torsdag 18 oktober 2012

Mina favoritfilmer - 1994

Ännu ett riktigt starkt år på 90-talet där man bjuds på åtminstone fyra älskade filmer. Kanske att de sista platserna på listan inte är lika starka, inte heller bredden. Man ska dock vara klart nöjd med toppfilmerna man bjuds på.

På topp tio återfinns filmer från:

8 USA
1 Frankrike
1 Italien

Uppdatering: Plats #10 (The Last Seduction) tas bort från topp tio och ersätts med Fresh som kommer in på plats #9. 28/8-13

Uppdatering: Plats #10 (Quiz Show) tas bort från topp tio och ersätts med Against the Wall. 21/3-18


#10 Against the Wall (John Frankenheimer)En historia baserad på upproret som fångarna hade i Atticafängelset 1971 där de tog fångvakterna till fånga och tog över fängelset.

Ytterst välspelad och engagerande fängelsefilm av en duktig regissör. Fångar ens intresse tidigt och släpper aldrig taget.


#9 Fresh (Boaz Yakin)Michael är 12 år och kallas för Fresh. Han bor i New York hos sin faster och hennes många barn. Vid sidan av att gå i skolan säljer han droger. Vändpunkten i hans liv kommer när han ser två jämnåriga vänner bli skjutna av en langare...

En film som behåller fötterna på jorden och vars berättelse blir allt tyngre och får mer betydelse. En film med mer innehåll än yta, vilket funkar bra.


#8 True Lies (James Cameron)När han lovade henne evig trohet, glömde han berätta vem han egentligen var... Harry Tasker är en erfaren agent, tränad i all sorts spioneri och pratar sex språk flytande. Men hans fru sedan 15 år tror att han är försäljare i databranschen.

Man kan inte klaga på underhållningen man bjuds på, även om filmen inte är perfekt. Lättsam, men med en del bra action och framförallt skön humor när Arnold Schwarzenegger, Jamie Lee Curtis och Bill Paxton sätter igång.


#7 Nobody's Fool (Robert Benton)Sully är lite av en småstadsförlorare som närmar sig pensionsåldern. Medan han försöker få ersättning för ett skadat knä efter en arbetsolycka, arbetar han samtidigt för samma arbetsgivare i smyg och flirtar med chefens fru. Och efter att ha vänt ryggen åt sin familj många år tidigare får han åter kontakt med sin vuxne son och sonson när de dyker upp under tacksägelsehelgen.

På ytan är det kanske inte en så märkvärdig film, men med flera fina karaktärer och prestationer blir det till en rakt igenom varm och mysig film. Paul Newman gör det mesta med sin karaktär och den vintriga småstadskänslan är påtaglig.


#6 Death and the Maiden (Roman Polanski)Paulina lever numer ett tryggt liv som hemmafru i ett land i Sydamerika. Femton år tidigare styrdes landet av en militärregim. Då blev Paulina gripen, torterad och våldtagen. En kväll kliver det förflutna in i hennes hem...

Välspelat kammardrama där de tre skådespelarna ger övertygande prestationer och där Polanski fått till den rätta stämningen som blir allt mer påtaglig ju längre in man kommer.


#5 Una pura formalità / A Pure Formality (Giuseppe Tornatore)Onoff är en berömd författare som inte gett ut någon bok på flera år och blivit en enstöring som bor ute i skogen. En regnig och stormig kväll plockas han in på förhör av den lokala polisen efter att de påträffat honom andfådd, utan ID-handlingar och utan minne av vad som nyligen hänt. Inspektören som förhör honom misstänker att han kan vara inblandad i ett mord som inträffat i skogen under kvällen...

Roman Polanski - som skådespelare och inte regissör, ja det funkar det också när han paras ihop med Gérard Depardieu i detta underbara mysterium som lämnar en med en skön känsla av att man hittat en pärla när filmen är slut.


#4 Forrest Gump (Robert Zemeckis)Forrest Gumps liv skildras under flera decennier. Från att ha ansetts vara dum med lågt IQ blir han toppidrottsman, krigshjälte i Vietnam och framgångsrik affärsman. Det enda Forrest egentligen vill är dock att hans livs kärlek Jenny ska ha det bra.

En toppfilm som håller än idag, trots att man kan vara lite tveksam om man inte sett den på länge. Den balanserar på rätt sida om sentimental-strecket och bjuder på en härlig resa.


#3 Léon (Luc Besson)Léon är den italienska maffians effektivaste mördarmaskin. Han är kall, snabb och orubblig. Ingen känner till hans existens utom några få personer. Mellan uppdragen lever han ett tillbakadraget liv och går knappt ut från sin lägenhet.

Här finns inte bara en stjärna, inte heller två, utan tre. Luc Besson har lyckats skapa tre bra karaktärer i en och samma film som porträtteras ypperligt av Jean Reno, Natalie Portman och inte minst Gary Oldman i en av mina favoritprestationer.


