måndag 17 september 2012

Hard EightTitel: Hard Eight / Sydney
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1996
Regi: Paul Thomas Anderson
I rollerna: Philip Baker Hall, John C. Reilly, Gwyneth Paltrow, Samuel L. Jackson, Philip Seymour Hoffman

Handling: John har förlorat alla sina pengar. Han sitter utanför ett café när Sydney dyker upp, bjuder på kaffe och skjutsar honom till Las Vegas för att visa hur han kan fixa lite pengar och skaffa ett hotellrum utan att betala. Två år senare hänger de fortfarande ihop, men när John faller för den prostituerade servitrisen Clementine ändras förutsättningarna.

Omdöme: I Paul Thomas Andersons långfilmsdebut bjuds man på en historia och ett sätt att berätta den på som påminner en del om Quentin Tarantino. Han själv lär dock ha sagt att Bob le flambeur (1955) av Jean-Pierre Melville var en stor influens. När jag såg filmen för många år sen blev jag klart nöjd. Frågan var om filmen skulle funka lika bra nu.Filmen inleds i ett ganska behagligt tempo när Sydney (Philip Baker Hall) och John (John C. Reilly) träffas över en kopp kaffe. Sydney tar med John till Las Vegas och snart är deras vänskap ett faktum. John ser upp till Sydney och gör allt som sin förebild eftersom han visat honom hur bra han kan ha det. Snart har John fått två nya vänner, servitrisen Clementine (Gwyneth Paltrow) och Jimmy (Samuel L. Jackson), som Sydney inte direkt gillar. Snart kommer dessa två skapa diverse problem för Sydney och John.Likheterna med Tarantino ligger främst i hur filmen är fotad, miljöerna och en del av dialogen. Det är liksom en mysig känsla över filmen och även om det till en början inte händer allt för mycket kommer man snabbt in i det hela. Och givetvis får man en vändning på storyn som gör att tempen stiger och allt som var stabilt och bra övergår till en allt mörkare historia för de inblandade.Tre av regissörens favoritskådespelare är med i denna regidebut. Bäst av dem är veteranen Philip Baker Hall som på många sätt och vis gjort sina bästa roller i Andersons filmer. John C. Reilly och Philip Seymour Hoffman (i en liten roll) är de övriga två. Men även Melora Walters, som var så bra i Magnolia (1999), dyker upp i en liten roll.Filmen har något. Den må inte vara Paul Thomas Andersons bästa film, men den är bättre än flera av hans mer kända filmer. Just att man väljer att låta Sydney vara en lite mystisk man betalar sig längre in i filmen. Samtidigt lär filmens originallängd varit på runt 2.30 mot de 1.40 som filmen släppets i. Frågan är egentligen vad man går miste om och om det hade varit en ännu bättre film. Iofs har många av Andersons senare filmer varit för långa så man vet aldrig.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2

4 kommentarer:

 1. PTA står högt i kurs hos mig, men jag har inte sett hans tidiga. Den här verkar väldigt stark sett till cast åtminstone. Kul att du uppmärksammar den. Ska definitivt se den innan The Master.

  SvaraRadera
  Svar
  1. addepladde: Tycker definitivt man ska se denna, speciellt om man vill se mer av PTA. Jag blev lite besviken på There Will Be Blood som jag kände kunde ha blivit hur bra som helst. Får hoppas det blir så med The Master istället, även om jag är reserverad ;)

   Radera
 2. Lik Quentin? Well, tanken slog inte mig... Vissa moment kan vara liknande, men framför allt dialogen tycker jag inte liknar. Jag fann denna ganska bra, med betoning på ganska. Allt var "ganska"...

  Handlingen är ganska rättfram och det mesta av dramat sker under ytan och i huvudet på Baker Hall.

  Känns ändå som ganska bra att den inte var en timme längre. det räckte nog som det var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Nja, nej menade inte direkt att dialogen var lik Tarantinos, mer stilen med fotot och några karaktärer.

   Minns att jag gillade filmen lite mer första gången jag såg den, men trots allt en film på övre halvan av PTA:s filmer.

   Radera