måndag 8 oktober 2012

Ve stínuTitel: Ve stínu / In the Shadows
Genre: Kriminalare/Drama/Thriller
Land: Tjeckien/Slovakien/Polen
År: 2012
Regi: David Ondrícek
I rollerna: Ivan Trojan, Sebastian Koch, Sona Norisová, Jirí Stepnicka

Handling: Året är 1953. Kapten Hakl undersöker ett rån mot en smyckesbutik. På ytan ser allt ut som ett vanligt rån, men i bakgrunden lurar den hemliga polisen. Den statliga säkerhetspolisen låter major Zenke från Östtyskland sköta utredningen, vilket leder utredningen i en annan riktning - med politiska mål. Hakl måste nu genomföra en egen utredning, men fienden är stark och han vet att han inte kan lita på någon annan än sig själv.

Omdöme: Tjeckiens Oscarsbidrag 2013 är denna kriminalare regisserad av sonen till tvåfaldigt Oscarsnominerade cinematografen Miroslav Ondrícek (bl.a. Amadeus (1984).Kapten Hakl (Ivan Trojan) är en rutinerad utredare med fru och son. Hans familjeliv blir lidande när han får ett fall på halsen som inte blir så enkelt. Han förstår tidigt att allt inte står rätt till med fallet när den statliga säkerhetspolisen, ledda av den östtyske majoren Zenke (Sebastian Koch), dyker upp.Hakl får tillåtelse av sin chef, som snart ska bli befordrad, att fortsätta utreda på egen hand. Han finner snart bevis som pekar mot ett helt annat håll än vad den officiella utredningen visar. Men i dessa tider är det farligt att gå sin egen väg och frågan är om det är värt risken för Hakl med tanke på sin egen och familjens säkerhet.Det finns en hel del att gilla med den här filmen. Först och främst har man lyckats väldigt bra med produktionen vad gäller att fånga tidseran. Det känns naturligt och inte så tillgjort som det lätt kan bli när man försöker fånga t.ex. 50-talet. Rockarna, hattarna, cigarettrökandet, bilarna, regnet - allt passar. Det känns lite åt noir-hållet faktiskt där kapten Hakl då och då påminner om sköna polisutredare i klassiska noir-filmer.Musiken är en av filmens starkare sidor och bidrar till mycket av stämningen filmen igenom. Den är främst stämningsfull, men låter en hela tiden känna att något är på gång. Likaså är filmen hela tiden i rörelse. Det må inte vara actionspäckat, men när utredningen står still utvecklas istället karaktärerna med kapten Hakl i spetsen.Ivan Trojan är mycket bra i huvudrollen och har en stil som får en att småskratta, men även känna allvaret hans karaktär utsätter sig för. Tysken Sebastian Koch är känd från bl.a. Das Leben der Anderen (2006) och Zwartboek (2006) och är även han stabil. Även den lilla pojken, Hakls son, funkar bra och kommer med lite humor när han och pappan har några fina scener ihop.Det hade gärna fått vara några fler starka scener och tyngd för att verkligen bli minnesvärt. Men det är utan tvekan en gedigen produktion där helheten inte har många fel. Det är inte så svårt att se att detta är en film som står sig väl internationellt och förhoppningsvis kan det leda till ännu större projekt för regissören i framtiden.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.1

2 kommentarer:

  1. läggs till listan :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Det var inte förrän efter att ha sett filmen som jag läste att filmen var Tjeckiens Oscarsbidrag. Men under filmens gång funderade jag på det eftersom den var så pass välgjord och ja, bra :)

      Radera