#2 The Shawshank Redemption (Frank Darabont)Andy Dufresne är banktjänstemannen som oskyldigt blivit dömd till livstid för mordet på sin hustru och hennes älskare. För att lindra sin fängelsevistelse använder Andy sin utbildning som revisor åt den sadistiske fängelsedirektören Norton. Dagar blir till veckor och veckor förvandlas till år, alltmedan Andy försöker bevara en civiliserad stämning även innanför de hårda murarna.

Av många ansedd som den allra bästa filmen någonsin, och visst är den riktigt bra. Både vacker och lite tragisk med mycket känslor. En filmklassiker med ett fint samspel mellan de två huvudpersonerna.


#1 Pulp Fiction (Quentin Tarantino)Torpederna Vincent och Jules utför ett uppdrag åt sin chef, samtidigt som boxaren Butch ställer upp i en fixad match, samtidigt som...

Det går inte att komma ifrån att det är en riktigt bra film med tanke på att den håller om och om igen. QT har lyckats med dialogen, storyn och miljöerna som får med många härliga karaktärer och hela tiden behåller flytet.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

71 fragmente einer Chronologie des Zufalls
Bullets Over Broadway
The Last Seduction
The Lion King
Quiz Show

---

Sämsta filmen: Richie Rich

Inte så mycket att säga, annat än att den inte är bra.


Största besvikelsen: Natural Born Killers

Omtyckt av många, men jag har lite svårt för den. Kan ha något att göra med de skrikiga/jobbiga huvudkaraktärerna.

28 kommentarer:

 1. Ett av de där starka filmåren på mitten av 90-talet. Har inte sett #10, 6 och 5 på din lista men misstänker att det nog bara är sexan som ev skulle kunna slå sig in hos mig. Själv hade jag ju också en annan Robbins-rulle (Hudsucker) som förstafilm. Vad jag tycker om True Lies har jag ju redan avslöjat ;) Så varken Ed Wood eller Heavenly Creatures var ens aktuella för listan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Toppfilmerna detta år är ju oerhört starka och inte helt lätt att välja ordning på dem.

   #6 (Death and the Maiden) rekommenderas varmt. Men även #5 (Una pura formalità) som även den gör mycket med små medel (få utrymmen).

   Hudsucker har jag inte sett, däremot var Ed Wood ok (typ trea) medan Heavenly Creatures inte nådde fram hos mig. Minns bara att jag blev besviken.

   Radera
 2. Attans, jag måste snart återuppta mitt projekt med årstopplistor. Du skenar iväg.

  94 var väl ett starkt år ja. Jag har sett 8, 5, 4, 3, 2, 1.

  Pulp fiction givetvis etta och En ren formalitet en mycket stor positiv överraskning.

  Såg om Leon nyligen och den är ju saftigt bra, även om något lägre än vad jag mindes den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Haha, jag har hur många som helst ;) Men jag vill gärna se om vissa och se andra för första gången som kan vara värda att se...

   Kul att du också fann En ren formalitet som en överraskning. Själv blev jag ganska så tagen på sängen då den föll mig i smaken, rejält.

   Mmm, hade svårt att välja om Leon eller Shawshank skulle vara tvåa bakom Pul Fiction...

   Radera
 3. Inte många dåliga filmer. Däremot är det några som jag faktiskt aldrig sett. Alltid roligt när film-år sammanfattas på det här sättet! Ska gå igenom dina tidigare listor jag missat!

  Intressant är att merparten är från USA. Beror det på ditt val av filmer eller på att USA helt enkelt gör "bättre" filmer än resten av världen?

  SvaraRadera
 4. Dan: Håller med, alltid kul när man hittar filmer man inte sett tidigare. Det är lite det som är meningen med listorna, och så klart att få lista sina favoriter.

  Ser fram emot att höra vad du tycker om de tidigare listorna. De hittas förresten här.

  Gjorde en liten snabbkoll och just 1994 hade jag sett runt 70 filmer, av dessa var nästan 60 amerikanska. Då blir det givetvis lätt så att de också dominerar listan. Men så ser det inte alltid ut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fråga gällande bilder du använder: söker du på google när du ska hitta rätt bilder eller använder du dig av print-screen-kommandot?

   Radera
  2. Dan: Jag har lite olika sätt jag använder. Använder några filmsidor som har gott om bilder, eller Googles bildsök alternativt print screen i vissa fall.

   Radera
 5. Har sett alla förutom nr 7 och 5. De flesta av rullarna är bra men nr 10 tycker jag är överskattad och har aldrig riktigt begripit dess storhet. Nr 1 var bra när jag såg den första gången men den håller inte riktigt vid omtitt då den i mitt tycke är alldeles för pladdrig. I övrigt bra filmer.
  Däremot hade nog jag stoppat in både Heavenly C, Ed Wood o Lejonkungen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Vet inte om #10 (The Last Seducation) är så värst överskattad då den inte är så känd. Du kanske tänkte på Quiz Show (#9)? ;)

   Pulp Fiction tycker jag håller även vid omtittar. Men jag kan förstå om vissa inte gillar den pga all hype.

