torsdag 13 september 2012

Mina favoritfilmer - 1997

Ett riktigt starkt år med många minnesvärda filmer. Inte helt lätt att välja vilken som var favorit. Inte heller helt enkelt att välja vilka som skulle ta sista platserna då det känns ganska jämnt med ett par av filmerna som inte kom med till slut. Ett år som både hade bra kvalitet och kvantitet.

På topp tio återfinns filmer från:

9 USA
1 Tyskland

Uppdatering: Plats #10 (The Spanish Prisoner) tas bort från listan och ersätts med Contact som tar sig in på plats #8. 4/6-20


#10 Cop Land (James Mangold)Freddy Heflin är en lugn sheriff i Garrison, New Jersey. En småstad som på ytan förefaller vara den perfekta familjeidyllen, uppbyggd och bebodd av New Yorks tuffa poliskår, som en fristad från den brutala vardagen på andra sidan Hudsonfloden. Men bakom den fridfulla fasaden döljer sig en mörk värld av korruption, maktmissbruk och mord, styrd med maffiametoder av den hårdföre polisen Ray Donlan och hans kollegor.

Typisk film som känns lite underskattad, men där man bara behöver titta på rollistan för att se att detta är en film att räkna med. En av Sylvester Stallones bästa rollprestationer och en film som byggs upp väldigt bra inför finalen.


#9 Winterschläfer (Tom Tykwer)I ett vintrigt bergslandskap följer vi fem personer med ett minst sagt invecklat förhållande till varandra. Vi bjuds på vänskap, kärlek, glädje, sorg och hat där alla är inblandade.

En av Tom Tykwers allra bästa filmer, om inte den bästa, där snölandskapet tillsammans med de olika historierna länkas ihop på ett mycket fint sätt.


#8 Contact (Robert Zemeckis)Ellie Arroway har drömt om att få kontakt med andra civilisationer ända sedan hon var liten. Nu jobbar hon på SETI-projektet, ständigt hotat av budgetindragningar. Men plötsligt kommer en signal från stjärnan Vega.

En mysig och intelligent sci-fi som lyckas vara en storfilm som känns personlig. Berättas med ett behagligt tempo, har lagom med effekter och får en att bry sig.


#7 Donnie Brasco (Mike Newell)FBI-agenten Joe får uppdraget att nästla sig in hos New York-maffian. Under namnet Donnie Brasco blir han alltmer involverad i maffians verksamhet.

En helt klart bra och intressant film där Johnny Depp och Al Pacino briljerar och där historien leder oss till överraskande resultat. Verklighetsbaserat och stundtals brutalt.


#6 The Ice Storm (Ang Lee)Året är 1973 i New Canaan, Connecticut. Den sexuella frigörelsen och polyestermodet har nått förorterna, liksom Watergate-skandalen. Under tacksägelsen drar ett snöoväder fram och staden blir isolerad, sociala tabun luckras upp och gränsen mellan ansvar och oansvarighet blir suddig.

Starkt och välspelat drama som bjuder på en hel del att gilla. Ett lågmält drama som förtjänar uppmärksamhet och där man samlat en stor skara kända ansikten som levererar.


#5 Gattaca (Andrew Niccol)I ett framstående samhälle består eliten av människor som, med hjälp av genmanipulation, producerats i laboratorier. Vincent vill ha elitens alla fördelar, trots att han är avlad och född på naturlig väg. Han vill arbeta för företaget Gattaca Aerospace Corporation och få resa ut i rymden. För att nästla in sig hos Gattaca, antar han en genmanipulerad persons identitet.

Sci-fi som funkar fullt ut med sina miljöer, stämning och story. Fina prestationer av samtliga och jag gillar att man blandat futurism med 50-tal. Blandningen funkar utmärkt och är en stor del av storyn.


#4 The Game (David Fincher)Finansmannen Nicholas får en underlig födelsedagspresent av sin bror - ett presentkort till ett gåtfullt företag som arrangerar ett mystiskt spel. Spelet utvecklas till en lek på liv eller död.

Funkar nog allra bäst första gången, men det är en skön åktur man bjuds på där Michael Douglas känns som klippt och skuren för rollen. En av David Finchers bästa filmer.


