Fin info på de övriga iakttagelserna! Alltid lär man sig något nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Och jag som trodde Volvo-grejen skulle vara den mest självklara (förutom 555-nummer). Kul att det uppskattas!

   Radera
 4. Mkt underhållande inlägg :) Volvon hade jag missat helt. Pepsi tog marknadsandelar av CC under 80-talet. CC blev tom så desperata att de lanserade new coke som blev ett fiasko. Pepsi gjorde naturligtvis allt för att synas t.ex så sponsrades både Madonna o Jackson av bolaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Kul att det uppskattades :)

   Jo, Pepsi var verkligen aggressiva och jag minns också att Michael Jackson var sponsrad.

   Lite kul det där med Volvo. Bara för någon dag sen var det ännu en Volvo som fick bita i det sura äpplet. I Fatal Attraction förstör de den iofs inte, men Michael Douglas måste lämna in den på bilvård ;)

   Radera