
Titel: Red Lights
Genre: Drama/Thriller/Skräck
Land: USA/Spanien
År: 2012
Regi: Rodrigo Cortés
I rollerna: Cillian Murphy, Sigourney Weaver, Robert De Niro, Elizabeth Olsen
Handling: Psykologen Margaret Matheson och hennes assistent Tom Buckley studerar paranormala aktiviteter, vilket leder till att de vill undersöka ett världsberömt medium - Simon Silver.
Omdöme: När man inleder filmen tror man att det kommer bli en film i stil med Poltergeist (1982) eller Paranormal Activity (2007). Då besöker nämligen psykologen Margaret Matheson (Sigourney Weaver) och hennes assistent Tom Buckley (Cillian Murphy) en familj som påstår att deras nya hem är hemsökt. En seans utförs av ett medium på typiskt manér runt ett bord. Margaret och Tom avslöjar snart bluffen och då förstår man att de är tvivlare av s.k. medium.

Det som är intressant är att man för en gångs skull betvivlar det paranormala istället för att omedelbart försöka övertyga tittaren om att det vi får se är sant. Nu får vi istället följa Margaret och Tom när de försöker avslöja diverse medium som lurar folk och tjänar stora pengar på det. Samtidigt har den världsberömda Simon Silver (Robert De Niro) valt att göra comeback efter att ha dragit sig tillbaka på 70-talet. Givetvis är Margaret, som haft dåliga erfarenheter av Silver tidigare, och Tom fast beslutna att avslöja hans stora bluff en gång för alla - om han nu är en bluff vill säga.

Vad som funkar bäst med filmen är upplösningen som är ganska så fyndig. Tyvärr är det också en av få höjdpunkter då filmen inte är tät nog. Den kommer liksom aldrig någonvart trots att det då och då bjuds på någon enstaka bra scen. Det känns helt klart som filmen hade vunnit mycket på att kortas ner, trimmats helt enkelt. Den är nu nästan två timmar lång och eftersom det främst är slutet som bjuder på något lite extra så hade man behövt hålla intresset uppe även tidigare.

Skådespelarna borde man också fått ut mer av. Sigourney Weaver är väl den som funkar bäst och som även känns mest komfortabel i sin roll som Margaret Matheson. Cillian Murphy är också ok, men här känns det som man har sparkapital som man inte tar fram som man borde. Elizabeth Olsen, som ju var så bra i Martha Marcy May Marlene (2011), har en riktigt tråkig och onödig roll här som elev/kärleksintresse. Och så Robert De Niro som kan så mycket mer, men som får ytterligare en halvtaskig roll som inte bjuder på något nytt.

Rodrigo Cortés gjorde den något uppmärksammade Buried (2010) där en man ligger levande begravd i en kista. Det här skiljer sig en hel del från den, det råder det inget tvivel om. Själva idén är det egentligen inget fel på, men utförandet visar tyvärr att det saknas en hel del för att det verkligen ska bli bra.
3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt
Betyg:
IMDb: 6.4
Hm verkar intressant och Murphy är en skådis jag gillar. Mga filmer idag skulle vinna på att vara kortare det är sällan man tycker tvärtom - att en film är för kort.
SvaraRaderafilmitch: Precis, det fanns egentligen ingen anledning för den att vara så lång. Hade den kortats ner hade den säkerligen blivit tätare och det hade den vunnit på.
RaderaMen se den om du får en möjlighet då den ändå bjuder på en del bra grejer.