fredag 28 september 2012

LooperTitel: Looper
Genre: Action/Drama/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 2012
Regi: Rian Johnson
I rollerna: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt, Jeff Daniels, Paul Dano

Handling: Historien utspelar sig i en framtid där tidsresor blivit vardagsmat och maffian blivit högteknologisk. Joe är en yrkesmördare vars måltavlor befinner sig i andra tidsepoker och vars avrättningar hotar att förändra både nutid och framtid. En dag får han ett uppdrag som vilket annat som helst, men när han identifierar målet inser han att det är sitt framtida jag han måste mörda.

Omdöme: En av årets på förhand intressantaste filmer var denna sci-fi/thriller. Utan att egentligen veta så mycket om handlingen, mer än att det handlade om tidsresor, var det bara att luta sig tillbaka och se vad den skulle bjuda på. För regin står Rian Johnson som med sin regidebut Brick (2005) visade att det fanns potential för något större.Vi får följa Joe (Joseph Gordon-Levitt) som är en s.k. "Looper". Hans uppgift är att döda de som skickas till honom från framtiden och sedan göra sig av med liken. Eftersom tidsresor är förbjudna är det endast kriminella ligor som använder sig av tidsresor för att göra sig av med personer utan att åka fast. Joe hamnar dock mitt i ett nytt problem som dykt upp - han står en dag öga mot öga med sitt framtida jag.Joes framtida jag spelas av Bruce Willis och det är egentligen när han dyker upp i handlingen som det hela tas ett steg längre. Det är nu det börjar hända saker på riktigt. Men unge Joe är inte särskilt förtjust i gamle Joes agenda vilket givetvis leder till stora komplikationer.Joseph Gordon-Levitt och Bruce Willis funkar båda bra och det är lite kul att man fixat till Gordon-Levitts ansikte så han ska se ut som en ung Willis. Den som känns mest fel är annars Jeff Daniels i rollen som Joes kriminella chef Abe. Han känns bara inte rätt och saknar den pondus som krävs för en sån roll. Han känns bara inte övertygande.En av årets bästa filmer blir det tyvärr inte. Det är något som tar emot, något som gör att filmen aldrig kommer upp i en nivå som en riktigt bra film ska ha. Här finns ett par scener och sekvenser som funkar bra och som höjer sig över resten av filmen. Det är egentligen inget fel där. Problemet för egen del är nog att själva handlingen inte känns tillräckligt intressant. Eller så är det att det inte gjorts tillräckligt engagerande.Kanske hade jag för höga förväntningar. Av någon anledning såg jag framför mig en blandning av Blade Runner (1982) och Inception (2010), eller något åt det hållet. Riktigt den nivån når aldrig filmen utan det känns snarare som Dark City (1998) som också vill mycket, men inte når ända fram. Det är på det stora hela ganska bra, men inte så bra som det kunde ha blivit och som jag hade hoppats på.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.6

4 kommentarer:

 1. Aha, man kanske ska skruva ned förvätningarna lite, alltså?

  Nå, ville egentligen kommentera din header -- ha en bra semester och om bilden är en ledtråd till resmålet är jag grymt avundsjuk!! Fast jag skulle nog vara lite avundsjuk även om du ska till Fiji. Fast bara lite ;)

  SvaraRadera
 2. Sofia: Ja, det tycker jag man ska göra. Känner dock att jag gärna vill se om filmen. Men jag kände inte att den hade den där riktiga wow-faktorn som jag hade önskat.

  Det ÄR en ledtråd ;) Och tack, det är bara bra. Skönt sensommar väder, och så klart lite film...

  SvaraRadera
 3. En överstruken grizzly till Looper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: Det var som tusan. En kalkon tycker jag det var långt ifrån, men jag vet att du gärna tar till extrema betyg när du inte gillar en film :)

   Radera