lördag 8 december 2012

Bad Day at Black RockTitel: Bad Day at Black Rock / En man steg av tåget
Genre: Drama/Mysterium/Västern
Land: USA
År: 1955
Regi: John Sturges
I rollerna: Spencer Tracy, Robert Ryan, Lee Marvin, Ernest Borgnine

Handling: Året är 1945 när ett tåg stannar vid Black Rock, en liten station där tågen i vanliga fall aldrig stannar. Macreedy som han heter kliver av tåget för att utföra ett uppdrag. Men folket i byn vill inte ha med honom att göra.

Omdöme: Detta anses som en liten klassiker och jag har sett den ett par gånger nu. Inte för att jag tyckt att den är jättebra, men för att den har ett bra upplägg som kanske växer på en med tiden. Själva manuset lär bl.a. Don Siegel en gång i tiden ha sagt ha varit det bästa han någonsin läst och ville gärna regissera filmen. Istället gick uppdraget till John Sturges, som annars nog är mest känd för jätteklassikern The Great Escape (1963). Han fick dock sin enda Oscarsnominering för denna film (vilket även manuset och Spencer Tracy fick).Det hela inleds med att ett tåg anländer till den väldigt lilla staden Black Rock. Invånarantalet är på runt tjugo personer, kanske trettio. Tåget stannar aldrig vid stationen, så när det gör det och den mystiske Macreedy (Spencer Tracy) kliver av, blir det stor uppståndelse bland invånarna. De blir så klart väldigt nyfikna på främlingen, som hela tiden har sin vänsterhand i fickan.Snart står det klart att staden styrs med järnhand av Reno Smith (Robert Ryan). Ingen vågar säga emot honom, inte ens den alkoholiserade sheriffen som inte vågar ingripa. Istället är det två av Renos allierade som gör skitjobbet - Hector (Lee Marvin) och Coley (Ernest Borgnine). Tillsammans utgör de tre det största hotet för Macreedy, men hela staden är fientlig p.g.a. att de är rädda för vad männen annars gör med dem. Reno vill nämligen behålla en hemlighet.Vad är det egentligen Macreedy vill? Och vem är han? Det är det stora mysteriet, tillsammans med vad som hänt i Black Rock. När det hela sakta men säkert uppdagas får man en klassisk uppgörelse som passar bra som avslutning på det hela. Tyvärr är filmen lite för sömnig och temposvag, trots ett bra manus. Det känns som en annan regissör kanske hade kunnat få in mer liv i filmen, få ut mer från karaktärerna och skapat mer stämning. Trots detta har filmen något som gör den lite till ett måste. Styrkan ligger dock helt klart i manuset.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

  1. Har sett denna en gång och jag minns knappt någonting om jag ska vara helt ärlig. Men den var sömnig och rätt temposvag som du säger... Det minns jag iallafall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. svartnoir: Ja, tyvärr. Har nu gett den en extra chans, men den lyckas inte övertyga som den borde göra.

      Radera