fredag 9 november 2012

7 Cajas / 7 BoxesTitel: 7 Cajas / 7 Boxes
Genre: Action/Thriller
Land: Paraguay
År: 2012
Regi: Juan Carlos Maneglia & Tana Schémbori
I rollerna: Celso Franco, Lali Gonzalez, Nelly Dávalos, Nico García

Handling: 17-åriga Victor bor i Asunción och drömmer om att ha en mobiltelefon och TV-apparat. Han går med på att leverera sju lådor i utbyte mot 100 dollar. Det låter som om inget kunde vara enklare, men de innehåller något som alla vill ha...

Omdöme: Med en handling som på förhand lät väldigt simpel fanns risken för att det skulle bli en ganska så ytlig actionfilm. Men snart märker man att filmen faktiskt har mer att bjuda på. Själva grundstoryn går ut på att tonåringen Victor (Celso Franco) får ett välbetalt jobb. Han ska leverera sju lådor mot 100 dollar, vilket skulle innebära att Victor kan köpa sin efterlängtade mobiltelefon.Men vad som först verkade vara ett enkelt jobb visar sig bli en mardröm för Victor som får både polisen och diverse personer efter sig som vill åt lådorna. Han vet inte vad de innehåller, men tänker ändå göra allt för att fullfölja sitt uppdrag och få betalt. Till sin hjälp får han den unga tjejen Liz (Lali Gonzalez) och tillsammans försöker de inte bara hålla sig undan utan även hålla sig vid liv...Detta blev den första filmen jag sett från Paraguay. Kanske inte så konstigt då det gjorts ytterst få filmer där. Regissörsparet Juan Carlos Maneglia och Tana Schémbori har här gjort sin första långfilm efter att under flera år ha gjort kortfilmer, reklamfilm och även TV-serier. Tillsammans startade de även en skådespelarskola för att lära upp intresserade i landet. De har alltså betytt mycket för landets filmindustri.Filmen är gjord med mycket kärlek och produktionen håller bra klass. På vissa håll märker man av lite bristfälligt skådespeleri, men för det mesta funkar det bra. Killen i huvudrollen är t.ex. fläckfri och likaså de flesta andra i större roller. Vad som förvånar är hur tempostark och händelserik filmen är. Det som verkade vara en enkel och ganska simpel historia har flera sidohistorier som har ett samband med huvudpersonens historia.Man har lyckats med ett mycket fint kameraarbete filmen igenom med snygga kameraåkningar, vinklar och annat som tyder på finess. Men det blir aldrig överarbetat där ytan får gå före innehållet. Musiken är en annan sak som funkar mycket bra där man har stämningsfull, spänningshöjande och känslosam musik på rätt ställen. Det blir helt enkelt en skön upplevelse att se filmen som kommer igång ordentligt under andra halvan.Med tanke på vad man bjuds på i den här filmen känns det väldigt konstigt att det inte gjorts fler filmer i landet. Men det blir det säkerligen ändring på, inte minst för denna films regissörer som definitivt kommer få göra fler långfilmer efter det här. En av de bästa egenskaperna, förutom bra musik och foto, är dess känsla för balans mellan träffsäker humor och ett par överraskande brutala scener. Man känner till slut att det kan gå hur som helst och det är något som uppskattas mycket. En svag fyra blir det till slut till denna trevliga (på mer än ett sätt) film.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.7

Läs om mina upplevelser under visningarna på Stockholm Filmfestival

Om visningen: Eftersom det inte är så mycket folk så går insläppet bra och i tid. Konstigt nog drar man inte igång reklamen innan filmen, trots att insläppet äger rum i god tid. Istället kommer reklamen igång två minuter efter att filmen skulle ha börjat. Lite dumt, men eftersom jag inte har bråttom efter filmen så spelar det ingen roll i det här fallet.

Salongen är ungefär halvtom när filmen väl ska dra igång. Då kommer volontären fram och presenterar filmens regissör (en av dem), Juan Carlos Maneglia. Han är en man i ljusbeige rock som har med sig en tolk som översätter från spanska till svenska. Han berättar bl.a. att Paraguay endast gjort runt 20 (!!!) filmer någonsin. Han tackar även ödmjukast oss i publiken för att ha valt att se hans film.

Eftersom det inte var något Face2Face inplanerat så var det en trevlig överraskning att regissören var på plats. Tyvärr blev det inget Face2Face efter filmen som jag hade hoppats på (eller åtminstone en chans att ställa frågor), vilket jag tyckte var lite synd när regissören ändå var där. Och eftersom det var en så trevlig film hade man gärna velat höra mer om produktionen och annat kring framtiden och filmindustrin i Paraguay. Man kan inte få allt, men visningen och filmen var lyckad.

4 kommentarer:

 1. Härligt att filmen var bra och kul att regissören dök upp! Skulle som du säger vara kul att höra mer om Paraguays filmindustri om de nu bara har gjort 20 st. filmer. Är alltid lite mer intressant att höra om "ovanliga" filminspelningar. Alltså från mindre länder, eller om filmer med väldigt liten budget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Jag kollade lite snabbt upp alla filmer som gjorts i Paraguay på IMDb och fick fram 36 träffar. Men bland dessa var det nog runt 15-20 som hade fått betyg. Och sen var vissa säkert också samproduktioner med andra länder. Bl.a. var Miami Vice med på listan och den kan man inte räkna (den spelade in någon scen i Paraguay).

   Radera
 2. Tackar för tipset! Förra året fick jag fina festivaltips av dig med The Raid o Miss Bala här verkar det komma en film till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Det har du rätt i, de filmerna var två av flera lyckade festivalfilmer som visades förra året. Får se hur många det blir i år. Speciellt kul med de man annars förmodligen inte skulle ha hört talas om, än mindre ha chans att se på bio.

   Radera