lördag 22 september 2012

Wake in FrightTitel: Wake in Fright / Outback
Genre: Drama/Thriller
Land: Australien/USA
År: 1971
Regi: Ted Kotcheff
I rollerna: Gary Bond, Donald Pleasence, Chips Rafferty, Sylvia Kay

Handling: En ung lärare på väg hem över vinterlovet har otur i spel och fastnar i de isolerade delarna av Australien där han milt sagt får problem med de lokala invånarna.

Omdöme: Den unge läraren John Grant (Gary Bond) jobbar på en liten skola i den australiensiska ödemarken. Det är dags för vinterlov i sex veckor och han ser fram emot att åka hem till Sydney och träffa sin flickvän. För att ta sig dit måste han ta tåget till en närliggande gruvstad. I väntan på att morgondagen ska komma då flyget går, spenderar han tiden med att spela - och förlorar alla sina pengar, inklusive flygbiljetten.Han är nu fast i staden där alla verkar dricka öl och spela bort sina pengar. Han börjar umgås med några män som visar sig ha ett udda intresse vid sidan av drickandet och spelandet. En av dessa män är Doc (Donald Pleasence) som är en ganska udda figur. John önskar snart att han aldrig börjat spela, för snart börjar ett helvete han inte vet hur han ska ta sig ur.Gary Bond i huvudrollen känns som en Peter O'Toole-kopia i rollen som läraren. Han sköter sig klart bra och det hade lika gärna kunnat vara "originalet". Hans karaktär är egentligen en ganska ordinär person, men hans beteende förändras ungefär halvvägs in. Iofs finns en förklaring till detta som man kan skylla på. Det är också här historien tar en vändning till det värre för honom.Filmen har egentligen två sekvenser som sticker ut lite extra. Den ena är spelandet under första halvan som är annorlunda och lite häftig. Den andra kommer under andra halvan när det är dags för jakt. En jakt som är äkta, något som givetvis ger det hela en autentisk känsla man sällan ser.Hade på förhand hört en del gott om den här filmen som skulle vara både rå och chockerande. Det är den på sätt och vis, men inte riktigt av det slag jag hade förväntat mig. Man känner att det hela kunde ha vridits upp ytterligare ett snäpp och gjorts mer kännbart på något sätt. För förutom de två nämnda sekvenserna saknas en gnista. För regin står förresten Ted Kotcheff som är mest känd för sköna First Blood (1982).3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.5

2 kommentarer:

  1. Tackar för tipset :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Blev själv tipsad om filmen för ett bra tag sen och hade aldrig hört talas om den innan dess. Klart värd att se om man gillar 70-talsfilmer av det lite hårdare slaget.

      Radera