torsdag 11 oktober 2012

Topp Tio Torsdag: Michael Douglas

De tio bästa filmerna med Michael Douglas [1944-]. Observera att detta inte är en lista över de bästa prestationerna utan endast filmerna.

10 - A Perfect Murder (1998)

Den vackra Emily har ett förhållande med konstnären David. Men Emilys make, affärsmannen "Steven Taylor" (Michael Douglas) vet om deras romans och planerar att utföra det perfekta mordet - med hjälp av David. Läs mer.

9 - King of California (2007)

"Charlie" (Douglas) har vårdats på mentalsjukhus när han återvänder till sin 17-åriga dotter. Hon dras snart med på hans senaste äventyr i denna film där Michael Douglas för övrigt är mycket bra. Läs mer.

8 - Coma (1978)

En läkare i Boston misstänker att allt inte står rätt till på sjukhuset där hon jobbar när flera patienter hamnar i komatillstånd efter rutinmässiga operationer. Douglas spelar hennes vän/älskare/kollega "Dr. Mark Bellows" som försöker hjälpa henne. Läs mer.

7 - Fatal Attraction (1987)

"Dan Gallagher" (Douglas) har allt en man kan önska sig. Ändå kan han inte motstå frestelsen att gå till sängs med den gåtfulla karriärskvinnan Alex Forrest. Något han kommer få ångra. Läs mer.

6 - Wall Street (1987)

Bud Fox vet inget om finansvärldens skuggsidor när han ingår ett halvskumt kompanjonsavtal med finansfursten "Gordon Gekko" (Douglas). Gekko ser sin möjlighet att utnyttja ynglingen som snart tagit sig vatten över huvudet. Den oförglömlige Gordon Gekko är Michael Douglas paradroll nummer ett. Läs mer.

5 - Basic Instinct (1992)

Författarinnan Catherine Tramell är huvudmisstänkt i mordfall som liknar något från hennes egna böcker. När polisdetektiv "Nick Curran" (Michael Douglas) oundvikligen attraheras av henne, drar hon in honom i en livsfarlig lek han är beredd att spela. Läs mer.

4 - Falling Down (1993)

En till synes vanlig man i vit skjorta, slips och glasögon får en dag nog av allt som stör honom. Denna dag är det bäst att göra som han säger - han bestämmer. Douglas spelar "William 'D-Fens' Foster" i huvudrollen. Läs mer.

3 - The China Syndrome (1979)

En kärnkraftsolycka på Ventanas kärnkraftverk i Kalifornien mörkläggs av myndigheterna. Ett tv-team som befann sig inne i kärnkraftverket vid olyckan försöker gräva fram sanningen. En av dem är kameramannen "Richard Adams" (Douglas). Läs mer.

2 - The Game (1997)

Finansmannen "Nicholas Van Orton" (Michael Douglas) får en underlig födelsedagspresent av sin bror - ett presentkort till ett gåtfullt företag som arrangerar ett mystiskt spel. Spelet utvecklas till en lek på liv och död. Läs mer.

1 - Traffic (2000)

Domare "Robert Wakefield" (Douglas) har fått i uppdrag att leda USA:s kamp mot den ökade droghandeln. När han sedan upptäcker att hans egen dotter hamnat i drogträsket hamnar han i ett känslomässigt dilemma. Läs mer.

Fler Topp Tio hittas här.

10 kommentarer:

 1. Har faktiskt sett alla utom #9. Är ju väldigt svag för Kinasyndromet men inte alls lika svag för Traffic så min topp fem skulle nog bli:

  1. The China Syndrome
  2. Falling Down
  3. The Game
  4. Traffic
  5. Wall Street

  Jag skulle dessutom överväga att sätta in Disclosure istället för A Perfect Murder eller Coma. Sedan har jag också nostalgikänningar för The Ghost and the Darkness ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Disclosure var jag inte lika svag för som hans andra sexthrillers Basic Instinct och Fatal Attraction. The Ghost and the Darkness har jag inte sett ;)

   Sen kan jag köpa att man inte gillar Traffic. Kinasyndromet går alltid hem...

   Radera
 2. Michael Douglas har varit med i en massa bra filmer kan man lätt konstatera.

  Men var är War of the Roses? ;-)

  Jag har sett alla utom 3,8,9

  Mina favoriter är samma som du har i topen, men jag har inte rankat dem.

  A Perfect Murder är mer intressant än bra. Speciellt eftersom de gjorde om slutet så att Gwyneth inte utförde ett perfekt mord! Nu blev det A Perfect Accident. Lyssna gärna på regissörens patetiska förklaring till varför de gjorde om slutet, finns på dvd'ns extramaterial...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Haha, War of the Roses var väldigt länge sen jag såg. Minns den som ok, men där skulle det behövas en omtitt helt klart.

   Eftersom du inte sett #3, Kinasyndromet, så tycker jag du borde kolla in den.

   Håller med om att A Perfect Murder inte är direkt jättebra, men den håller intresset uppe och håller för omtitt.

   Läste precis om det alternativa slutet och det verkar som det hade funkat bättre. Däremot framgick det inte varför de inte använde det slutet...

   Radera
  2. I ursprunglig version dödar Gwyneth Michael Douglas i kallt blod efter att han försökt ha ihjäl henne. Hon får tag på pistolen, tittar på honom, tänker efter och skjuter sedan. Han har ju redan sagt att hon aldrig kommer bli kvitt honom. Senare när polisen inspekterar rummet ser man att han förstår ungefär vad som hänt. Han tittar på Gwyneth, inser att hon gjort det enda rätta och säger till kollegan att det var i självförsvar. Ergo Gwyneth kom undan med ett mord, som t.o.m. polisen tyst godkände - A Perfect Murder.

   I nya versionen skjuts Douglas av misstag när de brottas om pistolen. Alla efterföljande scener blir mindre relevanta.

   Regissören sa att de gjorde om slutet för att publiken skulle få en mjukare bild av Gwyneth...

   Radera
  3. Henke: Ja, det var ungefär vad jag läste. Men även att hon ska ha skjutit/skadat sig själv för att få det att se ut som självförsvar.

   Självklart hade det varit ett bättre slut med mer tyngd. Så ja, jag håller med dig om att det hade varit att föredra. Helt klart.

   Radera
 3. 3&8 har jag inte sett men när man tänker efter har M.D gjort många bra filmer. Enda på listan jag inte är så förtjust i är The Game o Coma är lite långrandig annars toppfilmer. War o the roses är bitvis mkt bra. Har en ljussättnibg som är fantastisk nästan drömsk på sina ställen. Bör ses om

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Jo, han har ju även varit med och producerat Gökboet (som han vann sin första Oscar för innan han slog igenom som skådespelare). Har alltid gillat honom och precis som hans far lyckades han ofta dominera filmerna.

   Radera
 4. Typiskt exempel på en skådespelare jag både gillar och ogillar. Ibland kan han bli lite för mycket Michael Douglas i sina roller men ibland är han riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jonathan: Kan förvisso förstå vad du menar, att han kan bli för mycket. Men det är sällan jag stör mig på honom (åtminstone inte i hans äldre filmer, snarare tvärtom).

   Radera