måndag 22 oktober 2012

What's Eating Gilbert GrapeTitel: What's Eating Gilbert Grape / Gilbert Grape
Genre: Drama
Land: USA
År: 1993
Regi: Lasse Hallström
I rollerna: Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Juliette Lewis, Mary Steenburgen, John C. Reilly

Handling: Gilbert Grape bor i Endora, en amerikansk småstad. Att bo där är som att dansa utan musik, säger Gilbert. Livet verkar gå honom förbi och det känns som om han skulle ta hand om sin autistiska lillebror Arnie för evigt. Men så en dag kommer Becky till Endora och Gilbert hamnar i andra tankar.

Omdöme: Vet inte riktigt var jag ska börja. Det här är en sån där typ av film som kan beröra och bli hur bra som helst. Eller som man bara känner sig likgiltig inför. Lasse Hallström har haft den effekten på mig tidigare. Hans filmer känns på gränsen till att bli för sockersöta, men samtidigt har han många gånger bra historier att jobba med och då balanserar det för det mesta upp det negativa.Här följer man Gilbert Grape (Johnny Depp) som måste försörja sin familj bestående av autistiska lillebrodern Arnie (Leonardo DiCaprio), två systrar samt den extremt överviktiga mamman som inte lämnat huset de bor i på flera år. Detta efter att hennes make och barnens far en dag begick självmord i huset.Gilbert får ständigt lösa problem, hjälpa allt och alla, även tillfredsställa den äldre och gifta Betty (Mary Steenburgen). Man känner för honom. Han har det inte lätt, inte minst hans beskyddande av lillebror Arnie som inte är lätt att ha att göra med. Men när Becky (Juliette Lewis) dyker upp får han plötsligt andra saker att tänka på - på både gott och ont.Det lite intressanta är att de flesta bara tänker på sig själva. Det är väl egentligen bara Gilbert och Becky som har ett lite mer ödmjukt tänkande. Gilberts vän Tucker (John C. Reilly) är förvisso också hjälpsam och så där naivt godtrogen som människor ute på landsbygden lätt han vara. Men Arnie är jobbig, på ett sätt som får det att krypa under huden under stora delar (något som man måste berömma DiCaprio för). Och hans systrar, speciellt den yngsta, är inte mycket bättre. Stundtals känns det som ett dårhus när alla drar igång.Man får verkligen utstå samma lidande som Gilbert och det är något som gör att man känner lite extra för honom. Däremot är hans goda öga till Becky lite så där. Detta eftersom man inte känner någon gnista i deras relation. Depp spelar iofs bra, lite frånvarande som om han drömmer sig bort. Men Juliette Lewis, även om hon är ok, stör jag mig allt som oftast på. Hon gör att jag inte kan känna för deras relation.Även om filmen inte når fram hos mig så är det svårt att klaga på något specifikt. Det är väl kombinationen av krävande karaktärer och vissa skådespelare som inte går hem i mina ögon. Däremot finns några fina ögonblick där Sven Nykvist bl.a. fångar solnedgångar på ett klockrent sätt. Filmens avslutande halvtimme höjer också helheten lite grann då man äntligen får en reaktion från Gilberts sida. En avslutande notering - det ser ut som Hallström gett DiCaprio snus i flera scener...

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

4 kommentarer:

 1. "det ser ut som Hallström gett DiCaprio snus i flera scener..." Haha!

  Nej, men allvarligt. DiCaprio är ju oerhört bra i sin roll. Däremot har jag samma problem som du vad gäller att bli berörd på riktigt som det nog är tänkt att man ska bli. Tror det kan ha att göra med den sävliga ton som går igenom hela filmen, det blir aldrig riktigt "farligt" utan bara rullar på utan att riktigt slå till. Hatar att generalisera men... kanske är det något som är synonymt med Lasse Hallströms filmer. Det ständigt sävliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dan: Haha, jo jag tänkte på det under filmens gång med snuset. Och sen när jag skulle välja ut bilder kom jag på det igen :)

   DiCaprio är bra, det håller jag med om. Han har aldrig varit en favorit, men jag har alltid sagt att i rätt roller funkar han bra. Så är det med de flesta skådespelarna.

   Ja, något är det med Hallströms filmer (de jag sett vill säga). Ofta är de bra, men jag känner inte det jag nog borde känna fullt ut.

   Radera
 2. Leo var ju en av de som förlorade "sin" Oscar till Tommy Lee Jones. Jag minns att jag gillade filmen mycket när jag såg den men är inte helt säker på att den skulle hålla lika bra för en omtitt i dagsläget. Störde mig dock av någon anledning på Depps hårfärg som inte såg naturlig ut.

  Hallström = feel good?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Mmm, tycker nog det är en smaksak om man gillade DiCaprio eller Tommy Lee Jones mer. Personligen gillar jag nog ändå Tommy Lees prestation mer då han ändå gör mycket med sin roll.

   Haha, tänkte också på Depps hårfärg som såg lite konstig ut ;)

   Radera