På topp tio återfinns filmer från:
5 USA
1 Tjeckien
1 Storbritannien
1 Frankrike
1 Danmark
1 Spanien
#10 Sling Blade (Billy Bob Thornton)


Den efterblivne Karl har suttit inspärrad i 25 år för mord på mamman och hennes pojkvän. Brottet begicks när Karl var 12 år och nu ska han återvända till sin hemstad i Arkansas för att börja ett nytt liv i frihet. Men Karl balanserar på en tunn linje mellan naiv vänlighet och våldsamt humör.
Billy Bob Thornton står för huvudroll, manus och regi i denna Oscarsvinnande (manus) film. Billy Bob är riktigt bra och filmen bjuder på ett starkt drama som tål att ses.
#9 Tesis (Alejandro Amenábar)


Ángelas lärare hittas död framför en stor videoskärm på skolan hon går på. Av ren nyfikenhet plockar hon på sig bandet som läraren tittat på och finner att kassetten innehåller en snuffmovie, en film där människor dödas på riktigt. Hon börjar tillsammans med sin udda kompis Chema, en vålds- och splatterfantast, att undersöka var filmen kommer ifrån.
En klart trevlig spanjor med en ganska tät story där huvudpersonens säkerhet blir allt mer utsatt ju närmare sanningen hon kommer. Regissören gjorde senare bl.a. hyllade Abre los ojos och The Others.
#8 Swingers (Doug Liman)


Mike har lämnat sitt livs kärlek i New York för att försöka sig på en karriär som skådespelare i Hollywood. Men Mike har svårt att släppa taget, han spenderar nästan all sin tid hemma i väntan på att hon ska ringa. Till slut får hans vänner nog av hans tjurande. Deras plan är mycket enkel - att få ut honom på banan igen. Klubbarna väntar, det är dags för lite hålligång.
En sån där film som man inte förväntar sig så mycket av, men som bjuder på en skön åktur när några vänner beger sig till Las Vegas och funderar på livets gåtor. I regi av Doug Liman som senare bl.a. gjorde The Bourne Identity.
#7 Bound (Andy & Lana Wachowski)


Corky har precis avtjänat fem år i fängelse och får rusta upp en lägenhet. Hennes granne är Violet. De två kvinnorna blir genast förälskade. Violets man jobbar åt maffian och har två miljoner dollar i förvar. Kvinnorna bestämmer sig för att stjäla pengarna.
Innan de gjorde The Matrix några år senare kom bröderna Wachowski med denna regidebut som är en stilsäker och erotisk thriller. Utspelas på liten yta, men gör det mesta av storyn och bjuder på fint foto.
#6 Pusher (Nicolas Winding Refn)


Frank är en knarklangare som hamnar i trubbel när han tvingas förstöra heroin värt 120.000 kronor för att polisen jagar honom. Nu måste han fixa pengar till mannen han fått knarket av - fort.
Mycket minnesvärd och välspelad dansk film i regi(debut) av Nicolas Winding Refn. Både brutal och rolig, samtidigt som den är realistisk och jordnära på något sätt.
#5 L'appartement (Gilles Mimouni)


Max är på väg till Tokyo i affärer. Han bor i Paris och gillar att flörta, men har bestämt sig för att gifta sig med Muriel. Plötsligt tror han sig se Lisa, sitt livs kärlek, på ett café. Max glömmer allt, sin affärsresa till Tokyo och sin fästmö. Besatt av tanken att få träffa Lisa igen, tar han reda på var hon bor och tar sig in i hennes lägenhet. Komplikationer av stora slag uppstår...
Det äkta paret Monica Bellucci och Vincent Cassel spelar mot varandra och manuset är riktigt starkt. En film som håller från början till slut.
#4 Trainspotting (Danny Boyle)


Heroinmissbrukaren Mark delar knarkarkvart i Edinburgh med sina missbrukarkompisar Spud, Sick Boy samt Alison. Tillsammans med ett antal mer eller mindre bisarra vänner speglar de en tragikomisk och cynisk generation i dagens Storbritannien.
Danny Boyles och Ewan McGregors genombrottsfilm är ett fyrverkeri i drogträsket med högt tempo och charmiga karaktärer. Både väldigt rolig och sorglig, en kombination som gör det till en högst sevärd film.
#3 Paradise Lost (Joe Berlinger & Bruce Sinofsky)


