tisdag 2 oktober 2012

VideodromeTitel: Videodrome
Genre: Sci-Fi/Skräck
Land: Kanada
År: 1983
Regi: David Cronenberg
I rollerna: James Woods, Deborah Harry, Sonja Smits, Peter Dvorsky

Handling: Den skrupelfrie TV-chefen Max älskar sex och våld, i synnerhet på sin egen TV-kanal. Nu letar han efter nästa stora grej. Något som ingen annan kanal har. Han hittar - Videodrome.

Omdöme: David Cronenberg blev känd för sina något annorlunda och oftast grafiska filmer under 70- och 80-talet. Han hade redan gjort flera lågbudgetfilmer, men det var här under början av 80-talet som han tog ytterligare ett steg i sin utveckling. Videodrome är en ganska typisk Cronenberg-film, på både gott och ont.James Woods spelar Max Renn, en TV-producent för en liten TV-kanal som försöker locka till sig fler tittare med något eget. De sänder allt från mjukporr till våldsammare inslag, men när han kommer över något som kallas "Videodrome" blir han genast nyfiken. Han blir mer än så, han blir uppslukad av det hela. Det har en konstig dragningskraft som gör att han måste ta reda på vem som ligger bakom.Det roligaste med filmen är de fina effekterna som är gjorda enligt gammal skola. Inga dataeffekter utan handgjorda effekter som känns levande. Allt från levande TV-apparater, kassettband till kroppsliga förändringar som visar prov på det Cronenberg och hans team är så bra på.Men det finns också en baksida. Filmen är tyvärr inte så jättebra om man ska vara ärlig. Det är inte produktionen det är fel på, snarare att den aldrig kommer någonvart. Det som händer med Max blir inte särskilt spännande eller skrämmande. Det är en fräck idé, men man borde ha gjort mer med den. En intressant notis är att trots att jag hade sett filmen tidigare hade endast några enstaka saker satt sig. Och det känns som det kommer bli samma sak om ett tag igen.3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

 1. Jag håller med dig om omdömet, i stort.

  Filmen tar upp relationen människa och nya medier och hur vissa till slut "slukas upp" (bokstavligen) av det hela. Gillade själv inte paketeringen utan håller med om att det kunde gjorts bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dan: Ja, jag kom ihåg den som lite bättre och hade hoppats att jag skulle gilla den mer nu.

   Radera