tisdag 27 november 2012

Cloud AtlasTitel: Cloud Atlas
Genre: Sci-Fi/Fantasy/Action/Drama/Mysterium
Land: Tyskland/USA/Hong Kong/Singapore
År: 2012
Regi: Tom Tykwer, Andy & Lana Wachowski
I rollerna: Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Hugh Grant, Ben Whishaw, Jim Sturgess, Susan Sarandon, Doona Bae

Handling: I sex historier tas vi med från 1800-talets Söderhav till en avlägsen postapokalyptisk framtid. Ett science fiction-epos baserat på David Mitchells prisade roman med samma namn.

Omdöme: Att det här är en storslagen historia råder inget tvivel om. Eftersom filmen är på nästan tre timmar var man lite skeptisk till det hela på förhand, men när det sedan visar sig vara sex historier som utspelar sig samtidigt, blir de tre timmarna inte alls särskilt kännbara. En orsak till detta är att det är fullt ös från första början och att historierna hela tiden går framåt.De sex historierna utspelar sig under följande tidsperioder: 1849 i Söderhavet, 1936 i Cambridge och Edinburgh, 1973 i San Francisco, 2012 i Storbritannien, 2144 i Neo Seoul samt en postapokalyptisk tid som lär utspela sig år 2321. De olika historierna länkas inte ihop av allt för mycket, men har ett gemensamt tema - en kamp för överlevnad.Som tur är känns ingen av historierna helt onödig eller mycket sämre än de övriga. Dock tycker jag personligen att 1973 historien funkar bäst. Även 2144 i Neo Seoul är fräck med all teknik och smarta lösningar man får ta del av. Men storymässigt är 1973 den som faller mig mest i smaken. 1849 historien är nog den som är mest enformig och svagast av de sex om man ska välja en. Detta då den till stora delar utspelar sig på ett skepp och det inte händer allt för mycket.En rolig grej är att samtliga skådespelare axlar fler roller, ofta en i varje historia. Med hjälp av smink, proteser och annat kan de dyka upp som män, kvinnor, eller till och med som en annan ras. Tom Hanks och Halle Berry har huvudrollerna, men inte i alla historierna. Däremot är min favorit Hugo Weaving som stjäl nästan varje scen han är med i, med samtliga sina karaktärer. Överraskande nog är även Hugh Grant klart bra i sina något annorlunda roller. Skönt att se honom spela annat än de vanliga karaktärerna i halvroliga romantiska komedier.Visuellt är det oftast en fröjd för ögat. Man bjuds med på en resa och underhållningsvärdet är ganska högt. Man får med lite av det bästa från alla världar och det är väl också meningen. Däremot känns det inte riktigt som budskapet, poängen med det hela, når fram helt och hållet. Man känner aldrig något speciellt för karaktärerna och tyvärr är det även synd att man inte fångas av helhetskänslan. Man hade gärna velat få ut mer djup ur filmen vilket nu istället lyser med sin frånvaro. Mer yta än innehåll, även om det tack och lov inte är helt ihåligt.Noterbart är att Wachowski-syskonen regisserade 1800-tals historien samt de två historierna i framtiden. Tom Tykwer regisserade alltså 1936, 1973 samt 2012 års historier. Dessutom står han för den allt som oftast fina musiken, som vanligt i hans filmer bör tilläggas.Avslutningsvis måste man nämna en av karaktärerna som Tom Hanks spelar som utseendemässigt måste ses som en blandning mellan George Michael och John Travolta.3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.2

4 kommentarer:

 1. Den här har jag hört mycket om men inte riktigt vetat var det varit för film, verkar vara klart intressant trots Berry.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Mmm, samma här. Visste inte riktigt vad det skulle vara som skulle hålla i nästan tre timmar. Men med sex historier har man gott om material att fylla ut tiden med.

   Sen tror jag det är en film vissa älskar medan andra inte alls uppskattar...

   Radera
 2. Verkar helt klart intressant. Sedan om den kommer falla en i smaken eller inte är en annan fråga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Precis, det är väldigt individuellt. Personligen klickade det inte helt och hållet, men vissa delar gillade jag helt klart.

   Radera