fredag 5 oktober 2012

LawlessTitel: Lawless
Genre: Kriminaldrama
Land: USA
År: 2012
Regi: John Hillcoat
I rollerna: Tom Hardy, Shia LaBeouf, Guy Pearce, Jessica Chastain, Mia Wasikowska, Gary Oldman

Handling: Historien utspelar sig under förbudstiden i USA och är den sanna berättelsen om bröderna Bondurant - fräcka och orädda unga spritlangare som kom att bli legendariska brottslingar.

Omdöme: Filmer som utspelar sig under depressionstiden (runt tidigt 30-tal) funkar sällan fullt ut i mina ögon. Därför var jag på förhand lite tveksam till den här filmen som utspelar sig just då där tre bröder sköter hembränningsverksamheten i sitt område under förbudstiden. Allt är egentligen frid och fröjd. De känner de lokala poliserna, som själva är kunder hos dem, och affärerna går bra.En dag dyker det upp en specialagent från storstaden Chicago. Han har fått i uppdrag att rensa upp bland hembrännarna och visar tidigt att han menar allvar med bröderna. Men Forrest Bondurant (Tom Hardy) tänker inte vika ner sig. Han känner sig oövervinnerlig och övertygar sina bröder Jack (Shia LaBeouf) och Howard (Jason Clarke) att de fortsätter som vanligt. Specialagent Charlie Rakes (Guy Pearce) är dock ingen att leka med och snart startar en blodig uppgörelse.Vid sidan om de tre bröderna och specialagenten får man lite kort stifta bekantskap med Gary Oldman som är en konkurrent till bröderna. Han lägger inga fingrar emellan. Tyvärr är Oldman med alldeles för lite. Karaktären var tillräckligt intressant på den korta tid han fick vara med att man var nyfiken på mer. Jessica Chastains karaktär känns på det stora hela ointressant då hon inte tillför mycket till storyn. Däremot funkar Mia Wasikowska bättre och hennes relation till Shia LaBeouf är naturligare.Guy Pearce får utan tvekan den bästa karaktären att leka med - och gör det också bra. Tom Hardy är också stabil, men Shia LaBeouf överraskar nästan mest då han inte varit så övertygande tidigare. Och så Gary Oldman då som är med för lite. Skådespelarna sköter sig helt enkelt bra. Likaså känns filmen hela tiden intressant och har inga direkta svackor, vilket annars är lätt hänt med filmer som utspelar sig under depressionen.Filmen är tyvärr ungefär som väntat. Den höjer sig inte över mängden och är lite småtråkig, även om den alltså inte har några svackor. Regin är stabil av John Hillcoat som gjorde den australiensiska västernfilmen The Proposition (2005) som också var sevärd. Samarbetet med musikern Nick Cave har funkat ganska bra (musik och manus här), men några jättehöjder kan jag inte påstå att jag sett.4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

 1. Nu har jag sett denna, skrivit om den (fast recensionen kommer inte upp på bloggen än på ett tag), beställt en affisch på Tom Hardy, satt upp den på väggen OCH läst din text.

  Lawless var MYCKET bättre än jag någonsin kunnat tro. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Oj, det var mycket du hann med. För egen del var det lite omvänd effekt då jag hörde flera som sa att den var mycket bra och årets (än så länge) bästa film. Riktigt så bra var den inte tyckte jag, även om den hade sina ögonblick.

   Blir kul att läsa din hyllning, när den väl kommer.

   Radera