#3 As Good as It Gets (James L. Brooks)En trio bestående av en snabbkäftad romanförfattare med fobier, en servitris som försöker vara en ansvarstagande ensamstående mor samt en homosexuell konstnär som aldrig blir nöjd med sina målningar. Det är genom en fjärde komplicerad personlighet som de får kontakt - nämligen en hund vid namn Verdell.

En film som lever mycket på skådespeleriet, främst av en utmärkt Jack Nicholson. Starkt manus och en film som får en att både känna något och skratta en hel del.


#2 L.A. Confidential (Curtis Hanson)Los Angeles i början av 50-talet. Sex personer hittas brutalt mördade på det nattöppna fiket Nite Owl. En av de döda är en f.d. polis, vilket får hans kollegor att arbeta extra hårt med de skyldiga. Fallet verkar gå mot en snabb upplösning men poliserna Bud, Jack och Ed känner på sig att något inte stämmer.

Smart, välspelad och stämningsfull modern film-noir som har alla ingredienser för att lyckas - och gör det också. En film som inte direkt blir sämre med åren.


#1 Jackie Brown (Quentin Tarantino)Flygvärdinnan Jackie Brown får välja mellan att hjälpa polisen komma åt vapenhandlaren Ordell (och hamna på kyrkogården), eller att sätta sig upp mot polisen (och hamna i fängelse). Men Jackie har en tredje plan - och ett livsfarligt spel om en halv miljon dollar tar sin början.

En sån där favorit som håller i alla väder och där Tarantino visar prov på sin sköna dialog när den är som bäst. Pam Grier och Robert Forster visar också att de kan än, med Samuel L. Jackson och Robert De Niro som support.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Affliction
The Assignment
Boogie Nights
Breakdown
Career Girls
Cube
Event Horizon
Eye of God
Four Days in September
Funny Games
George Wallace
Karakter
Little Dieter Needs to Fly
Men in Black
The Spanish Prisoner

---

Sämsta filmen: The Apostle

Ok, kanske inte den sämsta filmen från året (skulle gärna vilja välja Amistad eller något annat), men denna kan jag inte glömma. Gjorde mig oerhört "psykad" av allt religiöst predikande. Riktigt påfrestande.


Största besvikelsen: Tomorrow Never Dies

Kanske inte så förvånande att den inte var bra, men med Bond hoppas man alltid på något som funkar.

28 kommentarer:

 1. Haha, här var det inte mycket som stämde överens om jag kolla igenom vad jag själv tagit upp 1997 (kommande inlägg förstås). Har inte sett din #10 och 8 men i övrigt känner jag att de flesta av dina filmer inte var några jättehöjdare för min del. Solida, men det finns det många av. När det gäller #2 är vi dock rörande eniga :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Där ser man. Själv känner jag att det var många bra filmer. Alla från åttonde plats har fått fyror eller bättre.

   L.A. Confidential är som film förmodligen den bästa, men Jackie Brown gillar jag ändå lite mer som helhet.

   Radera
  2. Ja, fast för mig finns det många fyror från det här året. och eftersom jag sedan inte gör regelrätta topplistor har jag ju möjlighet att lyfta filmer som kanske inte är perfekta men som förtjänar lite extra uppmärksamhet.

   Radera
  3. Sofia: Jag lyfter också fram fler filmer bland de övriga som slogs om platser på listan :)

   Men jag vet vad du menar. Det kan finnas intressanta filmer från året värda att nämna av olika anledningar, men som inte behöver vara personliga favoriter.

   Radera
 2. Då får man själv bjuda på en lista då! Har inte sett jättemånga av dina filmer, men det finns en del som jag har tänkt se.

  1. La vita è bella
  2. Abre los ojos
  3. Lost Highway
  4. Happy Together
  5. Donnie Brasco

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, åtminstone en (Donnie Brasco) fick komma med på din lista.

   La vita è bella (Livet är underbart) är en film jag såg när jag var väldigt trött. Tror inte den skulle vara i topp, men mycket möjligt att den skulle bli bättre vid omtitt.

   Abre los ojos (Open Your Eyes) gillar jag mer än amerikanska remaken Vanilla Sky. Trots det inte tillräckligt bra för att komma med för egen del.

