lördag 13 oktober 2012

Trois couleurs: RougeTitel: Trois couleurs: Rouge / Three Colors: Red / Den röda filmen
Genre: Drama
Land: Frankrike/Schweiz/Polen
År: 1994
Regi: Krzysztof Kieslowski
I rollerna: Irène Jacob, Jean-Louis Trintignant, Jean-Pierre Lorit, Frédérique Feder

Handling: Valentine, en ung modell och student, möter en äldre man, en pensionerad domare, av en ren tillfällighet när hon kör på hans hund med sin bil. När hon kommer på att han avlyssnar sina grannars telefonsamtal börjar han berätta sitt livs historia, och hennes avsky vänds till fascination och medlidande.

Omdöme: Denna den tredje delen i Trikoloren-trilogin kom även att bli Krzysztof Kieslowskis sista film, och trefaldigt Oscarsnominerad. Handlingen utspelar sig i Schweiz där den vackra Valentine (Irène Jacob) bor ensam i sin lägenhet, men är i ständig telefonkontakt med en man, Michel. Michel är hela tiden på resande fot och verkar inte behandla henne väl. Trots detta saknar och längtar hon efter honom, förmodligen för att hon inte vill vara ensam.När hon så en dag kör på en hund träffar hon dess ägare, en pensionerad domare spelad av veteranen Jean-Louis Trintignant. Till en början känner hon en slags avsky, men ju mer tid hon spenderar med honom, ju mer gillar hon honom. Samtidigt öppnar han upp sig och blir allt trevligare att vara runt. Han kommer liksom ut ur sitt skal och de två börjar spendera allt mer tid tillsammans.Under tiden utspelar sig även en annan historia parallellt med denna där en man som bor i närheten av Valentine har svårt att hitta rätt kvinna. På ett oftast smart sätt hoppar man mellan karaktärerna i en och samma tagning där man först följer den ena för att sedan följa den andras historia. Deras historia blir också sammanlänkad med domaren då han avlyssnar mannens samtal till sin nuvarande kvinna - domarens granne.Det som skulle bli en stark avslutning på trilogin blev något lite annorlunda än så. Själva relationen mellan Valentine och domaren blir under långa stunder ganska trist att titta på och leder inte till mycket mer än prat. Nu visar det sig allt mer att det finns en betydelse för det hela och det tycker jag man får till bra på slutet. Slutet som fint länkar ihop alla tre filmerna på ett smart sätt.Tyvärr saknas något som jag tyckte det fanns mer av i de tidigare två filmerna. Den blå filmen hade t.ex. en bra visuell stil och även fin musik tillsammans med en ganska engagerande historia. Den vita filmen var istället lite lättsammare, men även den var intressant hela tiden. Här blev det mindre intressant, även om många verkar gilla helheten i denna avslutande del mest. Något saknades dock för min del. Kanske för att jag inte köpte historien, något som jag fann svagare här än tidigare...

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.1

6 kommentarer:

 1. Trist -- bra ord. Den här orkade jag inte ens se klart när jag såg om hela serien :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, den var tyvärr lite för trist under stora delar. Men det fanns saker att gilla med alla tre filmerna så jag är glad att jag sett dem.

   Radera
 2. Aj då :/ Själv gillar jag trilogin. Men prova att se Kieslowskis "En liten film om konsten att döda" och "En liten film om kärlek" istället :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dan: Mmm, många verkar gilla trilogin och jag kan förstå det om man bara kommer in i hans värld lite bättre.

   Har du förresten skrivit om dem? Hade varit intressant att läsa.

   Tack för tipset. Ska nog smälta dessa filmer lite mer, men blir jag sugen på mer vet jag vad jag ska kolla in ;)

   Radera
  2. Det är sant det där. Man måste anamma hans signum som auteur för att komma åt det som är så fint i hans filmer.

   Nej, jag har tyvärr inte gjort det. Är överlag dålig på att skriva om filmer. Borde bättra mig :/

   Gör det ;) "En liten film om..."-filmerna är ju mer "rakt på" för att jämföra med Trikoloren.

   Radera
  3. Dan: Jo, jag gillade ändå vad jag fick se. Men jag fångades helt enkelt inte som jag hade hoppats på.

   Radera