onsdag 5 september 2012

Red HeatTitel: Red Heat
Genre: Action/Komedi/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1988
Regi: Walter Hill
I rollerna: Arnold Schwarzenegger, James Belushi, Peter Boyle, Laurence Fishburne, Gina Gershon, Pruitt Taylor Vince

Handling: Kapten Ivan Danko vid Moskva-polisen beger sig till Chicago för att hämta en sovjetisk brottsling. Men denne lyckas rymma och Danko får hjälp av Chicago-snuten Art Ridzik i den våldsamma jakten.

Omdöme: Det är lite kul för jag har alltid trott att jag sett den här filmen. En film jag alltid blandat ihop med Raw Deal (1986), en annan Arnold Schwarzenegger-film. Kanske var det helt enkelt så att jag alltid trott nämnda Raw Deal är den bättre av de två och därför sett om den och låtit denna vara. Men nu visade det sig att denna är den bättre av de två.Det hela skulle lätt ha kunnat blivit ännu en korkad och onödig 80-tals actionfilm. Men det är något visst med Schwarzeneggers filmer från 80- och 90-talet. Det är många gånger egentligen inte hans förtjänst, men samtidigt har han valt rätt projekt som passar honom. Här är en perfekt roll där han både får spela stelt och prata med brytning. Han lär även ha spenderat tre månader med att lära sig ryska, något han får en del användning för då man på sina håll har mycket rysk dialog.Varför filmen funkar och blir underhållande är främst av två anledningar. Den ena är kombinationen Schwarzenegger och James Belushi som har ett skönt samspel. Deras komiska repliker funkar överraskande bra och är en stor del i varför det blir kul att följa dem på jakt efter huvudskurken. Den andra orsaken är att det ständigt händer något, precis som det ska vara i en actionfilm av det här slaget. Regissören Walter Hill var inte obekant med genren eftersom han med framgång hade gjort 48 Hrs. (1982) med Nick Nolte och Eddie Murphy.För ren underhållning, ett par skratt och skön action så funkar det här faktiskt bra. Man får inte heller underskatta allt runt omkring som funkar bra, vare sig det är musiken av James Horner, 80-tals looken som är svår att missa och så flera trevliga skådespelare i början av deras karriärer, som t.ex. Laurence Fishburne (poliskollegan som ser ut som 'Malcolm X'), Gina Gershon (som huvudskurkens tjej) och Pruitt Taylor Vince (i en skön roll som sliskig hotellreceptionist).3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.8

2 kommentarer:

  1. Kanske inte en av Arnies bästa men en underhållande actionfilm. Gillar bastuslagsmålet och skrockar gott åt "klockscenen" i slutet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Nej, det är så klart ingen film i klass med Terminator, men underhållande är den utan tvekan. Lättsammare action av detta slag gjordes nog bäst under 80-talet.

      Radera