   Lost Highway är en klart trevlig film och en man kan se om ett par gånger. Men Mulholland Drive är den jag tycker är mer fulländad i samma kategori av Lynch.

   Happy Together vet du att jag inte föll för, även om jag kanske skulle ändra lite uppfattning om jag såg om den.

   Som vanligt intressant och kul med dina listor och åsikter!

   Radera
 3. Late night list reading...

  Jag och Jojjenito har varit på medlemsvisningen av Lawless och jag kom hem sent ikväll.

  10-6 har jag inte sett!
  5-1 har jag sett och av de gillar jag The Game mest. Jackie Brown är skön, men är det inte "minor Tarantino"? Hoppas att du fångade The squid and the whale-referensen där?

  LA Confidential, är en film som jag sett men som jag inte kommer ihåg om jag gillade eller ej. Måste nog ses om.

  Gattaca berörde mig inte så mycket, men den var snygg att se på.

  Livet från den ljusa sidan älskade jag på bion, avgudade den! Men nu när jag ser den då den går på repris på betalkanalerna orkar jag inte med Nicholsons manér. Vad är det för fel på mig, honom, världen??

  Lost highway är den film som jag måste se före jag skriver min egna lista för 1997.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Hoppas ni fick en trevlig visning!

   Du har ett par trevligare filmer att ta igen ser jag.

   Jag gillade faktiskt Livet från den ljusa sidan även när jag såg om den så det är ett gott betyg till den.

   Tycker personligen det fanns många fina filmer detta år.

   Radera
  2. Jodå, det var väldigt trevligt. Ett fullsatt Park är mysigt. Sedvanliga applåder både efter filmfestivalkillens prat före filmen och efter själva filmen. Revy på Lawless kommer på tvenne bloggar på måndag!

   Radera
  3. Henke: Låter bra. Det blir ju lite festivalkänsla över det hela. Har själv haft ett öga på den filmen, men är inte helt säker på om den är något att ha. Ska därför bli intressant att se vad ni tycker.

   Radera
 4. Hm har inte sett nr 10 o 8. Cop land Brasca oc L.A C skulle nog få plats på min lista men övriga filmer är sisådär. Både Brown och Livet från... finner jag vara trista - tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Mmm, det är svårt att pricka rätt på alla filmer som man gillar lika mycket :) Men alla har olika smak så det är inte så konstigt.

   Radera
 5. Som sagt, instämmer frotfarande med #2. Som iofs borde vara #1 då :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag har inga problem med att #2 (L.A. Confidential) är etta. Gillar den skarpt. Jackie Brown har dock en speciell plats i mitt hjärta ända sen jag såg den på bio när jag var i England.

   Radera
 6. Det är bara Winterschläfer jag inte sett på din lista och den har jag tänkt se bra länge nu. Det kanske är dags :)

  Att du gillar L.A Konfindentiellt är kanske inte så förvånande, jag är mer förvånad att den inte hamnade på fler listor... Och Jackie Brown är ju alltid Jackie Brown!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Winterschläfer gillade jag (har för mig att Jojje också sett och gillade den).

   Är ju svag för noir-filmer så L.A. Confidential är en av de bättre moderna noir-filmerna där ute. Funkade riktigt bra även vid omtitt, så det blir högt betyg till den.

   Ja, Jackie Brown är skön. Har sett den ett otal gånger och även om den kanske inte är lika bra som andra favoriter så har den något jag uppskattar.

   Radera
 7. Hej igen. Tre överlapp. HAr nu sett The ice storm och den slog ju sig in på min lista också. Har också sett Lost highway som jag nämner ovan (hade du med den på listan tidigare?). Den kom in högt på min lista.

  Har fortfarande inte sett 10-7.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Intressant. Kul att The Ice Storm tog sig in. Det är en bra film det där.

   Nej, Lost Highway hade jag aldrig på min lista (om jag uppdaterar en årslista skriver jag det i början av inlägget med röd text). Däremot kan jag ha haft den som bubblare tidigare. Sen var det "Svartnoir" som nämnde den i en kommentar. Kanske var där du noterade den.

   Radera
 8. Gattaca! Attans, den missade jag lite!

