tisdag 30 oktober 2012

Boyz n the HoodTitel: Boyz n the Hood
Genre: Drama/Kriminalare
Land: USA
År: 1991
Regi: John Singleton
I rollerna: Cuba Gooding Jr, Laurence Fishburne, Ice Cube, Angela Bassett

Handling: När den smarte ghettokillen Tre börjar visa tecken på problem skickar hans studerande kämpe till mamma honom för att bo hos sin militante pappa. Där umgås Tre med Ricky, en blivande fotbollsstjärna, och hans halvbror Doughboy. De tre blir goda vänner trots att de har ganska så olika livsmål. Tre siktar på att läsa vidare, Ricky spelar fotboll på hög nivå och Doughboy är knarklangare.

Omdöme: Kanske har man lite förutfattade meningar, men med tanke på filmens titel och en "skådespelare" som Ice Cube (i sin första filmroll) så förväntar man sig en gangsterfilm med mycket rapmusik, knarkaffärer, fult språk och dödande. Men istället visar det sig vara en mycket mer nedtonad och genomtänkt film.Tre Styles (Cuba Gooding Jr) flyttar som ung grabb in hos sin pappa i mitten av 80-talet. Bland grannarna finns bl.a. halvbröderna Ricky och Doughboy (Ice Cube). Sju år senare är killarna i 17-18 års åldern och är fortfarande bästa vänner, detta trots att Doughboy är knarklangare medan de två andra sköter sig.Tres pappa Furious (Laurence Fishburne) ser till att hans son har goda värderingar och får en bra uppfostran. Men det är inte alltid säkert att det hjälper när man umgås med kriminella och gängbildningar ökar våldet i området. Tre har även planer för sig själv och sin flickvän. Frågan är bara om de hinner sticka innan någon blir dödad...Regissören John Singleton blev Oscarsnominerad för regi och manus, och var den yngste regissören någonsin att bli nominerad vid 24 års ålder (yngre än Orson Welles som var 26). Med tanke på att det här var hans regidebut så måste man säga att det är en klart lyckad sådan. De flesta karaktärerna är baserade på personer han växte upp med och även delar av storyn är tagna från hans egen uppväxt i Los Angeles.Vad jag gillar är att storyn känns trovärdig och håller sig hela tiden med fötterna på jorden. Det är mycket mer drama än något annat och även om det under vissa stunder kan kännas lite för mycket så blir man belönad när det börjar hända saker under filmens sista tredjedel. Nu eskalerar våldet i området och våra huvudpersoner blir indragna i det.Alla sköter sig bra i filmen, även Ice Cube som dock behöver ett tag för att bli varm i kläderna. Cuba Gooding Jr och Laurence Fishburne är annars de som är mest stabila filmen igenom. Vad gäller musiken så kunde man ha begärt lite mer. Både bakgrundlåtar som spelas och filmmusiken är ofta lite lam och här hade man velat ha mer kvalité.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

2 kommentarer:

  1. Ja, Singleton gjorde ju ett par genomtänkta filmer där under 90-talet. Tyvärr har de väl inte hållit i sig men tanke på att han avancerat till Shaft-remakes och bilrace-uppföljare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Det var en klart lovande regidebut, men som du säger så har han inte direkt lyckats ta det extra steget. Det blir ju så mycket enklare när man brinner för ett projekt som han uppenbarligen gjorde här.

      Radera