söndag 11 november 2012

Compliance



Titel: Compliance
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 2012
Regi: Craig Zobel
I rollerna: Ann Dowd, Dreama Walker, Pat Healy, Bill Camp

Handling: När en busringare övertalar en föreståndare på en snabbmatsrestaurang att förhöra en oskyldig anställd, får det förödande konsekvenser. Baserad på sanna händelser.

Omdöme: Det hela låter för otroligt för att vara sant. Ja, iaf om man ser filmen och får se vad som egentligen händer. Men när det ändå är baserat på verkliga händelser kan man inte annat än bli lite nyfiken på en sån här film. Man vill även veta vart det ska leda, vad syftet egentligen är med det hela.



Det intressanta var att se var gränsen skulle gå, när någon skulle säga nej. Skulle föreståndaren säga ifrån, den unga tjejen som är misstänkt eller kanske en av de anställda? Vad som följer är mer komiskt än obehagligt för egen del. Många tycker nog det hela är en riktigt jobbig situation som spårar ur allt mer. Själv måste jag småskratta åt det hela då situationen blir så bisarr.



Tyvärr är man snarare nyfiken på att se poängen med det hela än att sitta och tycka att det är spännande. När det sen känns alldeles för utdraget bara för att fylla ut de 90 minuterna så förstår man att det egentligen inte finns någon mening med det hela. Då faller också poängen med att göra filmen, i mitt tycke. Men att jag efter ett tag fann det hela bisarrt på ett komiskt sätt kom ändå lite oväntat och räddade filmen till viss del.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.6

Läs om mina upplevelser under visningarna på Stockholm Filmfestival

Om visningen: Det klassiska sker som i princip alltid brukar ske på biografen Skandia under festivalen. Man kommer i tid, ställer sig i kön och väntar. Men eftersom det är insläpp från två håll (oftast) bildas det lite senare ytterligare en kö från andra sidan. När man stått i kön i över tjugo minuter är det så dags att släppa in. Givetvis börjar man släppa in den andra kön först. När man efter någon minut även ska börja släppa in vår kö, ja då funkar inte biljettläsaren. Efter att de bytt ut den rullar det sen på snabbt och man kommer in i salongen.

Eftersom detta inte är något nytt är det ingen idé att jaga upp sig. Med tanke på att salongen är stor så vet man att man ändå får bra platser. Å andra sidan känns det alltid typiskt när man ser en senare kö få komma in tidigare efter att bara ha stått i några minuter.

Innan visningen kommer volontären fram och hälsar alla välkomna. Hon avslutar med att säga något i stil med "ni vet säkert vad ni gett er in på med den här filmen". Hon fick det att låta som om det vore en outhärdlig, psykologisk skräckfilm eller liknande. Men det visade sig alltså inte riktigt stämma...

2 kommentarer:

 1. Haha roligt att volontären försökte jaga upp er genom att säga så. Nu känner jag inte till filmen, men det verkade ju inte direkt vara något passande att säga. Du verkade ju snarare tycka att det var komiskt. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Ja, och när hon sa så tänkte jag för mig själv att det bådar gott. Men nu blev det ju inte direkt så. Istället blev det ganska komiskt och om du ser filmen kommer du nog förstå varför.

   Gillar inte att avslöja saker om filmer, men här måste man göra det för att förklara varför. Så jag låter det vara ;)

   Radera