måndag 24 december 2012

A Chump at OxfordTitel: A Chump at Oxford / Skandal i Oxford
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1940
Regi: Alfred J. Goulding
I rollerna: Stan Laurel, Oliver Hardy, James Finlayson, Peter Cushing

Handling: Som belöning för att ha förhindrat ett bankrån, skickas Helan och Halvan till anrika Oxford University där de bl.a. får gå i en labyrint och utsätts för olika skämt av studenterna.

Omdöme: Att Helan & Halvan alltid tillhört mina favoritkomikers är ingen hemlighet. Vare sig man ser deras kortfilmer eller långfilmer så är det genialt i all sin enkelhet. Det är helt enkelt humor som går hem hos mig och som aldrig tappar sin charm. För charmigt är precis vad det är och Stan Laurel och Oliver Hardy spelar sina roller helt perfekt, vilken situation de än hamnar i.I det här fallet har våra vänner svårt att hitta jobb, eller rättare sagt bra jobb. De kommer fram till att de inte har någon utbildning och vill ändra på det. Av en slump förhindrar de ett bankrån vilket gör att bankdirektören är dem evigt tacksam. Eftersom de vill ha en utbildning får de den bästa tänkbara - i Oxford, England.Nästan halva filmen (som endast är på en timme) utspelar sig innan de kommer till Oxford. Men det är inte som så att man måste vänta på att filmen ska komma igång utan den kör på med sköna skämt redan från början. Det är egentligen småsaker, men de är så perfekt tajmade och utförda att man skrattar varje gång. För även om jag sett denna film ett antal gånger så brister jag ut i skratt och det är nära till tårar, så roligt blir det.Filmen utsågs 2006 som en av de 50 bästa komedierna någonsin av tidningen Empire, något som egentligen bara är en bonus. För deras filmer behöver inte nödvändigtvis uppskattas lika mycket av alla, men passar humorn så finns det inte mycket som är bättre där ute. Sen är det inte heller helt fel att filmen avslutas riktigt starkt när Halvan blir Lord Paddington efter en olycka. Man vill ha mer och det hela avslutas lite tvärt, men det är snarare så att man slutar på topp och det kan man inte klaga på.5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2

4 kommentarer:

 1. Mnja, nu har jag inte jättemycket erfarenhet av Laurel and Hardy, men hittills har jag alltid föredragit Chaplin. Om man nu ska jämföra klassisk komedi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Det är så klart en smaksak och Chaplin är ju mer erkänd. Men ska jag välja så ligger H&H mig närmare om hjärtat. Chaplin hade dock oftast mer budskap i sina filmer medan H&H var mer underhållande för stunden (men som även håller i längden).

   Radera
 2. Har inte sett så mycket av vare sig Chaplin eller H&H men jag har "Vi fara till Sahara" i dvd-hyllan så någon dag blir det vär av att titta. Annars är jag nog mest förtjust i Bröderna Marx om vi nu ska jämföra klassik komedi ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Eftersom jag växte upp med H&H i första hand (och Chaplin) så föredrar jag dessa. Bröderna Marx har jag endast sett på senare år, men inte riktigt fastnat för dem. Det är givetvis väldigt personligt och har man det från barndomen så gillar man det oftast lite extra.

   Radera