Dokumentär som synar ett mycket brutalt mord på tre åttaåriga pojkar i West Memphis, Arkansas, USA. Det visar sig att de tre pojkarna blivit sexuellt utnyttjade och torterade. Tre hårdrockare, med möjlig koppling till satansdyrkan, verkar vara de perfekta gärningsmännen. De ställs inför rätta, men är de verkligen skyldiga?
Den första (och bästa) delen i en riktigt stark dokumentärserie. När man väl börjat titta finns ingen återvändo. Man vill se mer, men samtidigt är det jobbigt att titta på. En av de starkaste och intressantaste dokumentärerna.
#2 Fargo (Joel & Ethan Coen)


Jerry Lundegaard är en bilförsäljare från Minnesota med ett enda stort problem. Han behöver pengar - massor av pengar. Jerry har försatt sig i en så stor skuld att han inte ser någon annan utväg än att leja småförbrytarna Carl Showalter och Gaear Grimsrud för att kidnappa sin egen fru och pressa sin rika svärfar på pengarna. Det verkar vara en simpel affär, men detta är innan polischefen Marge Gunderson sätts på fallet.
På gränsen att bli för mycket på sina håll, men bröderna Coen får till denna smarta film med svart humor och utmärkt skådespeleri av samtliga inblandade. Från den patetiske William H. Macy till den gravida Frances McDormand.
#1 Kolja / Kolya (Jan Sverák)


