tisdag 25 september 2012

Snabba CashTitel: Snabba Cash / Easy Money
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: Sverige
År: 2010
Regi: Daniel Espinosa
I rollerna: Joel Kinnaman, Matias Varela, Dragomir Mrsic, Lisa Henni

Handling: JW lever dubbelliv som stekare på Stureplan och fattig student på Handels. För att finansiera sitt jetsetliv kör han svarttaxi och gör allehanda småjobb. Allt förändras den dag han blir erbjuden 20.000 kr för att hämta upp en kille vid namn Jorge. Jorge är på flykt från både polisen och ett kriminellt gäng. Hans plan; göra en sista koksleverans och lämna landet.

Omdöme: Svensk film av det här slaget brukar oftast innebära åtminstone en av två saker. Antingen är det en polisfilm där poliserna står i centrum och det konceptet har man sett hur många gånger som helst. Eller så försöker man vara supercool där karaktärerna och handlingarna är överdrivna och orealistiska. Här följer man inte poliser och karaktärerna känns faktiskt på det stora hela realistiska.Till en början hoppar filmen friskt mellan tre historier. Det är Jorge (Matias Varela), en latino på rymmen med drogkontakter. Det är ett gäng serber med Mrado (Dragomir Mrsic) i spetsen. Och det är JW (Joel Kinnaman) som lever ett dubbelliv som kräver pengar.Hoppandet mellan historierna är till en början inte helt friktionsfritt, men när de efter ett tag visar sig komma närmare och närmare varandra blir det också bättre. Det är egentligen när de tre träffar på varandra första gången som det hela liksom stabiliseras och kan komma igång på allvar. Nu förstår man allas inblandning.Det man lyckats bra med är att ge varje karaktär någon att bry sig om. JW har en ny tjej, Jorge har sin gravida syster och Mrado sin lilla dotter. Lite överraskande blir det Mrado med dottern som skapar de mest emotionella scenerna. Det finns liksom ett liv även vid sidan av all galenskap och den kriminella världen.JW är egentligen inte kriminell utan hamnar i träsket lite av en slump. Iofs har han redan en fot inne då han kör svarttaxi åt några skumma typer, men mer än så är det inte till en början. Dock måste erkännas att några av hans gärningar under historiens sista bit inte känns helt rätt. Å andra sidan är det lätt att glömma att det hela utspelar sig under flera månader och inte bara dagar. Mycket kan hända i en persons huvud.Vad jag blev gladast över var att filmen faktiskt lyckas fånga det känslomässiga. Filmen är nog som svagast när karaktärerna får vredesutbrott samt när det blir pang pang. Men som tur är finns det gott om stämningsfulla scener under resten av filmen som gör filmen till vad den är. Musiken är en stor bidragande orsak till varför det funkar så pass bra. Och även att musiken endast används som stämningshöjande och inte under actionscenerna känns helt rätt.Överraskande nog är filmen bättre än väntat, även om man hade hört en del gott om den sedan tidigare. Men förmodligen är man lite skeptisk när det handlar om svensk film. Just det, en stor del av dialogen är på andra språk än svenska. Möjligtvis bidrar detta till att produktionen känns mer internationell än vanligt. Även skådespelarna sköter sig bra. Det är helt enkelt en gedigen film som inte blir för mycket.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.5

6 kommentarer:

 1. Så du har sett den nu. :)

  Kul att du gillar den, och jag håller med om det mesta. Ska du se tvåan också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Ja, det lutar ju åt att jag tar mig en titt på tvåan också. Men det blir nog inget biobesök...

   Radera
 2. Svar
  1. Fiffi: Nej, det har jag inte. Något särskilt du tänkte på?

   Radera
 3. Nej, jag tänkte mest om du tyckte filmen var bra om du jämförde med boken men har du inte läst den är det svårt att jämföra ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Det blir lite svårt, ja :) Som jag förstått det är det tänkt att det ska komma ytterligare en film. Har ingen koll på om det även kommit tre böcker, men det tror jag inte.

   Radera