  Och QT på första plats! Härligt! Jag lyfter på hatten för att vi har samma syn på Jackie...! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Ja, man får inte missa Gattaca. Den gillar jag skarpt. Sett om den ett par gånger och tycker den alltid håller. En något bortglömd och bra sci-fi.

   Jag tycker Jackie Brown verkligen visar upp QT:s kärlek för film och den har en så härligt avslappnad stil hela tiden. Dessutom bjuds man på flera minnesvärda prestationer och karaktärer från många oväntade håll (inte minst Pam Grier och Robert Forster som QT grävde fram från deras glansdagar på 70-talet).

   Radera
 9. Mina 10 favoriter från 1997:
  10 Smilla's Sense of Snow
  09 Event Horizon
  08 Face/Off
  07 Con Air
  06 Austin Powers: International Man of Mystery
  05 Murder at 1600
  04 The Lost World
  03 Donnie Brasco
  02 Grosse Pointe Blank
  01 Cop Land

  Bubblare: Breakdown, Wag the Dog, Alien: Resurrection, L.A. Confidential, Absolute Power, Tomorrow Never Dies, I Know What You Did Last Summer, Dante's Peak, Jackie Brown (Är inget stort fan av QT, men tycker nog detta är hans bästa iaf) Starship Troopers och jag hade kunnat rabbla upp 20 till från detta supersköna filmår.

  Sämst: Contact (Seeeg och för mycket religiöst tjafs), Campfire Tales och Lost Highway

  The Spanish Prisoner (Nja, lite tråkig. Men hade nog kunnat höjas av nån intressantare skådis än Scott)
  The Ice Storm (Inte sett. Vill se)
  Gattaca (Gillade inte denna)
  The Game (Bra, fast tycker slutet sabbar lite)

  SvaraRadera
  Svar
  1. LJH H:

   10. Har för mig att Smilla var helt ok, men minns den för lite.
   9. Tycker detta är en bra sci-fi, även om den tappar lite.
   8. Har aldrig sett storheten i denna och varken Cage eller Travolta är några favoriter.
   7. Ger mig lite huvudbry att denna gillas av många. Behöver dock se om.
   6. Osäker på om jag sett denna del. Har nog sett den, men blandar ihop med de övriga. Inga favoriter.
   5. Inget speciellt.
   4. Första är helt ok, men uppföljarna minns jag som svaga.
   3. Kvalitetsfilm som jag såg i New York när det begav sig på en minst sagt speciell midnattsvisning.
   2. Ok, men inget direkt minnesvärt.
   1. Alltid gillat denna med en rad duktiga skådespelare och en tät historia. Något underskattad.

   Minns inte att det skulle vara så mycket religiöst tjafs i Contact. Kanske mot slutet då jag minns att den tappade lite.

   The Spanish Prisoner har något träiga prestationer, men det är så Mamet brukar gilla det när han regisserar. Tycker det är en lite annorlunda film som funkar.

   The Ice Storm är lite av ett måste.

   Gattaca har jag sett ett par tre gånger och gillar den varje gång. En film i min smak.

   The Game funkar bäst första gången när man inte vet hur den slutar, men tycker den funkar fint ändå.

   Radera
  2. Tycker inte det är konstigare att många gillar Con Air än att många gillar nya Mad Max.
   Det är kul actionös bara. Ibland räcker det. ;-)

   Brukar avsky Woos filmer annars med all jäkla slow motion, men Face/Off gillar jag trots det.
   Sen är det svårt att bortse från nostalgiska kopplingen till vissa filmer man såg som liten.

   Radera
  3. LJH H: Ja, det är klart att mycket har att göra med nostalgi och om man känner för lite korkad action. Som sagt, behöver se om Con Air innan jag kan säga vad jag egentligen tycker idag. Började titta på den för något år sen och stängde av efter ett par minuter ;)

   Kanske tar och ser om Face/Off någon dag. Lite sugen på att se om den faktiskt, även om det aldrig var någon favorit.

   Radera
  4. Haha, början är helt klart sämsta med den. Gäller att bita ihop där. 😁

   Radera
  5. LJH H: Du menar av Con Air? Ja, jag märkte det ;)

   Radera
  6. LJH H: Ok, ska försöka ge den en ny chans :)

   Radera