söndag 4 november 2012

BarbaraTitel: Barbara
Genre: Drama
Land: Tyskland
År: 2012
Regi: Christian Petzold
I rollerna: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Rainer Bock, Mark Waschke

Handling: Sommaren 1980, Barbara är läkare och ansöker om utresetillstånd från Östtyskland. Hon får avslag och med det följer en kommendering till ett litet sjukhus långt ute på landsbygden. Hennes pojkvän befinner sig i Väst och tillsammans planerar de för hennes flykt. Barbara blir dock alltmer engagerad i sitt arbete samtidigt som dagen för flykten närmar sig...

Omdöme: Tysklands Oscarsbidrag 2013 är detta drama som utspelar sig i Östtyskland i början av 80-talet. Eftersom jag ofta gillar denna tidsperiod på film, såg jag fram emot något i stil med 4 månader, 3 veckor och 2 dagar (2007) och kanske lite Das Leben der Anderen (2006) - två starka och stämningsfulla filmer från 80-talets östblock.Barbara (Nona Hoss) kommer till den östtyska landsbygden. Hon är utbildad läkare och kommer snart nära huvudläkaren André (Ronald Zehrfeld) på sjukhuset där hon börjar jobba. Men det är något frånvarande över Barbara som är känslokall och apatisk. Hon har nämligen sina tankar på annat håll - sin pojkvän i Väst. Det är tanken på honom som gör att hon klarar av att ta sig igenom vardagen.Det är inte bara Barbara som har svårt att visa känslor. Filmen lider lite av samma problem då man aldrig riktigt känner av atmosfären av öststaten. Visst kommer man i kontakt med Stasi och tvåtaktsbilarna pruttar runt filmen igenom. Men man känner sig tyvärr allt för oberörd av historien och huvudkaraktären Barbara. Man vill gärna ha lite spänning i luften men den infinner sig aldrig.Man kanske kan prata bort det genom att säga att filmen är lågmäld och på så vis inte behöver uppvisa så mycket känslor eller spänning. Tyvärr känns det bara långtråkigt och filmen känns längre än vad den är (1.40). Man känner även att man kunde ha fått ut så mycket mer då grundstoryn ändå är helt ok. Något som lätt kunde ha bidragit med mer känslor hade varit lite passande musik. Nu bjuds man på några korta klassiska partier och pianospelande. Tyvärr lite av en besvikelse.

3 - Skådespelare
3 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

  1. Tråkigt att det blev en besvikelse för dig, tyvärr kan jag inte säga "du skulle ha sett den på bio" för jag tror inte det hade gjort minsta skillnad ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiffi: Haha, nej efter din berättelse så tror jag inte det hade gjort någon skillnad. Filmen var inte alls dålig, men när man förväntar sig något lite mer och känner att den har mer potential så blir man så klart lite besviken.

      Radera