Tjeckoslovakien 1989. Cellisten Frantisek Louka kritiserar regimen, och förvisas till att spela på begravningar och liknande tillställningar. För att få snabba pengar ingår han ett skenäktenskap med en ryska. Hon flyr snart till väst och Louka tvingas ta hand om hennes lille son Kolja.
En oerhört varm och mysig film som prickar alldeles rätt. Mycket humor blandat med ett hjärtevärmande drama som också vann Oscarn för bästa utländska film. Far och son Sverák står för huvudroll/manus respektive regi.
Några filmer som slogs om platser på listan var:
Beautiful Girls
Hard Eight
Jägarna
Mission: Impossible
Mulholland Falls
Secrets & Lies
Sleepers
---
Sämsta filmen: The Last Days of Frankie the Fly
Taffligt gjord och konstigt ihopsatt om jag minns rätt. Detta trots ok namn som Dennis Hopper, Darryl Hannah, Kiefer Sutherland och Michael Madsen i rollistan.
Största besvikelsen: Breaking the Waves
Vet egentligen inte vad jag förväntade mig, men filmen blev bara jobbig efter ett tag.
Både Bound och Jägarna skulle nog ha kunna ta sig in på min lista också, de stod kanske och väntade i tamburen ;) Pusher och Secrets and Lies kan däremot inte komma ifråga. Men Mike Leigh måste verkligen vara stark om han kan komma in så här på senheten? Och så såg jag att jag lyckats stava Tesis fel hos mig -- slarvigt!
SvaraRaderaSofia: Jag var osäker på Pusher då jag hade den utanför listan innan jag nu såg om den. Istället blev det Hard Eight som fick flytta på sig, även om jag gillar den också. Inte så lätta val. Vissa gånger är det bäst att inte se om vissa filmer ;)
RaderaEller kanske inte... ;) Fast jag måste erkänna att särskilt Bound mycket väl hade kunnat få bli en bubblare.
RaderaSofia: Inte alltid så lätt att välja vilka som ska komma med. Mycket dagsform som avgör och om man faktiskt ser om någon/några kan det också betyda en hel del.
RaderaHär hade jag inte sett så många. Sling blade verkar intressant. Fantastisk bild på Billy Bob, måste vara bra med det ubderbettet. Sen har jag förstått att jag måste se Bound vid tillfälle, men det har aldrig blivit av helt enkelt. Jennifer Tilly ser man ju vid pokerborden nu för tiden, WPT etc. Hon är en skön karaktär. Swingers har jag sett, men jag hade orimligt höga och delvis fel förväntningar så jag tyckte inta att den var så bra. Pusher står också att se listan, likaså Kolja. Fargo skulle man ju oxkså kunna tänka sig se om...
SvaraRaderaDu hyllar också Trainspotting, en film som jag inte gillade, och det får jag ta skit för. :-) Livet är hårt för ärliga filmbloggare! -:)
Henke: Trainspotting vet jag att du inte gillar då jag läste om det inne hos dig. Synd då den går hem hos de flesta tror jag.
RaderaSling Blade, men framförallt Billy Bob är värd att se. Han är grymt bra i den.
Bound, Pusher och så klart Kolja tycker jag absolut du ska se. Pusher hade nog inte kommit med om jag inte hade sett om den.
Har endast sett några av filmerna på din lista och jag själv har svårt att få ihop en! Paradise Lost verkar mycket intressant, tackar för tipset.
SvaraRadera1. Fargo
2. Tesis
3. Sleepers
4. Kolja
5. Moln på drift
2 USA
1 Spanien
1 Finland
1 Tjeckien
svartnoir: Paradise Lost-trilogin ska du kolla in. Garanterat värt en titt. När du ser den ena vill du se mer.
RaderaAv filmerna på din lista är det Moln på drigt jag inte sett. Sleepers minns jag som ganska bra. Tack för listan! :)
Har inte sett nr 1, 5 och 3 på listan än. Tesis mnjae börjar bra men är tyvärr alldeles för lång.
SvaraRaderaParadise lost triologin ska jag försöka klämma ngn gång - ni är många som hyllar den.
filmitch: Tre mycket bra filmer du har att se. Tesis kunde ha slutat lite tidigare, det håller jag med om. Men tycker inte längden känns av som i många andra filmer.
RaderaParadise Lost-trilogin är ett måste inom dokumentärfilm. Väcker garanterat känslor.
Vi har inte så många överlapp mellan våra listor direkt men det jag gillar med din är att den är ganska mörk trots att 1996 var ett kanonår vad gäller lättsamma dramer och actionfilmer. Men var har Primal fear tagit vägen? ;)
SvaraRaderaFiffi: Det är sant, jag har inte med så många lättsmälta tuggummi-filmer från detta år ;) Fast det är nog för att de inte alltid håller i längden.
RaderaPrimal Fear var inte aktuell för topp tio, men är precis utanför att bli omnämnd bland de övriga. Ser gärna om den.
Yes, äntligen nån som vågar erkänna att de gillar Bound ;) Intressant att du är den enda som har med Pusher på listan. Trodde fler skulle ha med den faktiskt. Håller med om Trainspotting och Fargo. Paradise Lost har jag sett, men minns inte riktigt hur det hela slutade. Minns dock att den är, som du säger, obehaglig.
SvaraRaderaCecilia: Tycker alltid det är kul att se tidiga verk av regissörer som sedan blir stora. Bound är inte alls tokig.
RaderaHåller med om Pusher, den borde vara med på fler listor då den ÄR bra.
Paradise Lost ska man ju helst se hela trilogin, men jag gillade nog denna den första mest om jag får välja då den var mest balanserad och neutral.
Har sett alla utom tre på din lista och de verkar alla vara bra filmer. Pusher funderade jag på men det var så länge sedan jag såg filmen vid en omtitt kan nog listan skakas om.
SvaraRaderafilmitch: Vilka tre filmer var det du inte hade sett som verkade bra?
RaderaJa, Pusher låg utanför listan tills jag såg om den. Då kunde jag konstatera att den hör hemma på topp tio. Klart bra.
1, 3 o 5
SvaraRaderafilmitch: Ah, ok. Ja, alla tre är att rekommendera. När det gäller 3 (Paradise Lost) så ska man givetvis se hela trilogin, men ettan är ändå bäst.
RaderaMina 10 favoriter från 1996:
SvaraRadera10 Chain Reaction
09 Kingpin
08 Primal Fear
07 The Van
06 Mars Attacks
05 Waiting For Guffman
04 Mission: Impossible
03 Scream
02 Michael Collins
01 Fargo
Bubblare: Lone Star, A Time To Kill, The English Patient, The Rock, The Phantom, Jack, D3: The Mighty Ducks, The Arrival, Marvin's Room
Sämst: City Hall
Hyfsad bredd, men bara en film av riktig toppklass detta år.
Swingers (Tror inte jag sett hela, men det jag såg var helt ok vill jag minnas)
Bound (Såg den på tv när jag var 10-11 så den är rätt suddig för mig)
LJH H:
Radera10. Ett bra tag sen jag såg denna. Minns den som en besvikelse.
9. Ganska rolig komedi med några höjdpunkter.
8. Stabil film även om den lever mycket på sitt slut.
7. Aldrig hört talas om, men det är Stephen Frears.
6. Såg om den för ett tag sen och den är smårolig helt klart, men inte mer än ok.
5. Ej sett, men har inte varit jäteimponerad av regissörens andra filmer. Lockar inte.
4. Ja, den är inte alls tokig. Bra start på filmserien.
3. Helt ok skräckkomedi.
2. Ej sett och har aldrig riktigt lockat.
1. Klassfilm som utan tvekan hör hemma på topplistan.
Filmerna på min topp tio tycker jag alla är bra ;)
Swingers var en positiv överraskning. Trodde inte riktigt på den på förhand.
Bound är värd att se som vuxen :)
Din #5 kanske jag ska spana in iaf.
RaderaMonica Bellucci 😍
Bound: Ok, det kan säkert bli aktuellt.
LJH H: Det tycker jag du ska göra ;)
Radera