lördag 15 september 2012

PusherTitel: Pusher
Genre: Kriminalare/Thriller
Land: Danmark
År: 1996
Regi: Nicolas Winding Refn
I rollerna: Kim Bodnia, Zlatko Buric, Mads Mikkelsen, Laura Drasbæk

Handling: Frank är en knarklangare som hamnar i trubbel när han tvingas förstöra heroin värt 120.000 kronor för att polisen jagar honom. Nu måste han fixa pengar till mannen han fått knarket av - fort.

Omdöme: Under sju dygn får man följa och komma nära inpå Frank (Kim Bodnia) som är en knarklangare i Köpenhamn. Han hänger om dagarna med sin vän och medlangare Tonny (Mads Mikkelsen). De tar själva droger (så klart) och har en stor deal på gång. En svensk som Frank satt inne med för ett par år sedan vill köpa heroin för över 180.000 kr. Frank fixar fram knarket från sin jugoslaviske kontakt Milo (Zlatko Buric) för 120.000 kr.Det är inga krångligheter och Frank kommer tjäna en bra summa på det hela. Men givetvis är det inte så enkelt när polisen griper honom. Han hinner dock dumpa knarket i sjön vilket gör att polisen inte kan göra annat än släppa honom efter ett dygn. Problemet är nu bara hur han ska kunna betala tillbaka pengarna till Milo som vill ha sina pengar med en gång. Frank måste nu göra allt i sin makt för att komma över pengarna han är skyldig. Till att börja med 50.000 kr, resten veckan därpå.Realismen i filmen är oftast hög där man lyckats skapa bra karaktärer, inte minst Frank och Milo. Favoriten är nog Milo som spelas underbart skönt av Zlatko Buric. Han talar danska med juggebrytning och hans första replik som lyder "Åh, Franke, min vän!" är oförglömlig. Kim Bodnia är också riktigt bra och går verkligen på djupet med Frank. Och så även kul att se Mads Mikkelsen som den lite spretige Tonny, som gärna kunde varit med mer.Detta kom att bli långfilmsdebuten för Nicolas Winding Refn. Hans Fear X (2003) och Bronson (2008) var väl inga höjdare, men sen slog han till med Drive (2011) som verkligen visade att Pusher bara var början. Även om det inte är en toppfilm så är det en mycket bra regidebut som av förståeliga skäl blivit en kultfilm.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.4

8 kommentarer:

 1. Också på min att se-lista, men lägre än Lone star

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Haha, ja jag tycker det här är en bättre film. Däremot vet jag att du inte gillar Trainspotting så du kanske inte uppskattar den här typen av film så mycket.

   Radera
 2. Jag älskar Pusher-trilogin, kan inte bestämma vilken jag gillar mest. Alla tre delarna är så härligt nattsvarta men den tredje filmen är klart råast och kanske den mest intressanta karaktärsmässigt.

  Kan vara min favorit crime-trilogi, faktiskt. Aldrig fastnat för Gudfadern som så många andra. Fantastiska filmer helt klart, men supermästerverk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Daniel: Har endast sett denna den första Pusher-filmen. Har inte direkt funderat på att se de övriga två. Möjligt att jag tar mig en titt.

   Radera
 3. Den här trailern innehåller material från hela trilogin och fångar atmosfären i dessa flmer så fantastiskt bra!

  http://youtu.be/X6m9B-xk3sk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Daniel: Tack för länken, ska ta mig en titt.

   Radera
 4. Danskar kan!!! Bra tips

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: Ja, de kan få till det, våra danska vänner ;)

   Radera