   Ingen av de tre du nämner kom med, men Lejonkungen var nära måste sägas. Hade säkert gillat den mer om jag hade sett den när den kom...

   Radera
  2. Oh nej nr tio var det. Har alltid hyllats på div. listor till både höger o vänster.
   Quiz show gillar jag.

   Radera
  3. filmitch: Ah ok, men det kan förvisso stämma. När jag såg den var den ganska okänd, men tror den fått ett allt bättre rykte. Sen tror jag man ska uppskatta den typen av film i vanliga fall för att den ska gå hem fullt ut.

   Radera
 6. Lite besviken att inte "The war" är med på denna lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: Kände inte till den, men den verkar lovande. Tack för tipset!

   Radera
 7. Trevligt att se att Quiz Show fortfarande kunde hänga sig kvar i alla fall

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Quiz Show ligger och väntar på att ses om. Vi får se hur den klarar sig, men jag tror den har en god chans att hålla sig kvar på listan.

   Radera
 8. Din 6:a och 7:a hamnade preciiiiis utanför min lista. Riktiga bra filmer, båda två. Det kändes som att tio platser på listan var på tok för få just detta år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Tycker det var ett starkt år för topp tio, men lite svagare efter det.

   I mitt tycke är plats 6 och 7 givna på listan. Ett svagare år hade de kunnat vara runt topp tre.

   Radera
 9. Aj! Noterar att the Last Seduction petas ut från din lista...haha.

  I övrigt noterar jag ändå 4 gemensamma (kanske de man ändå inte kan bortse från detta år...?) :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steffo: Ja, tyvärr fick den flytta på sig när jag såg om Fresh som tog sig in på listan. Men inte helt omöjligt att The Last Seduction kan utmana Quiz Show om tionde platsen när de båda ses om...

   Radera
 10. De två första (9,10) har jag faktiskt inte sett. Spännande, får ta mig an dom. Intressant lista f.ö. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. David: Två filmer att se med andra ord, kul ;)

   Tack, tycker alltid det är intressant med listor.

   Radera
 11. Nåväl två överlapp blev det i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Det handlar om ens favoritfilmer och då kan/brukar smaken givetvis skilja sig.

   Radera
 12. Här var det många filmer som jag inte har sett. Får tacka för tipset om Fresh. Den låter intressant.

  Vi har samma etta och tvåa! Men inga överlapp utöver det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Så länge vi är överens om toppen är det lugnt med resten, inte sant? :)

   Ja, Fresh tror jag är en film du borde uppskatta. En film jag trodde du hade sett av någon anledning.

   Radera
 13. Mina 10 favoriter från 1994:
  10 Wyatt Earp
  09 Quiz Show
  08 The Lion King
  07 Ace Ventura: Pet Detective
  06 Dumb & Dumber
  05 The Mask (94 var verkligen ett gyllene år för Carrey med i mitt tycke hans 3 roligaste filmer)
  04 Four Weddings and a Funeral (Nog min favorit när det gäller romantiska komedier)
  03 The Naked Gun 3 (Älskar verkligen denna trilogin)
  02 Speed (Fullt ös hela vägen)
  01 The Shawshank Redemption (Världens bästa film? Nä, men jäkligt bra är den)

  Bubblare: Clear and Present Danger, Maverick, The Client, Leon, In the Mouth of Madness, Death and the Maiden, Pulp Fiction

  Sämst: Natural Born Killers (Stirrig och jobbig)

  True Lies skulle jag nog ge 6/10 i betyg.
  Una pura formalita låter som något för mig som gillar mysterier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LJH H:

   10. Ej sett, men brukar gilla Costner och västernfilmer så jag har ögonen på den.
   9. Stabil film av Redford som väntar på omtitt.
   8. Bra Disney även om den inte klarar sig in på listan hos mig.
   7. Aldrig varit förtjust i dessa gamla Jim Carrey-filmer.
   6. Denna är bättre och har ett par sköna scener.
   5. Inte sett sen den kom, men var ingen favorit då.
   4. Denna är mysig. Gillar den här sortens filmer om de görs på rätt sätt. Skön att se som matiné eller en regnig söndag.
   3. Tappar mot den första, men går att se.
   2. Lite överskattad kan jag tycka, men absolut underhållande action.
   1. Svårt att hitta många som inte gillar den. Riktigt bra film man blir sugen på att se om med jämna mellanrum.

   Gillar inte heller Natural Born Killers. Inte usel, men behöver inte se om.

   True Lies är en sån där film som har mycket humor i kombination med en del bra action. Arnold, Jamie Lee, Paxton och de övriga är riktigt underhållande här.

   Javisst, Una pura formalita är en liten pärla värd att kolla in.

   Radera