tisdag 2 oktober 2012

SavagesTitel: Savages
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 2012
Regi: Oliver Stone
I rollerna: Blake Lively, Taylor Kitsch, Aaron Taylor-Johnson, Benicio Del Toro, Salma Hayek, John Travolta, Emile Hirsch, Demián Bichir

Handling: Entreprenörerna Ben och hans bäste vän Chon driver ett framgångsrikt företag i den lukrativa jordbruksindustrin - deras marijuana är bland den främsta som odlats fram. Gemensamt har de också kärleken till den vackra Ophelia, även kallad O. Livet är idylliskt i deras lilla stad i södra Kalifornien - fram till dess att den mexikanska Baja-kartellen bestämmer sig för att flytta in och samtidigt kräver att trion ingår ett partnerskap med dem.

Omdöme: När man har en regissör som Oliver Stone, som gjort en mängd storfilmer genom åren inklusive manus, blir man lite nyfiken på vad han ska hitta på. I det här fallet bjuds man på en historia som handlar om tre vänner - Ben (Aaron Taylor-Johnson), Chon (Taylor Kitsch) och deras gemensamma flickvän O (Blake Lively).De tre vännerna är Kaliforniens största marijuanaförsäljare och deras verksamhet drar in stora pengar. Men de ser inte sig själva som några dåliga människor. Ben är en f.d. soldat som varit med i Irak och Afghanistan. Han står för musklerna. Chon å andra sidan är utbildad och hjärnan bakom allt. O hänger med på äventyret och skryter om att hon får både den hårda Ben och den mjuka Chon.När de så blir kontaktade av den mexikanska knarkkartellen börjar problemen. De vill ha en del av kakan, men i gengäld kommer de öka omsättningen för vännerna så att alla tjänar på det. Nu börjar ett litet krig dem emellan där alla försöker lura varandra. Dennis (John Travolta) är deras kontakt inom rättsväsendet medan Lado (Benicio Del Toro) är indrivaren ingen vill ha att göra med då han är brutal och mycket elak. Han jobbar åt knarkdrottningen Elena (Salma Hayek) som styr allt från Mexiko.Filmen har lite problem att bestämma sig om det hela ska vara lite lättsammare underhållning eller allvar. De tre vännerna är i princip ointressanta vilket gör att det under stora delar blir för mycket transportsträcka. Å andra sidan är Benicio Del Toro riktigt bra, likaså hans karaktär. När han får dra igång känner man det mörka i storyn som också är dess starkaste sida.Tyvärr kommer man inte med något direkt nytt. Det finns potential här och vissa scener är helt klart bra, men man blir mest besviken när filmen slutar. Slutet är t.ex. trist och likaså berättarrösten som inte tillför något. Det enda som håller bra klass filmen igenom är musiken som man lyckas bra med från början till slut.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.7

13 kommentarer:

 1. Hmm... Är det möjligtvis samma person som layoutat omslaget som till filmen Babel (2006)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dan: Haha, nu när du säger det så känns det som en självklarhet. Tänkte faktiskt själv på att det liknande något annat, och just Babel-omslaget är ju väldigt likt.

   Radera
 2. Jag hade biljett till medlemsvisningen igår, men av olika anledningar kunde jag inte gå. Jodå, jag avbokade min biljett i god ordning igår mitt på dan. I vilket fall var det skönt att höra att jag inte missade världens bästa film i alla fall...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Jag såg att det var en medlemsvisning. Själv såg jag den dagen innan här i Prag ;) Inte direkt dålig, men gav inte mycket och man stör sig alltid när det finns potential till något mer.

   Radera
  2. Jag är nyfiken på vad mitt omdöme blir på den här filmen. Innan filmen kom talades det om att han fått tillbaka en gnista när han gjorde Savages och nu när den kommit har jag både hört hyllningar men också många som vill placera den bland mellanmjölken. Själv kan jag inte säga att förhoppningarna varit stora, även om jag bitvis gillade Stones Bush-biopic, "W".

   Nu när jag läser om handlingen mer ingående i din recension så blir jag faktiskt lite extra sugen på filmen och kan tänka mig en känsla för hur bra den skulle kunna vara, så det återstår att se vad Oliver Stone har lyckats med för mig.

   Radera
  3. Asch, missade det rätta kommentarsfältet. :P

   Radera
  4. Jimmy: Haha, jag vet, lätt hänt ;)

   Inte helt omöjligt att du gillar filmen mer. Den är ju inte dålig, men den gick helt enkelt inte hem hos mig. Benicio Del Toro var dock en sevärdhet som jag tar med mig.

   Radera
 3. Jag är nyfiken på vad mitt omdöme blir på den här filmen. Innan filmen kom talades det om att han fått tillbaka en gnista när han gjorde Savages och nu när den kommit har jag både hört hyllningar men också många som vill placera den bland mellanmjölken.

  Nu när jag läser om handlingen mer ingående i din recension så blir jag faktiskt lite extra sugen på filmen och kan tänka mig en känsla för hur bra den skulle kunna vara, så det återstår att se vad Oliver Stone har lyckats med för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jimmy: Visade sig att denna hamnade i skräpfiltret av någon anledning...

   Radera
  2. Oj då. Har haft problem att skicka kommentarer genom olika webbläsare och tror jag skrev första versionen av kommentaren i Maxton och när jag uppdaterade var den borta, varp0å jag publicerade den andra kommentaren som syntes direkt genom en annan webbläsare (Lunascape) och då gick det. Möjligen gav Maxton med sig något suspekt - kanske genom uppdateringen av sidan jag gjorde. Typ spamvarning eller nåt.

   Radera
  3. Jimmy: Ja, något hände iaf. Men då vet vi vad som förmodligen låg bakom. Det löste sig iaf :D

   Radera
 4. Håller med om det du skriver, det känns som att filmen inte vet vilket ben den ska stå på. Den är ingen röd tråd, mer än Livelys berättarröst då´rå. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Exakt, det blir något mittemellan och det är sällan bra. Hade den kört på den mörkare, seriösare sidan filmen igenom, hade det kunnat bli något.

   Radera