måndag 19 november 2012

Killing Them SoftlyTitel: Killing Them Softly
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 2012
Regi: Andrew Dominik
I rollerna: Brad Pitt, James Gandolfini, Ray Liotta, Ben Mendelsohn, Richard Jenkins

Handling: Den professionella torpeden Jackie Cogan kontrakteras av maffian för att undersöka ett rån mot ett pokerspel som stod under deras beskydd.

Omdöme: Efter sin mycket lovande regidebut med Chopper (2000), regisserade Andrew Dominik den trötta och i mitt tycke misslyckade The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007). Vad denna skulle bjuda på kändes därför intressant, även om man var ganska så reserverad. Det skulle visa sig att denna låg klart närmare Chopper, vilket var klart välkommet.Man bjuds på en blandning av två världar som både imponerar, förbryllar och frustrerar. Å ena sidan har man en mängd dialogdrivna scener som genast får en att tänka på Quentin Tarantino, men utan att de (för det mesta) är lika klockren som man är van vid från Tarantinos sida. Å andra sidan bjuds man på ett par explosiva våldsscener som övertygar om och om igen. Det är dessa scener som sätter sig när filmen är slut, inte dialogen eller karaktärerna.Karaktärerna är på det stora hela intetsägande. Man bryr sig inte nämnvärt om någon av dem. Det är väl Jackie Cogan (Brad Pitt) man ska gilla mest, men det hade behövts mer djup i hans karaktär för det. Mickey (James Gandolfini) är en ganska skön typ som bryr sig noll om allt och har ett par sköna repliker. Men han får begränsat utrymme. Bäst är nog knarkaren Russell där man även bjuds på en fin prestation av Ben Mendelsohn, som även var bra i Animal Kingdom (2010).Det är sällan man känner att filmer är för korta, men det här är ett typexempel. Nu var det inte så att man tyckte att tiden flög iväg filmen igenom, men när den väl slutar känns det som man har minst en halvtimme kvar. Den känns definitivt oavslutad. Med en speltid på bara en bit över 90 minuter känns det lite som en kompromiss med tanke på att Jesse James-filmen var på tok för lång med sina 160 minuter. Det känns även som att det kan finnas en längre version. Avslutningsvis är den första tanken som slår en när filmen är slut att man måste (och vill) se om filmen - av flera anledningar...4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.1

Läs om mina upplevelser under visningarna på Stockholm Filmfestival

Om visningen: Går i princip direkt till denna visning efter att ha varit på en film innan. Då filmen går på den största salongen på festivalen, Skandia, och den är slutsåld, tar man en plats i kön ganska tidigt. Snart fylls foajén med folk och köerna är långa. Givetvis försöker en del fult ställa sig vid sidan om för att sedan slinka in. De i mitt sällskap säger åt ett par som försöker göra just detta. Själv orkar jag inte just då eftersom jag sovit för lite och börjar känna av det.

Själva visningen går utan problem. Det är slutsålt, men trots det har jag tur och ingen sitter på platsen framför mig (vilket annars kan vara jobbigt i denna salong som inte har någon lutning). Inget stör under denna film, vilket just i det här fallet otroligt nog blev till en nackdel. Tröttheten kommer istället och jag måste nypa mig i armen vid ett flertal tillfällen för att hålla mig vaken. Det beror inte på filmen, utan allmän trötthet. Det är även en av anledningarna till varför jag känner att jag måste se om filmen. Den andra är att filmen saknar textning, något som visar sig vara ett problem på just den här filmen där det är viktig dialog som driver många scener framåt.

Direkt efter filmen är det bara en sak som gäller innan nästa film - två stora kaffe.

4 kommentarer:

 1. En kaffe till på Haneke-filmen igår var precis det jag skulle behövt, haha.

  Överraskande att du tyckte om den här så pass mycket! Var ingenting som lockade mig, och har hört en hel del negativa saker om den sedan dess. Kanske är värd att pröva ändå då du tycker om den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Jag måste erkänna att jag kände mig väldigt tveksam till betyget och mycket med filmen pga omständigheterna. Den enda gången på festivalen jag var så pass trött plus att avsaknaden av text gjorde mycket.

   Men eftersom jag direkt när eftertexterna rullade kände att jag ville se om den, med text och när jag är pigg, så var det ett gott betyg till filmen. Sen om den är värd det får framtiden utvisa...

   Radera
 2. Jesse James filmen älskar jag men kan förstå om en o annan tycker den är seg. Den här ska jag nog se men kommer inte springa benen av mig....

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, tyvärr var JJ både seg och tråkig i mitt tycke.

   Är som sagt lite sugen på att se om denna i lugn och ro när jag är pigg. Kan inte riktigt bestämma mig om hur den var.

   Radera