tisdag 16 oktober 2012

TombstoneTitel: Tombstone
Genre: Västern
Land: USA
År: 1993
Regi: George P. Cosmatos
I rollerna: Kurt Russell, Val Kilmer, Sam Elliott, Bill Paxton, Powers Boothe, Michael Biehn, Billy Bob Thornton, Billy Zane, Dana Delaney, Stephen Lang, Michael Rooker, Thomas Haden Church, Charlton Heston

Handling: Staden heter Tombstone. Den legendariske lagmannen Wyatt Earp och hans bröder kommer dit för att dra sig tillbaka. Men staden är högkvarter för Amerikas första organiserade brottslingar, kallade cowboys. Konflikten är ett faktum.

Omdöme: Har alltid haft för mig att det här skulle vara en lättsammare västernfilm där det skämtas mycket. Istället visar det sig vara en seriös film där det ena kända ansiktet efter det andra dyker upp i stora som små roller.Ursprungligen var det Kevin Jarre som stod för regin (och manuset), men han fick tidigt sparken och ersattes med George P. Cosmatos, som inte direkt var känd som en toppregissör. Hans två filmer innan denna var iofs Cobra (1986) och Leviathan (1989), två trevliga filmer förvisso, men inget toppmaterial.Vad filmen lever mycket på är att det är ett bra tempo hela tiden. Till en början introducerar man alla de olika karaktärerna, men det tar inte så lång tid innan de blir varma i kläderna och man bjuds på fart och fläkt. I huvudfokus är Wyatt Earp (Kurt Russell) med sina två bröder Virgil (Sam Elliott) och Morgan (Bill Paxton) som försöker komma bort från allt skjutande för att leva ett stillsamt liv.Ett gäng organiserade brottslingar, kallade cowboys och ledda av Curly Bill (Powers Boothe), styr och ställer i staden. Stadens sheriff vill inte ha något bråk och låter dem ha sitt roliga, något bröderna Earp inte kan acceptera. Eftersom gänget är många fler i antal är det tur för bröderna Earp att de får hjälp av en gammal vän - Doc Holliday (Val Kilmer), som dock har allvarliga hälsoproblem.Eftersom filmen är seriösare, allvarligare och mörkare än förväntat, bjuds man även på genomgående bra prestationer. Allra bäst är Val Kilmer som förvisso också har mycket att jobba med. Gillar även Billy Bob Thornton lite extra här, dock i en begränsad men minnesvärd roll.Är det något som sänker helheten en del så är det filmens längd som är åtminstone en kvart för lång. När det gått en och en halv timme är filmen på topp och man känner att det börjar bli dags att avrunda det hela. Istället rullar det på ytterligare en halvtimme och då känns det som att filmen tappar lite av sin glöd. Stark trea blir det ändå för helhetens skull.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

4 kommentarer:

 1. Jag tror inte att mitt betyg skulle bli så mycket högre än ditt, men jag kan inte låta bli att älska den här filmen enbart tack vare att den samlar Michael Biehn, Val Kilmer _och_ Sam Elliott. Kan det bli bättre?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, det verkar vara fler än du som gillar den här filmen. Nu var det första gången jag såg den så jag har ingen koppling till den sedan tidigare, men kan tänka mig att den hade kunnat vara mer nostalgisk om jag sett den när den kom.

   Inget fel på skådespelarlistan. Finns mycket att gilla och det var lite överraskande att det funkade så pass väl.

   Radera
 2. Gillar den här skarpt men du har rätt i att den är en aning för lång. Bra skådisar o engagerande story även om historien visar att Earp o hans anhang troligen var lika goda kålsupare som de skurkar de jagade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Eftersom jag förväntade mig en lättsammare film så fann jag den lite bättre än väntat. Men ja, lite för lång var den tyvärr.

   Radera