tisdag 9 oktober 2012

Taken 2Titel: Taken 2
Genre: Action/Kriminaldrama/Thriller
Land: Frankrike
År: 2012
Regi: Olivier Megaton
I rollerna: Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen, Rade Serbedzija

Handling: I Istanbul blir den pensionerade CIA-agenten Bryan Mills och hans fru tagna som gisslan av pappan till en kidnappare som Mills dödade i samband med att han räddade sin dotter.

Omdöme: Har man inte sett den första filmen, Taken (2008), missar man inget vad gäller att hänga med i storyn. Däremot missar man en klart bättre film då den föregående filmen kändes seriösare och helt klart mer välgjord. Det saknas finess och kvalité i den här filmen, något som faller på regissören som försökt täcka över det hela genom en massa snabba klipp filmen igenom.Det tar ett bra tag innan man kommer någonvart. Och det är inget fel i sig när man bygger upp en story. Problemet är att det inte är särskilt bra. Man sitter bara och väntar på att det ska hända något och det tar nästan halva filmen. När det så börjar hända grejer är det för mycket klipp och det känns bara amatörmässigt. När man sen lägger till några uppenbara problem med manuset blir det inte mycket bättre.Det hela tar sig en del och man bjuds på ganska typisk, hjärndöd action som kan vara helt ok för stunden. Nu förväntade man sig inte så mycket mer, men det hade givetvis varit trevligt om filmen hade kommit upp i en liknande klass som den första filmen. Men nej, det gör den inte. Man lyckas inte heller visa upp Istanbul ordentligt, även om man på sina håll tas med på en åktur genom staden under en helt ok biljakt.Nu är givetvis Liam Neeson i huvudrollen som Bryan Mills den man ska "heja på", men det är alltid trevligt med skurkar som sticker ut. Här är det ett gäng totalt tråkiga och intetsägande fjantar som varken är skräckinjagande eller smarta. Ledaren spelas av Rade Serbedzija, en typ av roll man sett honom spela allt för många gånger. Varför inte ta en duktig turkisk skådespelare när det ändå utspelar sig i Istanbul? Och varför inte lägga ner "lite" mer tid på manuset och lite bättre skurkar?

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
2 - Foto
--------------
11 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

  1. Får bli till dvd -misstänkte att den inte skulle vara ngn större höjdare efter vad jag läst hår o där. Gillar dock första filmen mkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Gillade också första filmen och de tidiga rapporterna lutade mot att även denna skulle vara lyckad. Men förstod ganska tidigt att det inte skulle bli samma klass. Vissa gillar den dock mer än vad jag gör så att se den hemma behöver inte vara fel.

      Radera