onsdag 28 november 2012

Wreck-It RalphTitel: Wreck-It Ralph / Röjar-Ralf
Genre: Animerat
Land: USA
År: 2012
Regi: Rich Moore
Röster: John C. Reilly, Sarah Silverman, Jack McBrayer, Jane Lynch

Handling: Ralph är skurken ("Wreck-It Ralph") i ett arkadspel som längtar efter att vara hjälte efter trettio års slit. Så när ett nytt spel lanseras smyger han in i det för att uppfylla sin dröm. Men allt går åt skogen när han av en olyckshändelse råkar släppa lös en dödlig fiende.

Omdöme: Ofta när det kommit en ny bra animerad film så har det i de flesta fallen varit Pixar som legat bakom. Disney, som gjort denna, har oftast vänt sig till de lite yngre och då funkar det genast lite sämre för de äldre. Det var en av farhågorna med denna animerade film. Men det visar sig vara en film i stil med Pixar, alltså god underhållning för vuxna vilket alltid uppskattas.John C. Reilly lånar ut sin röst till Ralph som är en godhjärtad skurk i ett arkadspel. När vi får följa med bakom kulisserna inser vi att "skurken" även behandlas illa av sina medkaraktärer som istället smörar för hjälten Felix. Ralph får bo på soptippen och är ensam. Men nu när spelet firar 30 år känner Ralph att det är dags för förändring. Eftersom spelet befinner sig i en arkadhall tar han en dag chansen att "besöka" ett av de andra arkadspelen för att försöka bli hjälte.På vägen träffar han på många olika karaktärer. Den som han får bäst kontakt med blir Vanellope (röst av Sarah Silverman) som är en liten energisk tjej som hamnat utanför i sin arkadvärld "Suger Rush" och nu behöver hjälp. I hälarna har de hjälten Felix samt Calhoun, ett tufft och hänsynslöst kvinnligt befäl från arkadspelet "Hero's Duty", som ska försöka hämta hem Ralph och förhindra katastrofala händelser då ett farligt virus lyckats fly från "Hero's Duty" till "Suger Rush" p.g.a. Ralph.Rösterna är alltid viktiga i animerade filmer och de funkar även bra här. Bäst är nog Sarah Silverman som Vanellope då hon verkligen låter som karaktären ser ut. John C. Reilly ser man nästan framför sig när man hör rösten, men det funkar bra det också. Roligaste karaktärerna är annars den fjantiga hjälten Felix med sin gyllene hammare som fixar allt, samt en liten karaktär kallad Zombie som Ralph träffar på ett möte.Animeringen är av hög klass rakt igenom och man bjuds på ett härligt färgglatt äventyr som sig bör när det handlar om animerad film. Själva huvudhistorien i "Suger Rush"-spelet är inte lika bra som resten av filmen. Förmodligen beror detta på att mest tid spenderas här och att det då blir lite för enformigt. Själva poängen med det hela bjuder inte på mycket nytt. Däremot är det en kul grundidé med hela arkadvärlden som man lyckats bra med. En underhållande animerad film bjuds man på från början till slut, och det är så klart just det man hoppas få.Betyg:
IMDb: 8.3

4 kommentarer:

 1. Låter som en uppdaterad Tron?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, jag tänkte faktiskt på den ett par gånger under filmens gång. Det var ju även Disney som gjorde Tron: Legacy så helt omöjligt är det inte att man sneglat lite på den...

   Radera
 2. Man måste bara älska den svenska titeln på filmen: "Röjar-Ralf"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dan: Ja... eller inte ;) Men visst, den passar ju ganska bra.

   Radera