söndag 11 november 2012

End of WatchTitel: End of Watch
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 2012
Regi: David Ayer
I rollerna: Jake Gyllenhaal, Michael Peña, Anna Kendrick, Natalie Martinez

Handling: Ett polisdrama centrerat kring den långvariga vänskapen och samarbetet mellan två poliser som under flera månader dokumenterar sina liv.

Omdöme: Har man sett åtminstone en av regissören (och manusförfattaren) David Ayers tidigare filmer så vet man ungefär vad man ska förvänta sig. Han har själv regisserat filmer som Harsh Times (2005) och Street Kings (2008) plus att han skrev manuset till Training Day (2001). Vad alla har gemensamt - de handlar om poliser och är ganska mörka.I det här fallet följer man poliskollegorna Brian Taylor (Jake Gyllenhaal) och Mike Zavala (Michael Peña). De känner varandra sen polishögskolan och har blivit bästa vänner. Brian tar en filmkurs vid sidan om och dokumenterar därför hur deras vardag ser ut som poliser. Men kamerorna följer så klart med även privat.Till en början känns det lite konstigt och oseriöst att två poliser ska följas med kameror. Nu är det inte något kamerateam som följer med, men Brian har ändå sin lilla kamera och fäster även två små kameror på sig själv och Mike. Efter ett tag tänker man dock inte på detta och det blir istället en lite annorlunda grej.Det oseriösa som man kommer att tänka på i början håller i sig ett tag eftersom de två inte känns som vanliga, seriösa och allvarliga poliser. Men när de så plötsligt hamnar i en situation förändras det här och man kan äntligen se dem som seriösa. Samtidigt behåller de den lite lättsammare stilen, något man kan se som ett sätt för dem att lätta upp stämningen eftersom det skulle bli för jobbigt om de ständigt skulle vara allvarliga i ett så farligt och allvarligt yrke.De två visar sig vara duktiga poliser och inte bara där för att visa upp sig som man till en början tror. Känslorna kommer också fram ju mer man får med deras fru respektive flickvän. En scen sticker ut lite extra i mina ögon och det är när Brian och flickvännen Janet (Anna Kendrick) sitter i bilen och kör mot Las Vegas. Musiken är på och de sjunger till låten. En liten scen som gör väldigt mycket för att liksom visa att relationen är på väg någonstans.Precis som i regissörens tidigare filmer känner man allt mer att det blir allvarligare och mörkare. De två kommer av en slump något stort på spåren och nu vet man att det kan gå precis hur som helst. Detta är en egenskap man måste berömma David Ayer för då filmen lätt bara hade kunnat bli en halvrolig men också allt för ordinär och lättglömd historia.Gyllenhaal och Peña har ett bra samspel och båda sköter sig bra. Skådespelarna i latinogänget man får följa ett par gånger är av lite blandad kvalité, men inget som direkt sänker. Sen gillar jag när man fäster kameran på pistolerna och inte minst hagelgeväret vilket ger en häftig effekt. Filmen blir också allt bättre, men man hade kanske kunnat avsluta den en tio minuter tidigare för bästa effekt.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.0

Läs om mina upplevelser under visningarna på Stockholm Filmfestival

Om visningen: Eftersom visningen är slutsåld är man på plats i god tid och får bra platser. Själva organisationen känns bättre i år, eller så är det så att man själv inte råkat ut för något speciellt som volontärerna kan rå för.

Istället blir det en annan biobesökare som skapar irritationsmoment. Killen som sitter bredvid min bror har av någon anledning sin mobil framme och displayen på. Han verkar inte hålla på med den utan tänder den när den slocknar efter några minuter. Vet inte hur långt in i filmen, men efter 20, kanske 30 minuter ska jag be honom att stänga av den. Precis då ber min bror honom om det istället då det uppenbarligen har stört honom också. Killen ber om ursäkt och det är sista gången han stör. Varför han själv inte kunde räkna ut det är som vanligt en gåta.

6 kommentarer:

 1. Än en film att lägga till listan. Gyllenhaal gillar jag. Tackar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Blir intressant att se vad du tycker. Det gäller att man accepterar hela konceptet, vilket kan ta ett tag.

   Radera
 2. "Musiken är på och de sjunger till låten" vilken kanonlåt sedan tacka gudarna för spotyfy vet inte hur många gånger jag hört den.
  Filmusiken var överlag bra speciellt låtarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Haha, trevligt att du också gillade den. Blir intressant att höra vad du tyckte om resten av filmen också.

   Radera
 3. Riktigt bra film tycker jag. Den växer ju mer jag tänker på den vilket inte hör till vanligheterna när det gäller "polisbagateller". Men det kanske inte är en bagatell, det kanske är så enkelt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Det är nog så enkelt, ja ;) Tror även att filmens lite lättsammare sida som finns till en början kan vara till dess fördel när filmen blir desto allvarligare lite senare.

   Radera